La invitaţia Ambasadei Italiei la București, a Institutului Italian de Cultură București şi a Editurii Humanitas Fiction, Matteo Strukul – cunoscut autor de romane istorice publicate în colecția „Raftul Denisei“ – va fi prezent la Bookfest 2023 (Romexpo. Pavilion B2) în cadrul programului Italia – Invitat de onoare Bookfest 2023 și cu prilejul lansării romanului ”Cimitirul din Veneția”, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Oanei Șălișteanu. Scriitorul italian va participa la o serie de evenimente dedicate cărților sale.
Programul evenimentelor:
Sâmbătă, 27 mai:
18.00 – 18.50 Scena ARENA
Lansare de carte
Matteo Strukul,Cimitirul din Veneția
Participă: Matteo Strukul, Marius Constantinescu, Oana Sălișteanu, Aurora Firța–Marin
Moderator: Denisa Comănescu
19.00 – 19.30 standul Humanitas
Matteo Strukul – Întâlnire cu cititorii și sesiune de autografe
Prezintă: Denisa Comănescu
–
Duminică, 28 mai:
15.00 – 15.50, standul Italiei
Masă rotundă dedicată romanului Dante.Enigma
Participă: Matteo Strukul, Tania Radu, Cristina Gogianu
Moderator: Denisa Comănescu
Cu romanul Cimitirul din Veneția, Matteo Strukul deschide o nouă saga istorică având în centru o figură proeminentă: Giovanni Antonio Canal, cunoscut sub numele de Canaletto, pictorul splendorii venețiene.
Veneția, iarna anului 1725. Epidemia de variolă îndoliază Serenissima, iar o tânără aristocrată este găsită moartă printre sloiuri, cu inima smulsă din piept, în Rio dei Mendicanti, într-unul dintre cele mai sărace cartiere. Canaletto, devotat cu totul artei sale și Republicii, ajunge astfel în atenția temutului Inchizitor Roșu: de ce a pictat tocmai neobișnuita vedută ce surprinde zona aceea populară, în frumusețea ei umilă? Pictorul pricepe că e în pericol, dar un ajutor nesperat survine din partea dogelui, preocupat și el de aceeași pictură, mai precis de un anume personaj al ei: confirmarea identității acestuia e în interesul statului, iar lui Canaletto i se încredințează misiunea să îl urmărească și să afle detaliile tenebroasei îndeletniciri care îl poartă pe necunoscut prin locuri îndoielnice. Investigația – care întâi îl sperie, apoi îl captivează – îl conduce în saloane aparent sofisticate, cu figuri ambigue și ritualuri bizare. Ce secrete ascund somptuoasele palatele venețiene? Ce adevăruri ar fi mai bine să rămână pecetluite?
„Un roman care surprinde începutul sfârșitului splendorii Serenissimei, iar personajul principal e descris cu mare atenție și cu o deosebită aplecare asupra surselor, pe când personajele secundare contribuie enorm la savoarea cărții.“ – Il Giornale
„Un thriller istoric și de aventuri care se desfășoară în Veneția secolului XVIII, cu intrigile, arta, palatele, luminile și umbrele sale, într-o perioadă în care se manifestă numeroase genii precum Goldoni,Vivaldi, Tiepolo, Guardi. Această epocă e recreată de Strukul cu autenticitate și detalii deosebit de precise.“ – Corriere del Veneto
Romanele lui Matteo Strukul au apărut la Editura Humanitas Fiction în colecția „Raftul Denisei“:Cimitirul din Veneția (2023), Dante.Enigma (2022), Michelangelo ereticul (2021) și Giacomo Casanova.Sonata inimilor frânte (2019).
Matteo Strukul s-a născut pe 8 septembrie 1973, la Padova. A studiat Dreptul la Universitatea din Padova și a obținut titlul de doctor în drept european la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția. După cum declară el însuși, trăiește în mai multe locuri, împărțindu-și timpul între Padova, Berlin și Transilvania. Este romancier, autor de proză scurtă și eseist, scenarist, autor de benzi desenate (a publicat în 2019 primele două volume dintr-o trilogie despre Vlad Țepeș) și de biografii muzicale, traducător, jurnalist și profesor de scriere creativă. În anul 2009, împreună cu Matteo Righetto, a pus bazele mișcării literare SugarPulp, devenind curând și directorul artistic al Festivalului SugarCon. Din 2015 este directorul artistic al Festivalului Chronicae, primul festival italian dedicat exclusiv romanului istoric. Romanele sale sunt bestselleruri în Italia, fiind traduse în peste 20 de limbi. În 2017 a primit prestigiosul Premio Bancarella pentru primul roman din tetralogia I Medici, ale cărei volume (Una dinastia al potere, Un uomo al potere, Una regina al potere, Decadenza di una famiglia) au apărut în perioada 2016–2017, ocupând mai mult timp primul loc în topurile de vânzări din Italia. În 2018, Strukul a publicat două romane, Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte (Giacomo Casanova. La sonata dei cuori infranti; Humanitas Fiction, 2019), distins cu Premio Emilio Salgari, și Michelangelo ereticul (Inquisizione Michelangelo; Humanitas Fiction, 2021), în 2021, Dante. Enigma (Dante enigma; Humanitas Fiction, 2022), căruia i s-a acordat Premio Adriatico, în 2022, Paolo e Francesca.Romanzo di un amore și Cimitirul din Veneția (Il cimitero di Venezia; Humanitas Fiction, 2023), primul roman dintr-o saga dedicată lui Canaletto, urmat în 2023 de Il ponte dei delitti di Venezia, fiecare devenind în Italia, imediat după apariție, bestseller.