Joi 20 iulie 2023, ora 16, va avea loc la Muzeul Municipal Câmpulung lansarea volumului Scrisori din Câmpulung, de Adrian Săvoiu, apărut la Editura Total Publishing. Cartea pleacă de la ideea că pentru fiecare dintre noi există un „centru al lumii”. În fond, ce a fost Humuleștiul pentru Creangă, Siliștea-Gumești pentru Marin Preda sau Rășinariul pentru Cioran? Pentru autor, orașul Câmpulung, locul nașterii sale, reprezintăun astfel de „centru al lumii”.
Scrisori din Câmpulung se înscrie și continuă o serie de cărțipe care Adrian Săvoiu le-a consacrat Câmpulungului natal și Muscelului, fie că este vorba de Câmpulung-Muscel. Scrinul cu amintiri (2005), Câmpulungul pe hărți ale lui Johannes Honterus și Sebastian Münster(2009), Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), Muscelul. Mărturii în timp (2012) sau Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” Câmpulung-Muscel. 150 de ani de existență (2017).
Într-un Argument care deschide volumul, scriitorul Liviu Mățăoanu notează:
„Cartea dlui profesor Adrian Săvoiu, ca și alte lucrări ale sale (dar aceasta mai mult decât celelalte, restrânse prin proiectele lor însele), evocă, înainte de orice, spații spirituale care conferă locurilor, oamenilor, evenimentelor o identitate comună, unică. Identitatea este, până la urmă, fața pe care o recunoaștem a unei comunități, așa cum mama își recunoaște fiul, este partea cea mai vie a unei ființe multiple, sociale. Recunoaștem, în conținuturile pe care le construiește profundul cercetător de suflete, chipul compus, recompus și frumos colorat al unei zone, al unui loc binecuvântat. Și acesta este Muscelul. Cu oamenii săi aprigi și calmi, cu lucrurile lor bine făcute, cu învățătura lor desăvârșită într-o Școală de prestigiu, școala musceleană fiind recunoscută larg (încă de la 1669, când s-a creat la Câmpulung prima școală publică din Muntenia), cu minunatele lor obiceiuri la care nu renunțau nici aflați în culmea gloriei, cu oamenii lor asupra cărora nu planau niciodată îndoieli sau presupuneri incorecte, fiind de ordin notoriu că nimeni nu încerca să prizeze impostura”.
Adrian Săvoiu (n. 1954, Câmpulung) a absolvit în 1978 Universitatea din București, Facultatea de Litere, cu specializarea română-latină.
Colaborări pe teme de istorie literară la Radio România, Radio Muscel FM, în reviste și ziare: Viața Românească, Manuscriptum,Jurnalul literar, Memoria, Limbă și literatură română, Limbă și literatură, Opt motive, Evenimentul Muscelean etc.
A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel. A îngrijit ediţii ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei. A publicat mai multe albume cu fotografii-document: Chipuri de odinioară din Muscel (coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din județele Argeș și Muscel. Anul 1893 și Prin Câmpulung și pe muscelele lui. Fotografii de Nicolae Th. Ștefănescu (coautor).
A scris diverse alte volume: Discursul oratoric românesc, 77 de conferințe radiofonice, Magazinul de bric-à-brac literar, Antologia fabulei românești, Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie, Fabule și vorbe cu tâlc (în colaborare) etc.
Cercetările în domeniul literar şiexperienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru toate clasele de liceu, în alcătuirea de antologii, ghiduri şi auxiliare didactice. A fost implicat în reforma învăţământului profesional şi tehnic din România.
În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpulung”.