Muzeul Național de Artă Timișoara și Centrul de Artă și Tehnologie Ars Electronica din Linz găzduiesc simultan, în perioada 23 Iulie – 17 Septembrie 2023, instalația ”I, HUMAN” în cadrul BAROQUE RELOADED by MNArT, un proiect multianual ce face parte din Bidbook-ul Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Consiliul Județean Timiș.
În data de 23 iulie 2023, începând cu ora 18:00, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, va fi prezentată publicului instalația „I, HUMAN”, semnată de artista Saint Machine, prin intermediul căreia publicul din Timișoara se va putea conecta în timp real prin empatie, cu publicul orașului Linz. Instalația este concepută ca o sculptură modulară asemănătoare unei rețele neuronale, care detectează emoțiile și transformă empatia vizitatorilor în lumină coerentă ce influențează procesele vitale ale unei populații de microorganisme, simbolizând fragilitatea ecosistemului planetei noastre a cărui supraviețuire depinde de coeziunea umană.
Vizitatorii Muzeului Național de Artă Timișoara interacționează în timp real cu cei de la Ars Electronica din Linz, sculptura transformând nivelurile lor de empatie în pulsuri de lumină laser, ce conectează, în mod simbolic, cele două orașe. Lucrarea folosește coeziunea umană drept conținut și lumina laser drept mediu purtător al conținutului informațional pentru a influența condițiile de hrănire ale unei populații de euglene în cadrul experimentului de bio-fotonică desfășurat în timp real la Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser din Măgurele. Vizitatorii au astfel rol dublu, atât de subiecți umani în cadrul experimentului, cât și de observatori în timp real ai experimentului la care participă.
Proiectul Baroque Reloaded by MNArT vizează explorarea patrimoniului cultural al Banatului prin formule inovatoare de artă contemporană, situate la interferența dintre principiile formale baroce și noile genuri artistice sinestezice (instalații multimedia, intervenții site-specific, activități participative etc.) capabile să transpună colecțiile permanente, arhitectura Palatului Baroc și spațiile conexe (foaier, curtea din Piața Unirii), într-un imperiu al simțurilor și trăirilor dedicate unui privitor activ, care va interacționa și va imersa într-un show extins la scară monumentală, inserat în parcursul regiei muzeale. Privitorul va fi plasat în postura de a-și reformula tot ceea ce cunoaște despre realitate și aparență, rațiune și simțire, monumentalitate, geometrie, muzicalitate, formă și discurs, ori speculație creativă prin relația dintre fondul patrimoniului MNArT și noile tehnologii.
„Acest proiect oferă oportunitatea de a prezenta lucrări inovative de artă contemporană în contextul unor parteneriate cu muzee și rețele de artiști și curatori la nivel național și internațional, contribuind la îmbogățirea experienței muzeale printr-un eclectism al mijloacelor de expresie artistică cu rol important în promovarea colecțiilor permanente și a arhitecturii Palatului Baroc, dar și prin dezvoltarea unor strategii participative dedicate publicului. Selecția curatorială a artistei Saint Machine în debutul acestui proiect multianual este oportună prin faptul că instalațiile sale corespund interferenței dintre principiile formale baroce și noile genuri artistice sinestetice specifice relației dintre artă, știință și tehnologie, dar și prin colaborarea cu Ars Electronica din Linz, unde Muzeul Național de Artă Timișoara a mai fost prezent în 2022, în cadrul proiectului DOORS – Digital Incubator for Museums” declară Aura Bălănescu, curator al proiectului din partea Muzeului Național de Artă Timișoara.
Într-o societate din ce în ce mai polarizată de opinii și discursuri politice, instalația reamintește vizitatorilor că emoțiile noastre au un impact asupra eco-sistemului din care facem cu toții parte. I, HUMAN este o metaforă a evoluției noastre ca specie, a cărei supraviețuire depinde de capacitatea noastră de a ne păsa de organismul colectiv pe care îl formăm cu planeta.
În perioada 18 septembrie – 30 noiembrie 2023, instalația I, HUMAN va fi succedată la Muzeul Național de Artă Timișoara în cadrul proiectului BAROQUE RELOADED prin prezentarea consecutivă a unor lucrări media interactive, cum ar fi „Incremental God, expusă deja în cadrul unor expoziții internaționale de prestigiu, cât și lucrări video noi, precum „Emotional Sediments”, „Feast” sau „Her Voice” semnate de artista Saint Machine în colaborare cu artistul 3d Sergiu Negulici și compozitorul Micleușanu Mitoș.
Implementarea proiectului BAROQUE RELOADED by MNART a debutat în luna mai și se va continua până în luna decembrie 2023, printr-un parcurs gradat de evenimente ce vor culmina cu ateliere participative. Artiștii și publicul larg alături de echipa muzeului vor explora patrimoniul cu ajutorul unor instrumente tehnologice de ultimă generație prezente în premieră în muzeele din România, care vor facilita înțelegerea legăturii dintre știință și artă în perpectiva cercetării, conservării, restaurării și valorificării patrimoniului muzeal cu ajutorul mijloacelor contemporane.
Cadrul de desfășurare: proiectul Baroque Reloaded susținut prin Timișoara CeaC 2023
Instalația de artă contemporană „I, HUMAN”
Finanțator: Consiliul Județean Timiș
Organizator: Muzeul Național de Artă Timișoara;
Coorganizator: Centrul de Artă și Tehnologie Ars Electronica Linz;
Partener: Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser Măgurele;
Producător artistic: Tumult Space
Curatori: Aura Bălănescu – Muzeul Național de Artă Timișoara