spot_img

Stagiunea muzicală „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM la Palatul Suțu – Ultimul spectacol 

Muzeul Municipiului București și Fundația ACCUMM invită publicul miercuri, 12 iulie 2023, la ora 19.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de activitate a fundației. Va fi un moment de bilanț și întâlnire cu principalii organizatori și susținători, dar și al „tragerii cortinei de final peste parcursul curajos până la nebunie și frumos până la insuportabil al unei idei care a devenit construcție”, după cum anunță prof. univ. dr. Verona Maier, inima și principalul organizator al Stagiunii muzicale „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM la Palatul Suțu.

Stagiunea muzicală „Iosif Sava” a Fundației ACCUMM a demarat în anul 1998. Încă de la început și-a propus să semnaleze, prin intermediul artiştilor invitaţi, cele mai noi tendinţe în arta interpretativă muzicală românească. Concertele au prilejuit întâlniri cu importante personalităţi ale artei muzicale, dar şi cu cei mai talentaţi artişti ai tinerei generaţii, într-un demers coerent de valorificare, atât a artei interpretative româneşti, cât şi a unui spaţiu emblematic pentru istoria Bucureştiului: Palatul Suţu, element central al Muzeului Municipiului Bucureşti. 

La programele Fundaţiei ACCUMM, 22 de ani organizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, au fost invitați să participe importanţi artişti români şi străini (muzicieni, compozitori, actori, regizori, scriitori, alţi oameni de cultură). Numeroși  tineri artişti au concertat alături de nume consacrate ale artei interpretative, oferind astfel sprijin celor aflaţi la început de carieră. Un accent deosebit a fost pus pe atragerea publicului tânăr spre forme de artă care să îi influenţeze într-un mod pozitiv aspiraţiile şi preocupările.

Având o periodicitate stabilă, evenimentele s-au petrecut în fiecare miercuri seară, iar muzicienii de excepție care au susținut concerte și acustica deosebită a Palatului Suțu au creat în timp o viaţă culturală dinamică, diversificată şi atractivă, la care au avut acces cetăţeni din orice comunitate şi din orice categorie culturală. Pentru aceasta, organizatorii au luat încă de la început decizia de a permite accesul liber la manifestări. 

Componenta educativă a acestui proiect cultural a stat la baza deciziei inițiatorului, regretatul cineast și scriitor Petru Maier Bianu, de a pune seria de manifestări sub „patronajul” amintirii eruditului Iosif Sava, a cărui activitate a „produs”, în zeci de ani de muncă neobosită, interes pentru muzică, pentru artă în general și a alimentat aspirațiile spre cultură ale multor generații.

În vreme ce Muzeul Municipiului Bucureşti s-a transformat într-un spaţiu alternativ de spectacole, dar şi într-un model de comunicare şi de empatie pentru mediile artistice ale Capitalei, noi generaţii de artişti şi spectatori s-au format în respect pentru cultură și istorie.

Stagiunea muzicală s-a sprijinit, în cei 25 de ani, pe aportul și prestațiile artistice ale unui număr impresionant de muzicieni, actori, literați, artiști plastici, precum și pe buna colaborare, în regim de parteneriat, cu instituții de învățământ sau alte fundații sau asociații. Între acestea: Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea București – Departamentul UNESCO pentru studii  Interculturale și Interreligioase, Școala de Muzică și Arte Plastice «Iosif Sava», Fundația Est-Vest, KamerArt, Ars Ventus, Fundația Dostoievski, Asociația Kitharalogos, Institutul Cultural Maghiar, Japan Foundation, Fundația Regală Margareta a României etc.

„În 1998, Petru Maier Bianu a rostogolit în inima Bucureștiului o dorință care, în 2023, îl urmează «dincolo». Petru și dorința lui ne-au schimbat însoțindu-ne, ne-au înfrumusețat provocându-ne, ne-au crescut oferindu-ne. Oferindu-ne săptămână de săptămână un prilej de căutare și aflare, de reacție și contemplare, de adunare și îmbogățire spirituală.

Vom merge cu toții mai departe altfel decât am fi făcut-o fără acest semn permanent și definitoriu de umanism și omenie, de lumină și iluminare, de încredere și credință pe care l-a reprezentat Stagiunea ACCUMM. Ne vom purta viețile altfel decât am fi făcut-o fără dovada uneori de necrezut a putinței de a face și de a dărui pe care au înfățișat-o publicului artiști de toate vârstele. Au stat laolaltă întru apărarea modelului ce depășește imaginația pe care Stagiunea l-a înfățișat acelora ce ne-am jalonat trecerea dintr-o miercuri într-altă miercuri, timp de 25 de ani. Aproape 1000 de concerte, vernisaje, lansări de carte, proiecții de film, spectacole de teatru sau poezie, conferințe, totul consonând cu plutirea deasupra materiei. Peste 5000 de invitați. Și… 25 de ani. E mult? E puțin? Nu are importanță. 

Important e că este bine! Așa să rămână pentru fiecare dintre cei care au trecut pragul Stagiunii ACCUMM, o dată sau de sute de ori, pentru a vedea sau a fi văzuți, a auzi sau a fi auziți, a vorbi sau a li se vorbi. Fundația ACCUMM și-a împlinit rostul, și-a făcut datoria și a bucurat.

«Ce-a fost a fost, ce este este și va mai fi ce se cuvine» spunea Petru Maier Bianu, citând din munții de lecturi ce i-au permis să vadă limpede și departe, i-au plămădit Viziunea și i-au hrănit spiritul. Adică, Viața! A lui și a noastră”, a declarat prof. univ. dr. Verona Maier.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508