Vineri, 19 mai 2023, ora 11.00, la Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu” din București, asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), prezintă spectacolul de poezie și blues ”reCITEȘTE POEZIE”, unde sunt invitați să citească Corina Bazgan, Mara Bocan, Teodora Chiru, Alina Ioana Diniță și Lavinia Hortopan, eleve ale Liceului Teoretic ”Constantin Brâncoveanu” care au participat la atelierele de lectură și scriere creative coordonate de Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu. Atelierele și spectacolul de poezie și blues fac parte din proiectul de promovare a culturii scrise contemporane – ”reCITEȘTE POEZIE” pentru liceenii din 5 zone din București cu acces limitat la cultură: Cartierul Dămăroaia, Cartierul Bucureștii Noi, Cartierul Chitila, Cartierul Crângași, Cartierul Pajura. Invitații speciali ai spectacolului sunt poeții Gabriela Toma și Teodor Dună, alături de trupa Mike Godoroja & Blue Spirit.
reCITEȘTE POEZIE abordează un format participativ (lecturi publice, show de poetry& blues performance) care asigură implicarea activă a publicului țintă, în dauna celei pasive, folosind noile tehnologii ale informaţiei și noile medii atât în procesul de creație, cât și în cel de distribuție și promovare. De asemenea, dezvoltă noi forme de expresie. Valoarea experimentală şi culturală a proiectului oferă o necesară audienţă de calitate.
reCITEȘTE POEZIE doreşte să configureze un nou public de poezie, să promoveze în publicul țintă poezia română contemporană şi să familiarizeze publicul țintă cu formule creatoare inovative şi experimentale.
Parteneri media: Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro
Concerte reCITEȘTE POEZIE în licee
Invitați speciali Mike Godoroja & Blue Spirit
Marți, 16 mai 2023, ora 15.00 – Liceul Teoretic Național
Joi, 18 mai 2023, ora 14.00 – Liceul Greco-Catolic ”Timotei Cipariu”
Vineri, 19 mai 2023, ora 11.00 – Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”
Vineri, 9 iunie 2023, ora 13.00 – Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”
***
Dan Mircea Cipariu (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul ”Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme ”Tsunami” (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între, 2011 și 2023, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro , spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său ”singurătatea vine pe facebook”, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”.
În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).
În 2022, a publicat volumul META VERS, editura Vellant, însoțit de 7 desene de Mihai Zgondoiu.
În 2023, are în pregătire volumul ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, editura Ars Libri, cu ilustrații de Raluca Neferu.
Florin Iaru (Râpă) s-a născut la 24 mai 1954, în București și este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste.. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, în 1978. Profesor la Galați și la Bulbucata, până în 1982, a devenit redactor al Editurii Cartea Românească în anul 1990, iar în perioada 1991-1992 a fost redactor la publicația „Cotidianul”. Scriitorul Florin Iaru își face debutul literar în anul 1962, prin publicarea unor versuri în revista „Luminița”. Devine membru al Cenaclului de luni din anul 1970, sub conducerea lui Nicolae Manolescu. În anul 1981, volumul său „Cîntece de trecut strada” se bucură de succes editorial, iar în 1982 contribuie la scrierea volumului „Aer cu diamante”, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămînalului Caţavencii. Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău(Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie(volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat (ART, 2013). La Editura Polirom a mai publicat Fraier de Bucureşti (2011, 2015) şi o povestire în volumul colectiv Scriitori la poliţie (2016), iar în 2017 volumul ”Sânii verzi”. Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc. În 2019, a publicat volumul de poezie ”Jos realitatea!”, Editura Paralela 45, volum care a primit Premiul AgentiadeCarte.ro.
***
GABRIELA TOMA (n. 1981) a debutat cu volumul Cântecul geamănului (Editura Humanitas, 2009). Din 2006 a călătorit și a explorat numeroase culturi din Europa și din America Latină. Spațiul cultural care a avut cel mai mare impact asupra sa a fost Mexicul, pe care l-a vizitat de trei ori și unde speră să se întoarcă. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual. Este pasionată de educația non-formală, dialog intercultural și storytelling. În prezent, coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală la MNLR, printre care Festivalul cultural latino-american și Atelierele Thomasinei. Lecturi publice: Cenaclul Euridice, Institutul Blecher, Noche Bohemia și Librăria La Ruenca de Gandhi (Xalapa, Veracruz), Primer Encuentro International de Mujeres Poetas en la Cuenca de Papaloapan (Tuxtepec, Mexic), Festivalul Internațional de Poezie București; Festivalul Strada de C’Arte; Maratonul de Poezie și Jazz; V.I.P. (Vin. Intimitate. Poezie) – Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD. În 2022, a publicat volumul de poezie Crivacul, Editura Tracus Arte. Lucrează la o carte pentru copii și la un volum de eseuri. I-au fost traduse poezii în limba spaniolă, în franceză și în macedoneană.
Teodor Dună (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat volumele: trenul de treieşunu februarie, Editura Vinea (2002 – Premiul Național „Mihai Eminescu”, Opera Prima, Botoșani); catafazii, Editura Vinea (2005); de-a viul, Editura Cartea Românească (2010); obiecte umane, Editura Cartea Românească (2015 – Premiul Cartea de Poezie a anului 2015, Gala Tinerilor Scriitori), kirilă, Editura Tracus Arte (2017 – Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură) și flașneta babel, Editura Nemira (2022). În 2019, i-a apărut antologia minunata lume, la Editura Cartier. Grupaje din poemele sale au fost traduse în engleză, germană, franceză, spaniolă, portugheză, bulgară, maghiară.
***
MIKE GODOROJA s-a născut în București, în data de 5 ianuarie 1965, în aceeași zi cu Florian Lungu, dar la o distanță de 22 de ani. A absolvit Institutul Politehnic din București și a făcut Studii de istoria jazzului la Clasa Mihai Berindei între 1986-1989, la CIRNEA în Paris – Studii de Televiziune în 1994, Studii particulare de canto și chitară în 2000 și un stagiu de specializare producție muzicală la Casa de discuri CESOUL MUSIC – USA în 2002. Sunt 30 de ani de când Mike Godoroja face muzică, ajută pe alții sa facă muzică, sprijină muzica de calitate din Romania. A înregistrat cu Blue Spirit 7 albume, a compus pentru Iris, Felicia Filip si Blue Spirit, a fost producătorul muzical al întâmplărilor care i-au adus în Romania pe Ray Charles, James Brown, Chick Corea, Zucherro, Big Mountain, Jimmy Smith, Steve Howe, Steve Hackett, David Palmer. A realizat timp de peste 25 de ani emisiuni de rock și jazz la radio și televiziune despre artiștii României și marile legende ale lumii.
Muzica sa de acum , rock-blues cu elemente de folk și psihedelic, note progresive și electro- synth, relevă noua direcție a spectacolelor lui ce ar putea fi definite ca art rock, mereu căutând ceva care să surprindă publicul. Mike Godoroja împreună cu echipajul său artistic Blue Spirit –
Mike Godoroja – vocal, percuție, Vali Vătuiu – tobe, Alex Gavril -ghitare, Ștefan Bocioc-claviaturi, Romeo Bejan -bas – participă la proiectul reCITEȘTE POEZIE, relevând publicului frumusețea și simplitatea blues-ului arhaic, de la origini, într-o notă stilistică actuală printr-un extras din noul lor spectacol BLUES OF THE FUTURE PAST.
***
Corina Bazgan
Mă numesc Corina Bazgan și am 17 ani. Sunt elevă în clasa a XI-a B și o am ca dirigintă pe doamna profesoară Gabriela Bulgăreanu. Sunt o persoană pesimistă, mă înțeleg bine cu sarcasmul și am o pasiune pentru pinguini, lavandă și subiectele considerate tabuu de majoritatea oamenilor.
Mercur retrograd
înger dezmembrat
propriul suflet
dezarmat și imperfect
așa este
înainte de a zbura
pe inelele șubrede ale lui Saturn
ascult din depărtare
ferestrele sparte
trupul desenat pe podea
uraganul
peste antebrațe
din asfaltul fisurat
din sufletele agățate
răsare un înger predestinat
parole
surle și trâmbițe
printre gheare înghițite de nebunie
filme secrete pecetluite într-un mall de cuvinte
asfințit pe după munți și văi de singurătate
dimineața cu statui vorbitoare
trage aer în piept
fără nici-un regret
Corina Bazgan
Mara Bocan
Mă numesc Bocan Mara. Sunt elevă la Liceul Teoretic Constantin Brâncoveanu din București și sunt clasa a IX-a. Îmi place să dansez, să desenez și să scriu (poezii și cartea mea proprie).
tiktok
o poveste
cutreieră satele
cu două statui vorbitoare
filme secrete
se culcă încet
pe munți și văi
de singurătate
Teodora Chiru
Mă numesc Teodora Gabriela Chiru, am 16 ani și sunt elevă a Liceului Teoretic Constantin Brâncoveanu în clasa a IX-a B. Am practicat dans sportiv timp de cinci ani și pasiunea mea este pictatul. Prefer vremea ploioasă și îmi place să ascult muzică împreună cu prietenii, iar în viitor doresc să devin medic.
trandafiri negri
seară de filme secrete
în patul gol
rămân
munți și văi de singurătate
dimineața trage aer în piept
Lavinia Hortopan
Mă numesc Lavinia Hortopan, am 15 ani și învăț la liceul teoretic Constantin Brâncoveanu în clasa 9A. Fac parte din mai multe proiecte, unul fiind un club de dezbateri. Când eram mică aveam un jurnal în care scriam tot felul de poezii. De acolo pot spune că mi-am descoperit plăcerea și liniștea în a scrie.
Poker
Sufletul cel pur
E mereu sub cel putrezit
Am avut parte de tot din tine
Iar acum de nimic
Dor cu spini și petale de ani puțini
La mine în poală
Plec în visuri mărețe
La masa de poker
Tu joci la masă ca un străin
Eu sunt out și tu all-in
Lavinia Hortopan
Alina Ioana Diniță
Mă numesc Diniță Alina Ioana, am 16 ani și învăț la liceul teoretic Constantin Brâncoveanu, clasa a 9G (profil științe ale naturii). Încă de mică, mai precis de la momentul în care am început să citesc mai bine, mi-am descoperit pasiunea pentru lectură, gândindu-mă că pot pleca în orice moment în care mi-aș dori în călătorii imaginare, în timp și spațiu, cu îndrăzneală dar și cu emoții, dar mai ales cu dorința de a întâlni personaje cu caractere diferite și cu care uneori mă puteam identifica.
Deși prima mea carte de căpătâi și care m-a făcut sa îndrăgesc atât de mult lectura,a fost ”Cuore” de Edmondo de Amicis, am citit multe alte cărți scrise de autori precum: Mircea Eliade, Ioan Slavici, Ion Creangă, R.J. Palacio, Roald Dahl, Collen Hoover, etc… Dar mai ales am descoperit recent pasiunea pentru poezie, citind cu încântare poezii ale marilor poeți Mihai Eminescu și Lucian Blaga. Și poate că dorința mea de a începe să scriu poezie a venit într-un moment al vieții mele când sufletul meu s-a deschis pentru prima dată către un alt suflet și împreună am descoperit frumusețea și tainele sentimentelor puse în versuri.
Pe lângă aceste pasiuni prefer să îmi petrec timpul în natură, să călătoresc, să ascult muzică și să fac sport.
Înainte de a-mi încheia descrierea aș dori să împărtășesc colegilor mei un gând care m-a motivat să cuprind cu atâta drag taina lecturii, și anume faptul că de fiecare dată când deschid o carte și încep să o citesc am sentimentul că stau la masă cu acel autor și că el îmi împărtășește din trăirea lui. Cu alte cuvinte, atunci când citim cărți avem privilegiul de a sta la masă cu personalități ale întregii lumi, din toate timpurile și ce poate fi mai minunat decât atât!
Peisaj interior
noi
cu oițe și gurițe
suntem
autori și cititori
scriem despre noi
ca despre alte științe ale naturii
noi în noi cu noi și despre noi
suntem un film secret
cu munți și văi de singurătate
Alina Ioana Diniță
***
Proiectul ”reCITEȘTE POEZIE” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.