Marți, 20 iunie 2023, la Black Habit (Calea Griviței nr.77), de la ora 20.00, Ioana Crăciunescu a citit la V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD. Lectura a fost precedată de un text confesiv în care Ioana Crăciunescu a povestit despre o întâmplare literară și biografică de la 16 ani: ”Am apărut în revista, mai precis ziarul Scânteia Tineretului, cu un poem – Păsărarul – în care era un vers spre final…cum că mi-am vândut patul de fată mare… A fost o vâlvătaie în Armata Română, obligatoriu abonată la ziar…Mai avea și o fotografie în uniformă cu bentiță, elevă la liceul Mihai Viteazul. Drept care dirigintele meu, C. Marinescu, îmi aducea de la cancelarie teancuri de scrisori înflăcărate și comenta că el nu mai este profesor de literatură ci Poștașul Ioanei Crăciunescu. Părinții speriați m-au dus la medic și mi-au cumpărat alt pat…De atunci și până acum nimic nu s-a schimbat”. De altfel, Ioana Crăciunescu a citit mai multe poeme în care patul este personaj principal, ficțional ori poetic. Printre acestea, poemul ”Saltelele” a primit aplauze la scenă deschisă.
Ioana Crăciunescu a citit din volumele “Mon general”, Editura Tracus Arte, 2017, ”Piața Chibrit”, Editura Charmides, 2017 și ”Chit sau dublu”, Editura Charmides, care a primit Premiul APLER -Cartea de Poezie a anului 2021. Dan Mircea Cipariu a citit din ”Chit sau dublu” poemul pe care Ioana Crăciunescu i l-a dedicat lui Mircea Ivănescu și, în oglindă, poemul pe care Mircea Ivănescu i l-a dedicat Ioanei Crăciunescu.
UNDERCLOUD 1(6) se desfășoară între 19-25 iunie 2023 pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București).
La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 25 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 – 21.00, are loc proiectul exclusivist, V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție vor putea rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani – Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion – Mercurian și Dan Mircea Cipariu.
Intrarea la cele 6 evenimente V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie se face numai pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile, care pot fi solicitate la adresa de email undercloudfest@gmail.com sau cipariu@yahoo.com .Rezervarea locului este confirmată doar după primirea răspunsului de la organizatori.
Partenerul serilor de lectură V.I.P. – Vin. Intimitate.Poezie, la UNDERCLOUD 2023, este Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.
Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este organizat de Fundația Calea Griviței în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă. Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul de descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.
Producători: Fundația Calea Griviței și Asociația UNDERCLOUD
Realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului I și Ministerului Culturii
În parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureștiși Cartierul Creativ
Spații partenere: UNARTE, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români, J`ai Bistrot, Black Habit
Parteneri principali: George. Primul Banking Inteligent, Visa
Parteneri: Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Tzuca și Asociații, Gavrilă și Asociații, Theatrum
Partener media principal: Rock FM
Parteneri media: Euromedia, B365, Ziarul Metropolis, HAPP.RO, IQAds, Liternet, Cult-Ura, Agenda de Carte, The Institute
***
SALTELE
În fiecare noapte adorm în altă parte, în alt pat,
şi fiecare pat se-ncălzeşte de fierbinţeala mea şi pleacă singur după mine.
(după Ea cea împăturită în sinea ei – în pielea mea)
Oraşe, sate, capitale înnegrite, moteluri, corturi întinse pentru o noapte…
Cohortele de paturi în singurătate, clănţănind de frig,
mă urmăresc pe autostrăzi, şosele, bulevarde – lovite-n intersecţii ţipă, urlă, strig,
vor să atingă pline de sudoare căldura ştrangulată-n dormitoare.
Cutii de-o clipă-n care-ngropi puiul de somn. Of-ul prea mic, sughiţul, un cuţit
Saltelele de lână, saltelele de paie, scânduri, nuiele, arcuri, perne de aer – rogojini de sânge
în zgâlţâit de trenuri, în clătinatul de vapoare,
paturi pe roţi care îmi plimbă orfelinatul de coşmare.
Vrei să scapi – iei avionul şi de sus privind,
nu vezi decât aceleaşi capete de pat,
bălăngănindu-se, smucind, lovind tăblii şi vrând să zboare.
Străzile toate par doar coridoare de ape tulburi
care împing din vâsle paturi evadate,
fără colace de salvare.
Aterizezi în altă parte, alte piste,
gări deşănţate, aeroporturi reci, aseptizate, şi vezi cum te ajung din urmă
dormezele nebune, iubitoare, fotolii desfundate, fantomele de canapele,
paturi strategice, paturi chilie, paturi cruci, paturi de fier
din închisori şi din spitale,
sicrie căptuşite cu căldură, paturi goale.
la graniţă la vamă
„Hai să trăiţi – Domn’ Colonel, am prins-o
Doamna se ocupă de Import-Exportul ilegal al paturilor sale!”
– Lăsaţi-mă să trec, de când mă ştiu amenda o plătesc!
Mă învelesc în carnea copacului abia plantat, adorm epuizată printre seve milenare.
Dorm dreaptă ca soldatul în picioare.
Şi doar din respirare, copacul jupuit mi se alungeşte la picioare, desfoiat
„Ah … ce maniere … ce copac”
rabdă tăierea cu-mpăcare,
mi se transformă, iar, în pat.
Ioana CRĂCIUNESCU