Joi, 16 martie 2023, ora 18.00, Muzeul Literaturii Române din București invită publicul la un recital de poezie și muzică live: poetul Liviu Uleia își citește versurile acompaniat de sonoritatea caldă și rafinată a chitarei lui Maxim Belciug. O seară irizată de „gloria intimă a trilului”, după cum anunță chiar titlul evenimentului, împrumutat de la un poem al poetului, menită a ne reaminti că, dintre toate provocările ce ne stau în față, cea mai dificilă este aceea a întâlnirii cu propria conștiință, iar în aceasta, fără poezie, n-avem liman, nici alinare, nici scăpare. Recitalul de poezie și chitară de joi, 16 martie 2023, începe la ora 18:00 și are loc în sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române, din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, București. Evenimentul este organizat de MNLR în colaborare cu Asociația Culturală Kitarodia. Intrarea este liberă.
Născut în 1967, la București, poetul Liviu Uleia a debutat la zece ani, cu proză. După studii de filologie, sporadice activități jurnalistice și ani de căutări, publică, în anul 2000, la editura Vinea, „Cântecele întunericului”, o insolită carte de poezie pentru care primește premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Este un boem incurabil, poate unul dintre ultimii boemi autentici, și crede, după cum însuși mărturisește, într-o boemă „deschisă” şi în a scrie „cu bucurie”. Scrie poezie, proză, teatru şi, de la o vreme, și literatură pentru copii. A mai publicat: „Sfârșitul zilelor” (poezie – Editura MNLR, 2005), „Manifestele individualității” (prozǎ – Editura Trei, 2007), „Povești lupești” (carte pentru copii – BCR Asigurǎri, 2011), „Cugetǎri ciobǎnești românești” (catrene ilustrate – Editura Tracus Arte, 2012), „Polimersia” (roman – Editura Tracus Arte, 2013), „Cu Co-Columb în dedesubturile lumii” (proză – Editura Tracus Arte, 2014), „Sunt o carte rea” (proză – Editura Tribuna, 2015) „Arta ușurării” (proză – Editura Tracus Arte), „Istorioare triumfătoare” (carte pentru copii – Editura Tracus Arte, 2018), „Ghid bahic” (Editura Tracus Arte, 2019), „Să-ți fii înger. Roman aerian” (Editura Tracus Arte, 2021).
Supranumit și „chitaristul încântărilor”, Maxim Belciug s-a născut tot în 1967 și tot la București. A urmat aceleași studii de filologie ca și poetul Liviu Uleia. Aici, pe holurile facultății, cei doi au legat o prietenie ce a crescut, în timp, de la poezia veselă a tinereții la legătura subtilă, dar stabilă, a sufletelor comunicante. După obținerea diplomei în filologie, Maxim Belciug s-a reîntors la prima (și singura) sa dragoste – muzica, dedicându-se exclusiv chitarei. A concertat mult, atât în calitate de solist, cât și în diverse formule camerale, în țară sau în străinătate, construindu-și, de-a lungul anilor, o solidă reputaţie de promotor al unui tip de act artistic bazat pe sinceritate şi altruism.