spot_img

Pentru săptămâna 13 – 19 martie 2023, Uniunea Artiștilor Plastici din România vă propune evenimente ale artelor plastice

Luni 13 martie 22023, la ora 17, va avea loc la Galeria „Nicolae Mantu” din Galați (Str.Domnească, nr.22), vernisajul expoziției “Empatie” despre care artista Marinela Simiraș a declarat: „este o expoziție de suflet, o alchimie de stări, emoții și trăiri intense reprezentate printr-un amplu caleidoscop cromatic. Expoziția cuprinde 25 de lucrări reprezentative din perioada 2019- 2023”. Lucrările vor putea fi admirate pe simeze până pe 27 martie. Curator este Ioan Tudor, iar evenimentul va fi prezentat de președintele Filialei Galați a UAP – Gheorghe Andreescu.

Între 13 și 24 martie la Galeria de Artă Helios din Timișoara (P-ța Victoriei, nr.6), are loc Expoziția “Prezențe Artistice Semnificative din Atelierele UAP Filiala Timișoara”. Vor expune 53 de artiști, reprezentanți ai diverselor tehnici din universul artelor frumoase. Vernisajul va avea loc pe 15 martie, la ora 18, iar curatori sunt: Daniela Constantin și Adriana Lucaciu. 

Marți 14 martie 2023, Galeria Romană din București (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1) vă propune la ora 19.00, vernisajul expoziției “Grădinile Ariadnei”. În anul 1996, Aurel VLAD și Dinu SĂVESCU îi invitau pe Adriana BLENDEA, Ruxandra GRIGORESCU, Violeta DOBRA și Mircea ROMAN să expună împreună. Acum, la Galeria Romană, acești prieteni s-au regăsit, pentru a expune împreună. În deschiderea expoziției va vorbi doamna Doina MÂNDRU, critic de artă. Expoziția este deschisă până pe 14 aprilie 2023.

Miercuri 15 martie 2023, filiala Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Complexul Muzeal Moldova Iași și Clubul Rotary Iași organizează, ora 19.00, la Palatul Culturii, licitația de artă “Sub același cer”, pentru a sprijini victimele cutremurelor din Turcia și Siria. Douăzeci și șapte de prestigioși pictori și sculptori ieșeni s-au reunit într-un gest de solidaritate prin donațiile lor pentru a veni în ajutorul celor care au cu adevărat nevoie de sprijin. Fondurile strânse în urma licitației vor fi gestionate de Clubul Rotary Iași împreună cu organizațiile similare din Turcia. Lucrările licitate vor putea fi achiziționate și online de pe website-ul www.uapriasi.ro începând cu data de 16 martie.

Tot pe 15 martie, dar la Galeriile de Artă „Lascăr Viorel” din Piatra Neamț (Piața Ștefan cel Mare), are loc cu începere de la ora 16, vernisajul expoziției pictorului acuarelist Eugen Măcinic. 

Un alt eveniment plastic se desfășoară pe 15 martie, la Timișoare. Galeria Brăteanu (str. Lucian Blaga, nr.8) va găzdui de la ora 18, vernisajul expoziției “Puls”. Artistul Tar Béla va expune până pe 29 martie, o serie de lucrări în tehnică mixtă. Expoziția este curatoriată de Gabriela Robeci. 

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, împreună cu Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, organizează o serie de evenimente ocazionate de împlinirea a 66 de ani de la trecerea în eternitate a geniului de la Hobița. Manifestările vor începe miercuri 15 martie, la Galeria IRCCU din Veneția are loc vernisajul expoziției „Itinerarii vizuale”, curatoriată de artiștii vizuali Mihai Țopescu și Vasile Fuiorea, președintele Filialei Târgu Jiu a UAPR. Joi16 martie, la Muzeului Județean Gorj (str.Geneva, nr.8) va fi vernisată expoziția „Tărâmuri ascunse” a artistului plastic Florin Mocanu. Curatorul expoziției este Marius Barb, iar analiza critică va fi susținută de istoricul și criticul de artă Luiza Barcan. În aceeași după-amiază, la Galeriile Municipale de Artă (str. Traian nr.7) va fi deschisă expoziția „De la materie la spirit” a sculptorului Aurel Contraș. Curatorul expoziției este Florin Gheorghiu și critica aparține aceleiași Luiza Barcan. Seara se va încheia la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” (str.Victoriei nr.2) cu expoziția de pictură „Fie să renască!” a artiștilor plastici Valeriu Sepi și Nicu Covaci, ambii absolvenți ai Facultății de Arte din Timișoara și membri ai legendarei trupe de rock Phoenix. Curator – Zuzu Caratănase.

Joi 16 martie 2023, la ora 17, la Galeria Simeza din București (Bd.Gheorghe Magheru, nr. 20), va avea loc vernisajul expoziției „Atemporal”. Este un eveniment dedicat memoriei lui Dan R. Dumitru, în cadrul căruia expun: Elena Drăgulelei Dumitru și Nicolae Constantinescu. Cuvântul de deschidere îi aparține doamnei Anca Boeriu.

Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala de Arte Decorative București vă invită joi 16 martie, la Galeria de Artӑ Orizont (Bd. Nicolae Bălcescu, 23A). La ora 18:30, are loc vernisajul expoziției itinerante de artӑ textilӑ „FORMELE GÂNDULUI”, semnatӑ de artista Nicoleta Bicӑ Bucșaru. Cu acest prilej, Nicoleta Bicӑ Bucșaru aduce ȋn atenţia publicului obiecte artistice realizate cu mӑiestrie ȋn tehnica ȋmpâslirii fibrelor de lânӑ. Publicul va putea admira lucrӑrile expuse până pe 14 aprilie 2023.

Vineri 17 martie este ziua vernisajului expoziției “Eterogen”. Evenimentul va avea loc la ora 14, la Muzeul de Artă din Tulcea (str.Grigore Antipa, nr.2). Pe simeze se vor afla lucrări semnate de: Bogdan Mosorescu, Daniel Mihai Nistor, Ciprian Petre,  Cristian Radu, Dennis Teodorescu și Traian Țamuris. 

Sâmbătă 18 martie, la ora 18, la Galeria Basil din București (str. Pache Protopopescu, nr 20) va avea loc vernisajul expoziției “Genuri și moduri” a lui Mihail Gyorgy, unul dintre cei mai importanți graficieni români, un artist care în anii 60 a expus pictură neagră alături de Paul Neagu, iar acum la venerabila vârstă de 92 de ani, ne propune un nou eveniment creativ.

De asemenea, sâmbătă 18 martie 2023, se deschide la ora 13 o expoziție și la Muzeul de Artă din Ploiești (Bulevardul Independenței, nr. 1). Sub genericul „ANOTIMPURILE  MATERIEI”, până la sfârșitul lunii martie, expune pictorul Mihai Șerbănescu.

Duminică 19 martie, Galeria de Artă Metopa din Pitești (P-ta Vasile Milea, nr. 4) vă invită la Expoziţia “Din dragoste” în cadrul căreia expun pictorițele Mihaela-Mirabela Bedereagă şi Luminiţa Taburţa. Vernisajul va începe la ora 14. Curator este Denisa Popescu Martin.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508