spot_img

A început Neo Art CONNECT (NAC) – prima anuală de artă și știință 

București și Timișoara sunt primele două orașe, din cele 10, ”conectate” în rețeaua NAC. Ediția 1: 18 mai-31 iulie 2023. În această săptămână iubitorii de artă contemporană au participat, în București și Timișoara, la vernisajele  primelor două expoziții din cadrul Anualei de Artă și Știință, Neo Art CONNECT (NAC) platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, inițiată de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România și dezvoltată în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, având ca partener strategic Fundația9.

Astfel la București, expoziția intitulată RECONECTARE le oferă vizitatorilor oportunitatea de a vedea cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul programului de BRD Groupe Société Générale, în ediția pilot Neo Art CONNECT, desfășurată în toamna anului 2022. Cele cinci lucrări și autorii lor sunt: RIH Working Collective (Nițu-Săraru Andrei,  Șerban Camelia, Stanciu Crina Alexandra) – EDGES, Entity ( Miruna Croitoru, Nicoleta Ivan, Cosmin Stancu) – Gazing (in)through , Mihai Toth – Striking Network of Uncertain Pixels, Andrei Lazăr – reGânditorul și Daria Langa – Proiectul P. Ei au beneficiat de programe de mentorat și de burse Neo Art Connect. Expoziția este curatoriată la Galateca de Anca Boeriu și Andreea Sandu. 

Reconnecting the city este primul proiect itinerant național parte din NAC, ce debutează la Timișoara, cu expoziția omonimă, găzduită între 19 și 26 mai 2023, la Galeria PARK – strada George Enescu, nr. 1. Din 19 mai vizitatorii au oportunitatea de a vedea instalațiile create special pentru expoziție de artiștii vizuali Anca Boeriu, Alexandru Cînean și Cosmin Paulescu (Cozo),precum și lucrările multimedia gândite pentru a întregi conceptul curatorial de către artiștii Elena Aronoaie-Adorian, Bogdan Matei, Răzvan Neagoe și colectivul Hauazkena Taldea coordonat de Begoña Vicario din Spania. Proiectul curatorial Reconnecting the City porneste de la tema Anualei de artă și Știință, aceea de reconectare, și a fost special gândit  ca o punte între tipuri de manifestări artistice, între artiști și între publicul divers al orașelor în care va urma să fie itinerat, respectiv Timișoara, Cluj, Sibiu și București.

“Cultivarea sinergiei dintre artă și știință deschide posibilități nelimitate pentru evoluție. La BRD îmbrățișăm puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovația și creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde și a contura un viitor mai luminos pentru fiecare în parte, și toți împreună”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale. 

“Prima ediție a programului Neo Art CONNECT definește premizele pentru dezvoltarea unui eveniment anual important atât în peisajul cultural cât și pentru publicul larg. Este cumulul unui efort de echipă conjugat, atât cea internă, cât și a partenerilor naționali și a reprezentanților BRD. Mă bucur că am reușit să conturăm un program consistent și să implicăm în demers instituții și personalități relevante. Pentru că ne dorim ca rețeaua NAC să crească organic, programul Anualei și lista partenerilor sunt work in progress. Vă invităm să fiți parte din acest demers naționalinovator, ce își propune să dezvolte atât o platformă sustenabilă pentru tânăra generație,cât și o arhivă relevantă internațional a ceea ce reprezintă astăzi din punct de vedere cultural și educațional confluența între arte și știință.”spune Andreea Sandu,inițiator și curator al proiectului. 

 “Neo Art Connect reușește să descopere intersecții necesare și așteptate de către  societatea secolului XXI între artă, cu toate formele ei și cercetare/știință din diverse domenii, între generații de artiști, unii bursieri, alții modelatori de spirite tinere. Neo Art Connect a reușit, de fapt, să ne reconecteze cu propria persoană, cu cei din jur, cu societatea”. ANCA BOERIU, curator și co-organizator. 

Prima ediție a anualei de artă și știință NAC se va desfășura în perioada 18 mai – 31 iulie. Evenimentul cuprinde expoziții, conferințe, artist talks, intervenții, performance și spectacole în 10 orașe din țară, în peste 25 de spații partenere. După vernisajul RECONECTARE, alți 10 artiști selectați de juriu  – Andrei Reg Șendrea, Andrei Bucovanu, Teodor Buruiană, Tudor Popa, Raluca Nicula, Vanesa Andor, Andreea Diaconu / Alexandru Munteanu, Larisa Oana Petcut, Ioana Aron și Andreea Ioniță – își vor expune proiectele la Rezidența9. 

În București, anuala are un program multidisciplinar, cu tururi, evenimente expoziționale și performative, conferințe cu invitați din țară și străinătate, cu focus pe Ghica House (o clădire recent renovată și redată spațiului cultural al capitalei), în intervalul 8 – 18 iunie, în care se va desfășura  evenimentul principal NAC din prima ediție, în parteneriat cu Arcub, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, UNARTE și UAP. Partenerii NAC  din cele 10 orașe, Arad, Brașov, București, Cluj, Constanța, Iași, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara,  se alătură programului și vor activa pe plan local o serie de evenimente până pe 31 iulie. Programul actualizat poate fi urmărit pe www.neoaratconnect.ro.

*****************************

Despre BRD – Groupe Société Générale

BRD – Groupe Société Générale este cea de-a treia mare bancă a României și cea mai mare rețea bancară privată a țării. Bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor, BRD face parte din Groupe Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. 

Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. BRD privește cultura și educația drept piloni esențiali de dezvoltare ai societății, încurajând proiecte inovatoare, cu potențial de a fi recunoscute și apreciate de tânăra generație. Sub această viziune a fost creată Fundatia9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta BRD Scena9 din București. În cultură, banca investește în proiecte de muzică clasică și artă contemporană. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în domeniul inovării și al tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre cum tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe alteleNEO ART CONNECT prima rețea, platformă națională și festival de artă și știință, ediție pilot, a debutat de NAG cu o serie de evenimente expoziționale și cu apelul de proiecte ce oferă șansa tinerei generații să beneficieze de una burse și programe de mentorat, detalii despre program se regăsesc pe www.neoartconnect.ro

Susținut de BRD Groupe Société Générale

Partener strategic Fundația9

Parteneri: Arcub, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Teatrelli,  Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, UNARTE, UAP, Galeria Park, CODRU,  Universitatea de Vest Timișoara

Parteneri media: Radio România Cultural, Metropola TV, modernism.ro, Biz, Agenția de cArte, Propagarta, feeder.ro, Aici a Stat, Dreamingof.net, Kreatoria.ro, Finesociety.ro

Parteneri: AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Nespresso

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508