În perioada 7-22 aprilie 2023, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara, va putea fi vizitată expoziția „Grupul Andreescu: Aurel Cojan”. Organizată de Galleria 28, curatoriată de Maria Pașc și de Andrei Rosetti, expoziția aduce în atenția publicului lucrări semnate de pictorul Aurel Cojan aflate în mai multe colecții private din România.
Despre expoziția „Grupul Andreescu: Aurel Cojan”, curatorii notează:
„Arareori între viața și opera pictorilor se întâmplă să nu fie nicio tensiune, nicio incongruență. Aurel Cojan face excepție: cazul Cojan. Pictor pentru care talentul, instinctul, îndemânarea nu au alt rost decât a fi el însuși. Autenticitatea trăirii și curajul formulării. Deformare, sonoritate abruptă, fervoare a desenului și rafinament al culorii. Talentul lui Aurel Cojan este o formă de disperare. Își tratează lucrările cu devotament și exasperare. Imaginile lui Cojan nu sunt desprinse din real, ci îl devansează. Lucrările sale sunt apăsate deliruri ale probabilităților. Vestiare de semne care preced ordinea selectivă a discursului. Invazii asupra privirii. Cojan este în același timp modest și pretențios. El nu urmărește succesul, țelul său nu este să devină agreabil cât mai multora, ci să rămână așa cum este el tuturora. Cum poți să imaginezi o lume în care Aurel Cojan să nu fi existat?”.
(Maria Pașc)
„Programul Galleriei 28 include din 2023 o serie de expoziții care aduc în atenția publicului Grupul Andreescu și artiștii apropiați acestui filon. Demersul deschide spre un moment simptomatic pentru arta românească postbelică, revelat astfel de cercetări recente ale istoriografiei de artă. Pictori formați liber, dar care au debutat în condiții de intensă presiune ideologică, Grupul Andreescu, numit uneori și Mansarda, a fost, de fapt, o comunitate de tineri ce se întâlnea în anii ’50 în curtea Muzeului „Aman” din București. Erau vremuri în care comunitățile libere erau destructurate sistematic de putere. În nucleul acestei comunități îi regăsim pe Virgil Almășanu, Ion Bitzan, Pavel Codiță, Aurel Cojan, Constantin Crăciun, Paul Gherasim, Gheorghe Iacob, Gheorghe Ionescu, Mircea Ionescu, Florin Niculiu, Ion Pacea, Ștefan Sevastre, Afane Teodoreanu, Alexandru Țipoia, Vasile Varga. Pictorii grupării au pornit împreună de la un studiu sever al naturii – condamnat oficial pentru excesul unor note melancolice, o cromatică sobră, austeră, ce refuza estetica impusă a zorilor construcției comunismului. Fără a uita aceste începuturi, dar investigând diferit pictura și alte domenii ale artei, andreescienii au devenit în timp repere esențiale ale artei postbelice românești. Urmărind datele acestei diversități, ne vom opri întâi asupra cazului Aurel Cojan. ”
(Andrei Rosetti)
Expoziția „Grupul Andreescu: Aurel Cojan” poate fi vizitată în perioada 7-22 aprilie 2023, de luni până sâmbătă, la Galleria 28, str. Constantin Brâncoveanu nr. 28, Timișoara. Programarea pentru vizitare se face la numărul de telefon 0040(0)722 503 028 sau pe e-mail galleria28@gmail.com