La Editura Tracus Arte a apărut volumul ”Commentarius perpetuus (parabole)”, de Mircea Ivănescu și Rodica Braga. Cartea poate fi deja comandată pe site-ul editurii: www.tracusarte.ro.
”În 1986 apărea la Editura Dacia volumul Commentarius perpetuus (parabole), un dialog poetic între Mircea Ivănescu și Rodica Braga. După cum o sugerează chiar metafora unui perpetuum mobile, colaborarea dintre cei doi poeți a continuat și după publicarea cărții, a „perpetuat”, dând naștere unui al doilea volum, publicat la Editura Imago în 2003. Ediția de față își propune să restituie istoria acestui schimb de idei și versuri, întâi între Mircea Ivănescu și Mircea Braga (căruia îi solicita subiecte de poeme), mai apoi între Mircea Ivănescu și Rodica Braga, prinsă la rândul ei în mișcarea de pendul a „parabolelor”. Readucem astfel în atenția publicului laboratorul de creație al unui experiment poetic aparte, care abia acum poate fi înțeles în întreaga lui amploare și profunzime. Aceasta deoarece nu atât experimentul tehnic este esențial, cât schimbul de meditații existențiale în replică, un adevărat symposion (uneori abisal) între două făpturi umane și între doi poeți intelectuali.”
Corin Braga
La Editura Tracus Arte a mai apărut volumul ”Despre dragoste și prietenie. Corespondență inedită, B. Fundoianu”. Ediție și postfață de Mădălina Lascu. Prefață de Ion Pop. Cuvânt-înainte de Cristinel Popa. Cartea poate fi deja comandată pe site-ul editurii: www.tracusarte.ro
”Volumul de față cuprinde peste 100 de scrisori și cărți poștale inedite, din două colecții particulare, trimise de B. Fundoianu familiei, prietenilor, amicilor din gruparea avangardistă românească; copleșitoare sunt epistolele adresate lui Mărior, misterioasa muză dedicatoare a mai multor Priveliști, care dezvăluie un episod până acum necunoscut din biografia scriitorului: tulburătoarea poveste de dragoste dintre acesta și enigmatica Maria Rudich.
Bazat aproape exclusiv pe trăsăturile emoționale ale lui B. Fundoianu din diferite etape ale vieții (copil fericit în mijlocul familiei, amic exuberant, prieten devotat, îndrăgostit pătimaș), acest volum constituie un strigăt răscolitor de iubire și de prietenie.”
Mădălina Lascu
”Tungsten”, de Paul Gabriel Sandu, în pregătire la Editura Tracus Arte
Paul Gabriel Sandu (n. 1986) a studiat filosofie la Universitatea din București și a obținut doctoratul în domeniu la Universitatea Albert-Ludwig din Freiburg cu o lucrare intitulată Koexistenz im Ineinander
(Editura Mohr Siebeck, 2021). În limba română a publicat o serie de articole și studii filosofice și a semnat mai multe traduceri din germană și engleză ale unor lucrări din autori precum F.W.J. Schelling, J.Habermas, M. Heidegger, E. Stein, Th. Adorno, N. Chomski. În 2016 a debutat în poezie cu volumul Fuga din sala oglinzilor, apărut la Editura Brumar, iar în 2020 a publicat o carte pentru copii, Libelula de foc, apărută la Curtea Veche. În prezent este asistent universitar doctor al Facultății de Filosofie din cadrul Universității București.