Evenimentul prezentat de dna Doina MÂNDRU, istoric și critic de artă, se va desfășura în cadrul expoziției curente de pictură și sculptură ”Grădinile ARIADNEI”, joi, 6 aprilie 2023, ora 19:00, în prezența fiicei artistului, Adriana BLENDEA. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Galeria Romană, Bd. Lascăr Catargiu, nr 1, sector 1, București.
”Publicarea unei monografii Constantin Blendea a reprezentat ultimul proiect de amploare în care mama s-a implicat, cu ardoare și exemplaritate… Această lucrare, realizată la dorința sa sub coordonarea domnului Călin Stegerean, însemna pentru mama ultimul său omagiu adus artistului și omului pe care l-a apreciat și l-a iubit.
În prezent, adresez domnului Călin Stegerean mulțumirile cuvenite pentru colaborarea cu familia și pentru implicarea sa de-a lungul ultimilor ani în cercetare, concepție și redactare.
Mulțumirile mele se adresează, desigur, și celor care au sprijinit, cu empatie, realizarea acestui proiect, în mod special doamnei Anca Vlad și echipei sale Senso, precum și doamnei Sonia Florea și familiei, fără de care albumul nu s-ar fi putut realiza.
Adresez, de asemenea, toate mulțumirile mele Editurii și Tipografiei Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”.
(Adriana Blendea, Paris, 16 ianuarie 2023).
Constantin Blendea (1929 – 2012)
S-a născut în Gureni, comuna Peștișani, jud. Gorj, la 2 martie 1929.
Unchiul Vasile Blendea, sculptor, pictor și profesor, alături de care a și ucenicit pe șantierele de pictură și restaurare, îi devine mentor în cultivarea talentului său artistic, îndrumându-l în alegerea carierei de pictor. A absolvit Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, din București (1950-1956), secțiile pictură, unde l-a avut profesor pe Rudolf Schweitzer-Cumpăna și pictură monumentală, cu profesorii: Tiberiu Krausz, Gheorghe Labin, Ștefan Constantinescu, Gheorghe Popescu și Paul Miracovici. Prima expoziție personală a avut loc în anul 1967, la Galeriile ”Orizont”. A participat la expoziții de grup atât în țară, cât și în străinătate, fiind prezent, din 1957, la 18 selecții românești de anvergură în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, Canada, America de Sud.
S-a remarcat și în restaurarea picturii murale, manifestând o exemplară rigoare și fină intuiție în trasarea valorilor artei feudale românești. A fost expert restaurator la Muzeul Național de Artă al României. Timp de peste trei decenii a susținut o neîntreruptă activitate didactică fiind asistent, lector, conferențiar, profesor universitar și decan la Academia de Arte din București.
Premii și distincții:
- A fost distins cu două medalii de argint la expoziții internaționale dedicate tineretului (Moscova, Viena, în anii 1957 și 1959),
- Este decorat cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a IV-a (1968),
- Premiul al II-lea al secției de pictură a Uniunii Artiștilor Plastici (în 1968),
- Premiul Consiliului Culturii și Educației Socialiste pentru compoziția ”Tudor și pandurii” (1972),
- Premiul al II-lea la Festivalul Național ”Cântarea României”, pentru tapiseria ”Oamenii pământului”, realizată în colaborare cu Maria Mihalache Blendea (1977),
- Diploma de Onoare a Quadrenalei de Artă decorativă de la Erfurt (1978),
- Premiul pentru artă monumentală al UAP (1980),
- Premiul ”Carravaggio”, Roma (1983),
- Premiul ”Ion Andreescu”, conferit de Academia Română (1987),
- Medalia de argint pentru pictură, Franța (2002), expoziții organizate prin Asociația Internațională Soleil de l’Est,
- Este decorat de președintele Ion Iliescu cu ordinul ”Serviciul Credincios” în grad de cavaler pentru activitatea profesională și în domeniul monumentelor istorice (2002),
- Prin grija lui Constantin Blendea, se deschide la Târgoviște Muzeul Vasile Blendea. Tot în acest an, 2002, i se decernează muzeului Premiul de excelență ”Vasile Drăguț” al Ministerului Culturii și Cultelor,
- Premiul pentru arte plastice pentru anul 2010 în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural (2011).
”Constantin Blendea rămâne în istoria artei contemporane românești sub semnul unei triade care i-a caracterizat condiția de artist: pictor, restaurator, profesor. Acestă postură și-a câștigat-o printr-o muncă asiduă, așa cum au mărturisit cei care l-au cunoscut, printr-o etică personală și profesională exemplară.
Aflată într-un proces de decantare, de analiză retrospectivă a trecutului recent, cultura din România nu va întârzia să-și constituie un Panteon al celor care i-au creat modernitatea. Datorită operei originale, profund sprirituale pe care a creat-o, Constantin Blendea se va afla sigur acolo.”
(Călin Stegerean)
Surse: Enciclopedia Artiștilor Români Contemporani, ed. Arc 2000
Album Constantin Blendea, Călin Stegerean, ed. Monitorul Oficial.
Parteneri: Catena pentru artă, Evenimentul Zilei, Senso Tv, Jurnalul Bucureştiului “Le Petit Parisien”, Intell News, Modernism, AgențiadecArte.ro, Ultima Oră, Curatorial.ro, Empower Artists, TVR 1, Propagarta, Uniunea Artiștilor Plastici din România.