Miercuri, 21 iunie 2023, la Black Habit (Calea Griviței nr.77), de la ora 20.00, Iulian Tănase a citit la V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD.
Evenimentul a fost deschis de Dan Mircea Cipariu: ”O seară fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător. Am întrebat-o pe una dintre cele trei voluntare de la Vin, Intimitate, Poezie cum este la eveniment și mi-a zis că este foarte bine, și am zis până în prezent? și ea a zis da, până în prezent. Asta mi-a amintit de o întâmplare de acum vreo 10-15 ani, când am călătorit de la București la Iași cu vagonul clasa întâi, cu o fetiță blondă de 10-12 ani care avea o salbă la gât, era fata bulibașei din Iași și, gândindu-mă că provine într-o familie unde se practică chiromanție, arte divinatorii, am întrebat-o pe fata bulibașei din Iași cum vezi tu viitorul?. Fata a dat un răspuns genial: până în prezent este foarte bun!
Așa că, până în prezent, tot ceea ce facem noi la Vin, Intimitate, Poezie este foarte bun. Și am o dovadă, era să zic irefutabilă, anume faptul că în prima zi deja se consumase cantitatea prevăzută de sponsorul nostru de vin în prima seară cu Bogdan O. Popescu. Iulian a venit la finalul întâlniri noastre care a durat până pe la 23:11. Îi mulțumesc lui Ionuț, cel care a rezonat și ne-a oferit spațiul de la Black Habit, lui Cristi Ion și sigur că pot să-l parafrazez pe Alex Ștefănescu, critic literar, puteți să dați o dovadă de bun gust încercând și alte chestiuni alcoolice, non-alcoolice de la Black Habit, pentru că aveți șansa unică din această seară să fie deschis barul. Acesta a fost un mic intermezzo publicitar.
M-am gândit proiectul Vin, Intimitate, Poezie și la câțiva poeți cu care eu rezonez, pe care îi privesc, fiind că poezia se prizează, se trage în piept și nu numai. Și iată acești poeți minunați pe care i-am invitat de altfel și la Maratonul de poezie și jazz, aici sunt câțiva dintre ei, Ioana Iuna Șerban, Tudor Voicu și bineînțeles cei care au fost zilele trecute la Vin, Intimitate, Poezie, Bogdan Popescu, Ioana Crăciunescu, mâine va veni Magda Cârneci, poimâine Rozana Mihalache și sâmbătă voi citi chiar eu.
Fără o introducere scolastică, deși aș putea să fac asta pentru că Iulia Iulian Tănase e un poet inclasificabil. El sa-ar putea afla, să zicem, într-o generație post-90, împreună cu Gherguț, Dan Pleșa, cu Bogdan O. Popescu. Dar, slavă Domnului, că el întotdeauna a militat, ceea ce îmi place la el, pentru o asumare a poeziei pe cont propriu și cu cu resurse extrem de expresive, noitoare. Sigur că experiența suprarealistă contează, dat fiind faptul că a legat și o bună prietenie cu Ligia Naum și cu Gellu Naum, fiind tradus în spațiul german, dar nu numai.
Îl las pe pe Iulian să ia cuvântul. Este un om șarmant, carismatic. Experiența lui de de jurnalist este una edificatoare, așa că, în aplauzele dvs., Iulian Tănase.”
Iulian Tănase: ”Mulțumesc mult de invitație! Am venit cu niște niște poezie. Nu știam cum arată aici, am aflat și eu luni seara. Credeam că e sonorizare, dar e ok. Inițial voiam să citesc un singur poem. Am publicat ultima carte de poezie, mă rog, ultima, cea mai recentă, în 2019 și e adevărat că în ultimii ani nu prea am mai scris poezie. Și asta pentru că subiectele pe care le-am avut în cap au avut nevoie de proză sau de o altă formă. Sunt foarte curios de fiecare dată ce urmează să scrii în scriu, plec de la ceva și poate știu unde vreau să ajung, dar nu știu ce urmează să se întâmple.
Așadar, asta e Dumneziac, o carte scrisă în 2018, într-un moment în care mi s-a făcut doar de poezie. Adică pur și simplu mi-am dat seama că mi-e dor de poezie, că nu mai scrisesem de foarte mult timp și nu eram deloc inspirat. Și în general, subiectele pe care le stăpânim sunt experiențele pe care le-am trăit și am zis ok, aș putea să fac o listă cu cele mai importante lucruri pe care le-am trăit, experiențe inubliabile, pe care n-am putut să le uit, cu care în general mergem la terapie. La terapie mergi cu niște subiecte dificile, adică nu mergi ca să-ți rezolvi relația cu un verișor sau cu administratorul blocului, că îți bate obrazul că ai restanțe la întreținere, mergi cu chestii dificile și chestiile dificile în general pornesc din copilărie și viața are grijă să se acumuleze experiență cu potențial de traumă ș.a.m.d.
Eu știam care sunt experiențele mele, care mi-au dat un fel de temă de gândire și viața livra material pe care ar fi trebuit să-l rezolv fie în scris, fie la terapie. Am rezolvat subiectele alea în ambele posturi și despre asta e e vorba în această carte, în Dumneziac, care pleacă dintr-un moment de când eram copil și aveam niște probleme, se întâmpla să pierd realitatea, să pierd aderența, contactul cu mine, trecând la vârsta de 40 plus. Și mi-ar fi plăcut să citesc tot genul ăsta, care nu sunt câteva pagini, după care am zis că e destul de dificil de urmărit.
O să citesc câteva pagini din Dumneziac și apoi o să citesc alte chestii pe care le-am mai făcut. Așadar mă simt poet în perioada asta, și nu prea mă simt, adică subiectele mele acuma sunt din alte zone. Dar e adevărat că sunt autori pe care îi iubesc, în care găsesc poezie. În Saramago găsesc poezie aproape la fiecare pagină. Cortazar iar este un un prozator cu foarte multă poezie și cu frază care e luxuriantă și foarte fluidă, Marquez, ș.a.m.d. Adică sunt autori unde găsești poezia, iar poezia este un condiment bun pentru proză. Adică poezia nu este ceea ce neapărat scriem, ci ceea ce trăim, poate, ci ceea ce simțim ș.a.m.d. și ține doar de abilitatea noastră să putem să transcriem niște întâmplări.
Mie de exemplu mi s-a întâmplat când mă mutasem în București, în 1994, de atunci sunt permanent aici, s-a întâmplat ca iubita mea din acea epocă, studentă la actorie,să mă invite la multe spectacole de teatru. La un moment dat, la Teatrul de Comedie, ea avea o brichetă pe care o ținea în mână și se tot juca așa, să fie tandră cu mine, și la un moment dat și-a apropiat bricheta de barba mea și atunci bricheta s-a aprins și o flacără a țâșnit de pe fața mea, mi-a dat foc la barbă în timpul unui spectacol de teatru. A fost stânjenitor, pentru că eram foarte îndrăgostit de de fata aceea și evident că am avut impulsul să să mă ridic, să plecăm, că e penibil, ce să mai, stăteam și în primele rânduri. Am rămas până la capăt, până la sfârșitul spectacolului și bine, o atmosferă stânjenitoare, s-au întors o grămadă de oameni spre noi.
Cam asta le zic și oamenilor care vin la cursul meu. Hai să vedem care sunt momentele de intrigă din viața noastră, care sunt momentele din tot ce am trăit cu potențial de intrigă, ceva ce poate fi povestit, poate fi proză sau poate fi poezie? Depinde, nu contează. Dar s-a întâmplat ceva, ceva s-a întâmplat, ceva ce a ieșit din logica asta diurnă, din banalitatea asta în care ne scăldăm. Că noi avem vieți banale. Adică pe bună, foarte, foarte rar ni se întâmplă ceva. Adică nu în fiecare săptămână ni se întâmplă ceva despre care putem să scriem cu sens sau să povestim peste ani și ani, la nepoți. Eu am ajuns să le fim recunoscător tuturor persoanelor care mi-au făcut mizerii crunte, care m-au făcut să sufăr.
Pot să vă citesc câteva pagini din Dumneziac, dar și poeziile pe care le-am citit la Maratonul de Poezie și Jazz, unde mi-a plăcut foarte mult.”
Iulian Tănase a citit poezii din volumul ”Dumneziac” (Curtea Veche Publishing, 2019) și din ”Adora” (Editura ART, 2009). Printre textele citite de invitatul evenimentului Vin, Intimitate, Poezie s-au numărat ”poemul celor trei ceainice”, ”poemul pompierului cu suflet de foc” sau ”poemul hohotului de râs”.
Tudor VOICU
UNDERCLOUD 1(6) se desfășoară între 19-25 iunie 2023 pe Calea Griviței, în 7 spații creative și culturale, plus trotuarele dintre UNArte și MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române din București).
Pentru ediția a XVI-a UNDERCLOUD, Iulian Tănase a făcut un exercițiu de întoarcere în timp: ”Puținele amintiri pe care le am de la vîrsta de 16 ani m-ar putea face să cred că existam deja, însă sînt înclinat mai degrabă să cred că încă nu începusem să exist. OK, de născut, mă născusem, asta-i sigur, dar existența mea era vagă și irelevantă. Nu scriam nimic, iar cărțile pe care le citeam erau un fel de Netflix la mîna a doua. Am împlinit 16 ani într-un an important, 1989, măcar atît. De la Revoluție, am rămas în memorie cu șutul în fund pe care i l-am dat surorii mele atunci cînd, din prea mult entuziasm, mi-a rupt carnetul de utecist. Bineînțeles că eram fericit că dictatorul căzuse, dar carnetul ăla, mă gîndeam, era bine să fi rămas intact. De ce să distrugi dovada propriei tale mizerii? Mi-a mai rămas în memorie și sticla de whisky pe care am băut-o împreună cu prietenul meu Adrian, acasă la el, în Moinești, în noaptea de 22 decembrie 1989. De fapt, am băut cam jumătate de sticlă amîndoi. Mi-o amintesc pe mama lui Adrian, între timp răposată, intrînd în camera noastră cu sticla de whisky în mînă. Ne-a spus: „Băieți, ocupați-vă de sticla asta!“ Mi s-a părut cea mai cool mamă din lume. Apoi, la vîrsta de 16 ani, am mers pentru prima oară la teatru. Imediat după Revoluție, la Teatrul „George Bacovia“ din Bacău se puneau filme erotice la niște televizoare amplasate pe niște podiumuri improvizate. Aflasem faza asta de la un prieten și am zis să mergem și noi. Am mers. În fața noastră, erau niște pirande gălăgioase care comentau intens, în gura mare, acele filme. Practic, erau comentatoare sportive de filme erotice. Și totul se întîmpla într-o sală de teatru. Shakespeare era foarte departe în acele momente.”, a scris Iulian Tănase.
La Black Habit (Calea Griviței nr.77), într-un decor luminat de un sfeșnic cu 12 brațe, începând de luni, 19 iunie 2023, și până sâmbătă, 25 iunie 2023, în fiecare seară, între orele 20.00 – 21.00, are loc proiectul exclusivist, V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie, unde doar câte 16 spectatori pe ediție pot rezona cu poeziile citite de 6 poeți români contemporani – Bogdan O. Popescu (luni, 19 iunie 2023), Ioana Crăciunescu (marți, 20 iunie 2023), Iulian Tănase (miercuri, 21 iunie 2023), Magda Cârneci (joi, 22 iunie 2023), Rozana Mihalache (vineri, 23 iunie 2023) și Dan Mircea Cipariu (sâmbătă, 24 iunie 2023). Amfitrionii proiectului V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie sunt Chris Simion – Mercurian și Dan Mircea Cipariu.
Intrarea la cele 6 evenimente V.I.P. – Vin. Intimitate. Poezie se face numai pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile, care pot fi solicitate la adresa de email undercloudfest@gmail.com sau cipariu@yahoo.com .Rezervarea locului este confirmată doar după primirea răspunsului de la organizatori.
Partenerul serilor de lectură V.I.P. – Vin. Intimitate.Poezie, la UNDERCLOUD 2023, este Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.
Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este organizat de Fundația Calea Griviței în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă. Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul de descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.
Producători: Fundația Calea Griviței și Asociația UNDERCLOUD
Realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului I și Ministerului Culturii
În parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureștiși Cartierul Creativ
Spații partenere: UNARTE, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români, J`ai Bistrot, Black Habit
Parteneri principali: George. Primul Banking Inteligent, Visa
Parteneri: Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Tzuca și Asociații, Gavrilă și Asociații, Theatrum
Partener media principal: Rock FM
Parteneri media: Euromedia, B365, Ziarul Metropolis, HAPP.RO, IQAds, Liternet, Cult-Ura, Agenția de Carte, The Institute
www.undercloud.ro