Ana Carla Maza, o prezență seducătoare și exotică care face deliciul scenelor de jazz europene, va cânta în premieră în România la București – sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Dalles și la Cluj-Napoca – duminică, 23 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Studio a Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima”. „Ana Carla Maza ne-a atras atenția din perioada de pandemie, cu câteva concerte online solo, în care bucuria ei de a trăi ne-a emoționat pe toți. Apoi, când am aflat câ și-a format un grup, cu doi toboșari și pian, a fost irezistibil pentru noi: trebuia să o aducem în România”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.
În două concerte cu cvartetul său BAHIA – la București (22 aprilie) și la Cluj (23 aprilie), violoncelista și vocalista cubaneză Ana Carla Maza îi va plimba pe spectatorii români printre aromele cartierului copilăriei sale, Bahia, partea din Havana cunoscută de noi din filme, efervescentul cartier portuar în care s-au adunat de-a lungul timpului seminții din Africa până în Brazilia, cu muzicile lor cu tot.
Alături de Ana Carla Maza, vor urca pe scenă cu Bahia Quartet doi percuționiști (Luis Guerra și Marc Ayza) și un pianist (Norman Peplow), toți navigatori fabuloși prin ritmurile luxuriante cubaneze, cu accente de samba și bossa nova braziliene ori cu tușe din dramaticul tangou argentinian. Rezultatul este greu de descris: incendiar și senzual în același timp, plin de pasiune și dor, romantic și dureros, toate laolaltă.
Ana Carla Maza s-a născut la Havana, în anul în care s-a fondat Buena Vista Social Club. Părinții săi, pianistul chilian Carlos Maza și chitarista cubaneză Mirza Sierra i-au oferit un mediu muzical din fragedă copilărie. A studiat pianul, de la vârsta de 5 ani, iar de la 8 ani a început și studiul violoncelului. La 10 ani, a urcat deja pe scena Habana Jazz Festival. În următorii ani, Ana Carla l-a însoțit în turnee pe tatăl său, apărând pe scenă alături de muzicieni majori și realizând primele sale compoziții. La 17 ani, în ziua concursului de admitere la Conservatorul din Paris, a avut seara un concert în oraș în care a cântat numai propriile sale cântece. Franța i-a oferit un spațiu ideal pentru a înflori și experimenta alte conexiuni muzicale cu muzicieni din Tunisia, Iordania sau Norvegia, iar Spania, i-a devenit a doua sa casă.
Spectatorii români vor savura muzica Anei Carla Maza în două concerte sold out, la București și Cluj, unde cei înscriși pe liste de așteptare mai au o șansă să trăiască live experiența muzicală exotică și pasională.
Concertele lui Ana Carla Maza sunt propuse de Jazz Fan Rising, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România, în partenariat cu Institutul Francez, Institutul Cervantes și Nagarro.
JAZZ FAN RISING este formată din întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. „Invitații JFR” sunt „rarități”: artiști și proiecte savurate de „cunoscători” sau „stele în curs de consacrare”. Asociația își dorește să constituie o voce a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte.
Din 2015 și până în prezent, asociația a organizat aproape 50 de concerte, printre invitații lor numărându-se Tonbruket, Magnus Ostrom (Suedia), EYOT (Serbia), Wolfgang Haffner, Benedikt Jahnel (Germania), Verneri Pohjola (Finlanda), Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Macha Gharibian (Armenia/Franța), Håkon Kornstad, Helge Lien Trio, Mats Eilertsen Trio, Christian Wallumrod (Norvegia), Thomas Enhco, Dan Tepfer, Francois Couturier, Benjamin Moussay, Vincent Peirani, Emile Parisien, Rouge, Geraldine Laurent (Franța), Andrew McCormack (Marea Britanie), Vijay Iyer Trio (SUA), David Helbock, Ulrich Drechsler, BartolomeyBittmann (Austria).