Luni, 19 iunie 2023, la Black Habit (Calea Griviței nr.77), de la ora 20.00, Bogdan O. Popescu a fost primul invitat al serilor V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD.
Evenimentul a fost deschis de amfitrionul Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, mă bucur că suntem împreună în grădina Black Habit la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Undercloud. Am vrut să creăm împreună o atmosferă pe care eu am gândit-o mereu și aș numi-o România la rece. Ideea vine din tinerețea mea, când ajungeam prin locuri de petrecere, iar lăutarii cântau fără acompaniament. Și mi se pare că România la rece e o Românie mai sensibilă, mai melancolică. Astăzi, când totul se amplifică prin media și internet, ideea de a avea o întâlnire intimă la un pahar de vin mi se pare reconfortantă psihic. L-am rugat pe bunul meu prieten Bogdan O. Popescu să deschidă aceste seri de vin, intimitate și poezie pentru că și eu și el iubim această lume a dicțiunii interioare și a spațiilor intime.
Pentru cei care nu știu foarte multe despre Bogdan O. Popescu, vreau să vă spun că anul acesta, cartea lui, Cartea războiului, apărută la Vellant, cu desenele lui Mihai Zgondoiu, editorul Dan Pleșa fiind și el prezent aici, a fost nominalizată de trei prestigioase reviste literare pentru cartea de poezie a anului 2023: Dilema, Observator Cultural și AgențiadecArte.ro. Bogdan O. Popescu este un mare poet și un mare om de știință, unul dintre cei mai importanți neurologi din lume, studiile lui fiind citate internațional.”
Bogdan O. Popescu: ”Mulțumesc foarte mult, Dan, mă bucur să fiu alături de voi. E un proiect frumos, mai ales că ne aflăm în post-umanitate și post-adevăr, când nimeni nu mai știe ce este adevărul și nu-l mai prețuiește. Poezia e adevărată în esență, nu în detalii. De fapt, nici nu te mai interesează ce e adevărat, atâta timp cât e frumos. Am fost întrebat de-a lungul timpului de ce scriu poezie? Scriu pentru că e cea mai imediată posibilitate să fac ceva frumos și să mă bucur. Am trăit o viață superbă în poezie, bineînțeles și alături de prietenii și frații mei de poezie. Eu am scris primul poem la unsprezece ani, ceea ce, din păcate, se întâmpla acum patruzeci și unu de ani. Dacă în patruzeci și unu de ani nu am învățat să scriu poezie, nu o să o fac niciodată. Am adus aici toate cărțile de poezie de autor. M-am gândit să încep cu poeziile mele de la șaisprezece ani, când am debutat în revista SLAST și în două antologii. Vârsta de șaisprezece ani este pentru mine vârsta la care mi-am văzut visul cu ochii, fiindcă atunci era foarte greu să publici, pe când acum trăim într-o- lume publică, post-adevăr și post-umanitate. Erau câteva poeme pe care le știa deja destulă lume și aș vrea să încep cu ele.”
Bogdan O. Popescu a citit poezia ”Pisicile”. Fiind receptat de public cu entuziasm, autorul a continuat cu poezii din aceeași perioadă: ”Cu sânul bântuit de fluturi”, ”În așteptarea fetiței cu chibrituri”, ”Eu te iubesc cu fiecare os”, ”Corida cu frumusețea ta”, ”Glossă” sau ”Vignet”.
Din prima ediție a volumului colectiv ”Marfă”, singura carte publicată la Editura ”Salut”, în 1996, Bogdan O. Popescu a citit poezia ”love story”, după care a vorbit despre volumul ”Poemul de Gardă”: ”Poemul de gardă, din 1999, o carte care arată așa pentru ca i-am făcut eu coperta în corel draw. Cartea a fost lansată la Spitalul de Urgență Floreasca. Această cartea a avut un personaj, Jo, și poartă un citat din Patul lui Procust, un fragment dintr-o scrisoare a lui Ladima. Eu am ajuns să scriu pe cât de bine scriu pentru că a existat Mircea Cărtărescu. S-a întâmplat ceva incredibil, Mircea a crezut atât de mult în mine, încât m-a făcut pe mine să-mi ating destinul. Când îmi spunea Mircea Cărtărescu că sunt un scriitor extraordinar, mă mobiliza foarte mult și am ajuns să scriu într-un mod cum eu nu credeam că am să scriu vreodată. E foarte interesant cum te poate motiva o astfel de relație.”
Invitatul Vin. Intimitate. Poezie a citit texte (re)cunoscute de public din volumul ”Poemul de gardă”: ”Cu barbă, fără barbă” și ”E bine să faci fapte bune”. Din ”Cartea războiului” autorul a mai citit ”iubirea este ca mierea” și Nichita îmblânzitor”.
În încheierea evenimentului, la sugestia lui Dan Mircea Cipariu, Bogdan O. Popescu a rememorat și citit poemul ”Când plouă rău peste tarlale”, un text pe care actorul George Mihăiță îl recită de fiecare dată când are ocazia.
Cu toate că programul oficial se încheiase, la cererea publicului Bogdan O. Popescu a citit poemul ”Odihnă”, din ”Cartea dragostei”.
Tudor VOICU
Fotografii de Mihai Zgondoiu
UNDERCLOUD 1(6) se desfășoară între 19-25 iunie 2023 pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București).
La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 25 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 – 21.00, are loc proiectul exclusivist, V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție pot rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani – Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion – Mercurian și Dan Mircea Cipariu.
Intrarea la cele 6 evenimente V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie se face numai pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile, care pot fi solicitate la adresa de email undercloudfest@gmail.com sau cipariu@yahoo.com .Rezervarea locului este confirmată doar după primirea răspunsului de la organizatori.
Partenerul serilor de lectură V.I.P. – Vin. Intimitate.Poezie, la UNDERCLOUD 2023, este Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.