spot_img

”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, din Țara Viselor până dincolo de Țara Cărților

Dan Mircea Cipariu, Cristina Poterășoiu și Raluca Neferu

Sâmbătă, 27 mai 2023, de la ora 11.00, la standul editurii ARS LIBRI JUNIOR (D 09) de la Bookfest, din pavilionul B 2 al Complexului Expozițional Romexpo din București, a avut loc lansarea-eveniment a cărții ”Gloria Veselia și ursulețul Cipi” de Dan Mircea Cipariu, cu ilustrații de Raluca Neferu. Autorul și ilustratoarea cărții s-au întâlnit cu cei mai micuți cititori și cu părinții lor, în cadrul unui atelier interactiv în care au putut asculta poeme-povești din carte, povești despre Gloria Veselia improvizate ad-hoc și au putut colora planșele pregătite de Raluca Neferu special pentru evenimentul de lansare de la Bookfest.

Gloria Maria Sultana și Dan Mircea Cipariu

Evenimentul a fost deschis de Cristina Poterășoiu, redactorul cărții: ”Bine ați venit în țara Gloriei Veselia, care se întinde din Țara Viselor până dincolo de Țara Cărților. Ghid ne este Ursulețul Cipi, el are la spate o cheiță fermecată pe care doar Gloria Veselia o poate vedea și răsuci pentru a-l face pe Cipi să ne spună povestea. Această carte este de fapt un spațiu de joacă cu înțeles magic, zburăm cu aeroveliere, întâlnim pinguini dansatori, pești zburători și mâncăm clătite cu gem de roscove. Cu cartea asta de de debut în literatura pentru copii, carismaticul scriitor și poet Dan Mircea Cipariu reușește și de această dată să ne impresioneze. Topitoare de suflet și inimioare, Gloria Veselia ne îndeamnă să revenim la inocență, să credem că îngerii există și putem să vorbim cu ei, să ne colorăm viețile cu fericire pentru ca totul să fie posibil. L-aș întreba pe Dan dacă această minunată carte este o declarație de dragoste?”

Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu. Sunt tatăl Gloriei Veselia, Gloria Maria, și sunt bucuros că suntem la Bookfest și, din câte am înțeles, este o ediție bună pentru Ars Libri. Da, este o declarație de dragoste, de altfel, această carte s-a născut sub un planet norocos, cum ar fi spus prietenul nostru și al lui Cristian Teodorescu, Caragiale. Fiindcă această carte este un jurnal din primele luni ale Gloriei Maria, și mi-a făcut mare bucurie să lucrez această carte împreună cu Raluca Neferu.”

Cristina Poterășoiu: ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi este o carte plină de acea energie pe care numai un suflet de copil o poate dărui. Cum s-a îmbinat universul poetic pentru care ești cunoscut cu suprarealismul cărții pe care ne-ai dăruit-o?”

Ana Daniela Sultana și Gloria Maria Sultana Cipariu

Dan Mircea Cipariu a răspuns cu un exercițiu spontan pe care l-a realizat cu fiica sa, Gloria Maria, cea care a inspirat personajul Gloria Veselia. Cu o dezinvoltură cuceritoare, Gloria a continuat versuri din A doua carte cu Apolodor de Gellu Nauna și din cartea Gloria Veselia și Ursulețul Cipi. Întrebată de tatăl său ”Cu ce plecăm din Țara Visurilor?”, Gloria a răspuns imediat la microfon: ”Cu aeroveliere!”.

Cristina Poterășoiu: ”Dan, ai citit din Gloria Veselia copiilor din câteva școli bucureștene, un public care a rezonat în totalitate cu povestea din carte. Cum a fost interacțiunea cu acest public aparte?”

Dan Mircea Cipariu: ”Trebuie să ai o rezonanță cu universul lor imaginar și cred că cel mai important e să poți stârni o poveste. Asta s-a întâmplat și în întâlnirile noastre, unde Raluca a desenat spontan, cum și noi am făcut povești spontane.”

Cristina Poterășoiu: ”Acum că ai trecut botezul de foc al literaturii pentru copii, ce mai urmează?”

Gloria Maria Sultana și Dan Mircea Cipariu

Dan Mircea Cipariu: ”Ne gândim să scoatem anul viitor o carte vorbitoare și să continuăm cu Gloria Veselia. Între timp, pe 10 august, Gloria împlinește doi ani și sunt convins că și întâmplările noastre vor deveni și mai imprevizibile și mai sofisticate. Un lucru foarte important: la autografele pe care le vom da aici, Raluca va desena spontan ceva ce i-ar plăcea copilului care va primi cartea.”

Cristina Poterășoiu: ”Să o cunoaștem și pe tânăra artistă, Raluca Neferu. Întâmplările fascinante din Gloria Veselia sunt oglindite în ilustrații coborâte din bagheta magică a acestei zâne. O artistă în plină afirmare, cu stagii de formare în România, Germania și Spania. Raluca, spune-ne, te rog, când ai știut că ești hărăzită să explorezi diversele forme ale artei?”

Raluca Neferu: ”Bună ziua, mulțumesc tuturor că sunteți aici! Încă din copilăriei am știut că desenul și pictura sunt formele mele preferate de expresie. Tot ce am făcut ulterior a fost să dau curs acestui imbold și să continui să pictez alături de artiști renumiți din țară, precum  pictorul Constantin Sultana, și din străinătate. Am explorat și alte laturi ale artelor, design grafic, design de interior, și pot să spun că am învățat foarte mult din toate și că în ilustrația de carte pot să aplic cel mai bine ce am învățat până acum.”

Cristina Poterășoiu: ”Spune-ne despre viziunea ta creativă, care este crezul tău interior?.”

Raluca Neferu: ”Simt că ilustrația de carte aparține nu doar artelor aplicate, ci aparține în general artei fine, de aceea eu cred cu tărie că ilustrația tradițională dă o mai mare valoare și cărții. Această abordare a ilustrației ca artă în sine aș adăuga-o celor șapte arte cunoscute.

Dan Mircea Cipariu și Gloria Maria Sultana

Cristina Poterășoiu: ”La Gloria Veselia ce tehnică ai folosit?”

Raluca Neferu: ”Am folosit acuarele, e o tehnică relaxantă, care permite mult joc, am folosit și detalii digitale pentru acuratețea unor expresii, dar baza este acuarela, pictura, care este forma de expresie care îmi place cel mai mult.

Cristina Poterășoiu: ”Îți dorim mult succes, Raluca și așteptăm să continui să faci o diferență pozitivă în viața oamenilor cu arta și talentul tău. Vă așteptăm la sesiunea de autografe și autografe desenate. ”

Evenimentul a continuat o cu sesiune de autografe și autografe desenate și, bineînțeles, cu povești și joacă în spațiul special amenajat pentru cei mici la standul Ars Libri.

Tudor VOICU

fotografii de Mihaela PETRE

***

”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”, la standul Ars Libri de la Bookfest 2023

Gloria Veselia și Ursulețul Cipi este o carte „cu personaje adevărate și înaripate”. Oglindite în ilustrații coborâte din bagheta magică a vreunei zâne, întâmplările fascinante îi vor amuza pe cei mici și pe cei mari deopotrivă. 

Gloria Veselia, eroina jocului-vis pe care vi-l propunem, este „o fetiță delicată și un pic roșcată“. În universul fermecat al imaginației, ea are o cheiță invizibilă pe care o răsucește pentru ca Ursulețul Cipi, singurul ursuleț vorbitor, să spună o poveste cu pești zburători și pinguini dansatori, cu acadele-curcubeu, turtă dulce în formă de inimă și napolitane cu mustăți și pisicuțe.

„Topitoare de suflet și inimioare“, Gloria Veselia ne îndeamnă să revenim la inocență, să credem că îngerii există și putem să vorbim cu ei, să ne colorăm viețile cu fericire pentru ca totul să fie posibil.

Dan Mircea Cipariu ne dăruiește o carte genială care captează esența copilăriei. O carte despre descoperirea de sine și despre prietenie, pe care să le-o citim cu inima celor mici și să le-o recitim iar și iar.  Gloria Veselia și Ursulețul Cipi este, mai presus de toate, o declarație de dragoste care „vestește Lumii o poveste“: Poveste! Ascultare! Poveste! Deșteptare!

***

Dan Mircea Cipariu, la standul Ars Libri de la Bookfest 2023

Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, în București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și man ager de proiecte culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara. În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice“, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

A predat cursuri de lectură și scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române, din București, și în programele Euro CulturArt, ale Centrului Cultural Arad și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER). În 2022, a publicat volumul META VERS, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu.

Raluca Neferu (în stânga), gata să dea un desen-autograf pe cartea ”Gloria Veselia și Ursulețul Cipi”

Raluca Neferu s-a născut la București, în 1994. Urmează cursurile Universității de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București la secția de scenografie. Absolvă cu 10 și este premiată în Gala Absolvenților de Doina Levintza, Ion Bogdan Lefter și Alexandru Mâzgăreanu pentru cel mai bun proiect de scenografie. A primit bursa Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) pentru studiile de master în arhitectură de interior și design conceptual la Universitatea de Științe Aplicate RheinMain din Wiesbaden, Germania. A studiat metoda clasică realistă în desen și pictură la Atelier Madrid din Spania alături de Arantzazu Martinez și Mikel Olazabal.

***

Înființată în anul 2007, Ars Libri este o editură de prestigiu care a câștigat încrederea publicului prin seriozitate și prin calitatea materialelor editoriale apărute sub egida sa.

Ars Libri este lider de piață în ceea ce privește materialele educaționale (manuale și auxiliare școlare aprobate ME, materiale didactice etc.) cu grad ridicat de eficacitate și aplicabilitate, adaptate la curriculum-ul școlar actual și la cerințele societății contemporane.

Recent, Ars Libri și-a diversificat gama de carte, deschizându-și portofoliul către literatura străină pentru copii (ficțiune și nonficțiune). Într-un timp scurt, editura a publicat numeroase titluri interesante, pentru vârsta 2-12 ani, apreciate deja de cititori.

Ars Libri Junior este un imprint al editurii Ars Libri, fondat la începutul anului 2023.

https://edituraarslibri.ro/acasa/gloria-veselia-si-ursuletul-cipi

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508