spot_img

Londra: biografia unui oraș, călătorie literară în metropola britanică, din preistorie și până în zilele noastre

„Gălăgioasă și nepieritoare”, însetată de spectacole și plăceri, violentă, periculoasă, excentrică și captivantă, Londra este mai mult decât un oraș. Din preistorie și până astăzi, viața a palpitat cu forță în metropola britanică, i-a conferit puterea să se ridice de fiecare dată din ruine și să o ia mereu de la capăt cu o energie nouă. Londra contrastelor, cea cosmopolită și cea pestilențială, urbea vorace care îi „devorează” pe cei ce se adăpostesc între zidurile ei este mai mult o stare de spirit, se aseamănă cu o ființă vie și din acest motiv pentru a o descrie este nevoie nu de o istorie, ci de o biografie. Prolificul Peter Ackroyd, autor a peste 50 de cărți, figură proeminentă a culturii și literaturii engleze, semnează ”Londra: biografia unui oraș”, carte publicată de Editura Trei. 

Dacă Londra și-ar fi putut alege cronicarul, cu siguranță acesta ar fi Peter Akroyd”, nota Vanity Fair. Și, într-adevăr, lucrul este confirmat și de scriitorul britanic, care se declară iremediabil îndrăgostit de capitala Marii Britanii și orașul său natal, de altfel. Majoritatea romanelor scrise de Akroyd au acțiunea plasată în Londra și nu întâmplător. „Unul dintre motive este că sunt londonez. M-am născut aici și am fost întotdeauna interesat de orașul în sine. În plus, cred că scriitorii ar trebui să aibă un spațiu imaginar în care să se miște, iar acesta se întâmplă să fie al meu. Probabil că este vorba, în parte și despre faptul că sunt familiarizat cu istoria Londrei, așa că totul vine de la sine”, spune Peter Akroyd într-un interviu acordat jurnalistei Anke Schütze.

            În Londra: biografia unui oraș, scriitorul britanic adoptă un stil la fel de neconvențional precum însăși istoria metropolei. „Unele persoane vor obiecta că o atare biografie nu poate face parte dintr-o istorie autentică. Recunosc culpa și invoc în apărarea mea argumentul că mi-am strunit stilul analizei pe potriva naturii subiectului”, explică Akroyd. Londra: biografia unui oraș este așadar nu o lucrare pur istorică, ci una scrisă cu condeiul unui romancier talentat, care-și propune să atragă cititorii într-un fascinat spațiu imaginar.    

Cartea are la bază o documentație bogată așa încât sunt marcate reperele istorice importante. Cititorii pot afla spre exemplu că prima expediție a lui Cezar în Britania a fost în anul 54 a.H., când a primit orașul denumirea de Londinium (43 p.H.), când a fost pavată prima stradă (1442) sau când au apărut cafenelele (1652). Londra a avut primul teatru în 1663, în 1801 număra deja un milion de locuitori, iar în 1858, „Marea duhoare” duce la implementarea sistemelor sanitare ale lui Bazalgette. 

Dar Peter Akroyd nu alcătuiește o istorie, ci construiește un portret. Scriitura sa este pasională, plină de culoare și de amănunte inedite pentru cititori. Spre exemplu, în capitolul numit „Deșeuri”, scriitorul britanic se concentrează asupra salubrității megapolisului. Cititorii descoperă că primele toalete publice au fost construite în secolul al XIII-lea, deși în fapt reprezentau o gaură într-o scândură, pe lângă pârâuri sau afluenți. În secolul al XV-lea, apar „casele de ușurare”, dacă nu mai sofisticate, cel puțin mai încăpătoare. Despre confort însă, nu poate fi vorba: în 1275, călugării carmeliți îl înștiințează pe Eduard I „că exalațiunile putregăioase dintr-acolo biruie chiar și tămâia din timpul slujbelor, iar moartea a câtor și mai câtor dintru Frăția noastră li se datorește”. 

            Cantitatea uriașă de informație pe care Peter Akroyd o include în Londra: biografia unui oraș este organizată pe teme și subiecte. Astfel, scriitorul oferă detalii despre vremea londoneză, arta spectacolului, despre mirosurile Londrei sau practicile de eliminare a deșeurilor („Londonezii sunt fascinați de excremente” aflăm de la Peter Akroyd). Marile incendii și epidemii, pasiunea pentru alcool, clubbingul, sexul, celebra ceață, închisorile, sinuciderile și zvonistica sunt alte teme dezvoltate Londra: biografia unui oraș. Autorul lasă impresia că îl interesează, în primul rând, să ofere cititorilor săi nu atât simple informații despre Londra, cât să deschidă o cale de acces spre inima ei. Așa cum o descrie Peter Akroyd, Londra se poate mirosi, gusta și imagina și, mai ales, se poate cunoaște nu din exterior, ci prin experiența intimă a fiecărui cititor. Din acest motiv, așa cum nota Daily Mail, „nu este nicio exagerare să spunem că «biografia Londrei» este cartea de căpătâi a acestui oraș”. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508