Vineri, 2 iunie 2023, la ora 15.30, Primăria Orașului Luduș a organizat la Hotel River – sala de conferințe un moment cultural dedicat poetului și caricaturistului Traian Furnea. În cadrul evenimentului, a fost lansat volumul postum de aforisme și ziceri paradoxale – „Povești aproape mincinoase”, apărut la Editura Mega din Cluj Napoca.
De asemenea, au putut fi vizionate o parte dintre caricaturile lui Traian Furnea, reunite într-o expoziție. Despre opera și biografia lui Traian Furnea au vorbit prof.univ.dr. Iulian Boldea – Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, prof.univ.dr. Ilie Rad – Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Robert Cincu – redactor-șef, editura Mega, Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, Daniel Totu – Primăria Luduș și jurnalista Rodica Furnea.
Un moment artistic de muzică și poezie a fost susținut de Raisa Mihaela Simionov, elevă la clasa de actorie, și David Orosz, profesor de chitară clasică la Liceul de Artă Târgu Mureș.
„Traian Furnea s-a impus ca un poet delicat, cu o fire vagantă și boemă. Între existență și poezie legătura era indestructibilă, amintirea lui Traian Furnea, poet născut, iar nu făcut, este cu atât mai emblematică (…) Traian Furnea a avut biografia fabuloasă a poeţilor vaganţi din stirpea lui Rimbaud sau, la noi, Dimitrie Stelaru, poeţi născuţi, nu făcuţi, alcătuiţi din doruri şi aspiraţii nespuse, care îşi croiesc netulburaţi drumul spre
destinul care îi aşteaptă răbdător şi, uneori, necruţător”, a scris criticul literar Iulian Boldea, care semnează prefața cărții. ”Povești aproape mincinoase”, apărut la Editura Mega din Cluj Napoca.
Evenimentul, organizat în cadrul Zilelor Orașului Luduș, a debutat cu o slujbă de comemorare, la Biserica „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban.
Reproducem câteva dintre aforismele poetului Traian Furnea (n.14 aprilie 1954, Cluj Napoca – d. 3 august 2003, București), care a copilărit şi a trăit o bună parte a vieţii lui la Luduş, județul Mureș:
„Niciodată n-am să pot fi un poet mai mare decât mine însumi”, „Noaptea e umbra tuturor micilor dorinţe ale copiilor lumii”, „Nimic nu e liber, fiind cel puţin rob al definiţiei de libertate. Doar libertatea e liberă întrucât numeşte ceva ce nu există”, „Pământul? O potecă prin cer”, „Diferenţele dintre oameni sunt spaţiul de joacă al simpatiilor reciproce”, „Viitorul a trecut demult”, „E foarte posibil ca minciuna să fi apărut deodată cu îmbrăcămintea”, „În fiecare dintre noi există şi propriul nostru judecător. Majoritatea însă reuşim să-l corupem”, „Cu lucrurile frumoase nu seamănă decât lucrurile foarte frumoase”, „Fiecare purtăm în noi o taină chiar nouă străină”.
Traian Furnea a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, debutând editorial cu volumul Legitimație de poet (Ed. Albatros, 1982). Trei ani mai târziu, în 1985, publică volumul Steaua secretă, tot la Editura Albatros, receptat favorabil de critica literară a vremii. În anul 1978 a obținut premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru caricatură. Poetul Cezar Ivănescu îl definea pe Traian Furnea ca fiind un „caricaturist de o inteligență diabolică și amar poet prévertian”. Foarte cunoscute sunt versurile poeziei Vânătoreasa cea fricoasă, pusă pe muzica și interpretată de formația Roșu și
negru. De-a lungul vremii, a publicat peste 700 de caricaturi în țară și străinătate. În anul 2013, la Editura Eikon, apare volumul postum „Niște Poeziiˇ.