Ce de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori ”Theater Networking Talents” (TNT) se va desfășura anul acesta în perioada 4-7 iulie, la Craiova. Spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase format din producții ale studenților facultăților de regie de teatru din România și din străinătate, absolvenți ai promoției 2023.Invitatul special al acestei ediții este Ivan Vîrîpaev, cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor de origine rusă contemporan. Stabilit în Polonia de mai bine de 10 ani, cu peste 300 de montări în teatre din întreaga lume, dramaturgul este interzis în prezent în teatrele din țara natală, din cauza poziționării sale anti-război.
Selecția oficială TNT de anul acesta cuprinde 6 spectacole de licență/master ale regizorilor din România și Polonia:
- CUTREMUR ÎN LONDRA de Mike Bartlett, regia Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș)
- LITTLE LIGHT de Alice Birch, regia Mara Bugarin (licență, UNATC București)
- MERCURY FUR de Philip Ridley, regia Teodora Florea (master, UNATC București)
- PEȘTII DORM? de Jens Raschke, regia Tania Drăghici (licență, UNATC București)
- RICHARD III după William Shakespeare, regia Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca)
- SEASON IN THE LIGHT, dramaturgia și regia Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Arta Dramatică din Varșovia, Polonia)
Programul festivalului include o serie de spectacole recomandate din zona
independentă – Slugă la doi stăpâni – prezentat de trupa de liceeni A.C.T. Bacău la Ideo Ideis, Situația – spectacol ndependent produs de Fado Pub în Craiova în regia lui Darko Huruială și v e r S E T 8,23 – spectacol de licență al absolvenților programului de actorie din cadrul Departamentului Arte și Media, în regia Haricleei Nicolau.
Programul cuprinde și proiecția unei selecții de scurtmetraje realizate de absolvenți ai UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova și Universitatea Sapienția), o serie de conferințe moderate de Iulia Popovici și un dialog cu dramaturgul Ivan Vîrîpaev.
Ca la fiecare ediție, TNT este organizat ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete și puternice viziuni din teatrul noii generații și propune și întâlniri-laborator interdisciplinare, dezbateri și ateliere. Festivalul își va continua și misiunea de hub artistic, care să aducă laolaltă tineri regizori, dramaturgi, scenografi, artiști vizuali sau teatrologi, cu manageri culturali sau curatori ai festivalurilor teatrale.
De asemenea, tinerii regizori vor avea ocazia să dezvolte colaborări cu teatrele profesioniste, în anii anteriori mulți dintre participanți fiind invitați să monteze pe scene importante din întreaga țară.
Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Departamentul Arte și Media din cadrul Facultății de Litere al Universității Craiova, cu sprijinul finanțatorilor: Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Consiliul Județean Dolj.
Mai multe detalii despre TNT sunt disponibile pe www.tncms.ro.
Instagram: @theaternetworkingtalents
Facebook: www.facebook.com/theaternetworking
PROGRAM THEATER NETWORKING TALENTS 2023
MARȚI – 4 iulie
14:00 – 20:00 – Foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova (TNC), welcome desk – Sosirea invitaților
16:00 – Sala Atelier – gen. snowflake (spectacol realizat de studenții masteratelor de regie și actorie din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, realizat în rezidență la TNC în 2023)
18:00 – Sala Studio „I.D.Sîrbu” – Băgău, după Ioana Bradea, regia Cristina Giurgea (câștigătoarea concursului pentru tineri regizori și scenografi, organizat în 2022 de TNC)
MIERCURI- 5 iulie
12:00 – Foaier TNC – TNTalks – dezbatere moderată de Iulia Popovici
„Teatrul 2.0. Comunitatea viitorului”
Evenimentul face parte din proiectul ACuTe (Culture Testbeds for Performing Arts and New Technology) și este organizat în colaborare cu platforma Theater Networking Talents.
15:00 – Sala Studio „I.D.Sîrbu” – MERCURY FUR de Philip Ridley, regia Teodora Florea (master, UNATC București)
17:00 – Sala „Amza Pellea” – SEASON IN THE LIGHT, dramaturgia și regia Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Artă Dramatică din Varșovia, Polonia)
19:00 – Sala „Amza Pellea” – CINEMA NIGHT (scurtmetraje realizate de absolvenți ai UNATC București, UBB Cluj, Universitatea din Craiova și Universitatea Sapienția)
JOI – 6 iulie
11:00 – recomandare – „Aula Buia”, Facultatea de Agronomie – trupa de liceeni A.C.T. Bacău – spectacolul Slugă la doi stăpâni, după Carlo Goldoni, participant la festivalul IDEO IDEIS
13:00 – Foaier TNC – TNTalks – dezbatere moderată de Iulia Popovici
„The kingmakers”. Teatrul public, școală a vieții și rampă de lansare
Perspectiva managerilor, de la cei ai teatrelor de copii la cei ai teatrelor minoritare, trecând prin instituțiile bucureștene de proiecte, despre viitoarea generație de regizori și rolul scenei de stat în formarea pentru profesie.
16:00 – Sala „Amza Pellea” – LITTLE LIGHT de Alice Birch, regia Mara Bugarin
(licență, UNATC București)
18:00 – Sala „Amza Pellea” – Artist talk: Ivan Vîrîpaev – „what is a play?”
21:00 – Sala Studio I.D.Sîrbu – PEȘTII DORM? de Jens Raschke, regia Tania Drăghici (licență, UNATC București)
22:30 -recomandare – un nou teatru independent deschis în Craiova – Fado Pub – spectacolul Situația, după Tudor Mușatescu, regia Darko Huruială
VINERI – 7 iulie
11:00 – recomandare – „Aula Buia”, Facultatea de Agronomie – spectacol de licență al absolvenților programului de actorie din cadrul Departamentului Arte și Media, Craiova: v e r S E T 8,23 (după Marius von Mayenburg, profesor coordonator Haricleea Nicolau)
13:00 – Foaier TNC – TNTalks – dezbatere moderată de Iulia Popovici
„Viața de după facultate”. Tinerii regizori și teatrul la care visează
Un dialog despre așteptările regizorilor tineri, opțiunile pe care le văd în fața lor, temerile și pregătirile pentru o carieră în teatru.
La finalul discuției, prin video-call de la Avignon, regizoarea Natasza Soltanowicz, laureată TNT 2019, va lansa proiectul ANOMALIA de la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova.
16:00 – Sala „Amza Pellea” – CUTREMUR ÎN LONDRA de Mike Bartlett, regia Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș)
19:00 – Sala Studio „I.D.Sîrbu” – RICHARD III după William Shakespeare, regia Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca)
22:00 – Foaier TNC- Disco TNC**
* accesul la evenimentele #TNT2023 se face pe baza rezervărilor pe https://tncms.ro/
** accesul la Discoteca TNC se face pe bază de bilet – https://tncms.ro/
Adrese utile:
Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova – Strada Alexandru Ioan Cuza 11
„Aula Buia”, Facultatea de Agronomie – Strada Libertății 19
TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA
Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este o instituție culturală românească de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie de 170 de ani a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani.
Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale.