Sâmbătă, 13 mai 2023, cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul să treacă pragul Casei Madrigal de pe Aleea Dealul Mitropoliei nr. 11, București, în intervalul orar 18:00 – 24:00. Casa Madrigal, vila de pe Dealul Mitropoliei cu o istorie de aproape 100 de ani, găzduiește de această dată expoziții de artă plastică, recitaluri muzicale și experiența unică a panoramei „București 360”. Pe 13 mai, între 18:00 și 24:00, accesul publicului va fi gratuit, organizat în două tururi de vizitare ce se vor desfășura în paralel, în grupuri de maximum 10 persoane. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
De Noaptea Muzeelor, publicul va putea descoperi arhitectura originală și interioarele vilei unde își desfășoară Corul Madrigal activitatea. Picturi originale inspirate de muzica ansamblului îmbogățesc spațiul Casei Madrigal, care va găzdui sâmbătă expoziția personală a artistei Marinella Dumitrescu și expoziția de grup a artiștilor Corina Preda-Perianu, Laurențiu Midvichi, Emanuel Chiriac și Virgiliu Parghel, rezidenți în cadrul proiectului Galeria Madrigal 60, derulat în parteneriat cu Centrul de Cultură Arcuș.
Panorama „București 360” este o experiență vizuală unică, care combină arta luminilor și artele plastice cu peisajul urban bucureștean, deschisă publicului chiar în foișorul Casei Madrigal, doar la Noaptea Muzeelor.
Experiența vizitatorilor va fi completată vizual de scenografia de lumini ce va îmbrăca clădirea de pe Dealul Mitropoliei și, mai ales sonor, prin recitalurile corale susținute LIVE de peste 300 de copii din corurile Programul Național Cantus Mundi.
Numită la origini Vila Sacha Roman, Casa Madrigal, actualul sediu al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și al Programului Național Cantus Mundi, a fost realizată după planurile celebrului arhitect Albert Popper. A fost construită în 1924 de către juristul și publicistului român Sacha Silberman Roman (1885 – 1967), personalitate notabilă a Bucureștiului interbelic, care a deținut pentru o perioadă și funcția de secretar al lui Nicolae Titulescu. Datorită caracteristicilor sale, imobilul se încadrează în categoria vilelor unicat ce caracterizează Bucureștiul de început de secol XX, cu o arhitectură originală ce îmbină cu eleganță elemente bizantine, gotice, neo-românești dar și inserții inspirate din culele oltenești.
Evenimentul organizat de Corul Madrigal se înscrie în programul Noaptea Muzeelor 2023 și în programul aniversar care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal, devenit un simbol al constanței artistice naționale, dar și al relevanței culturale și de imagine a României în lume.
Parteneri: Senatul României, Institutul Cultural Român, ARCUB, Compania Națională Aeroporturi București, Carpatina, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, USAMV Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Rapid România, Centrul de Cultură Arcuș, MECENA.ART, Televiziunea română
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, Revista Timpul, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți
*****
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.