Marți, 21 martie 2023, de la ora 13.00, Fundația Națională pentru Știință și Artă (FNSA – str. Dem I. Dobrescu nr. 11) lansează seria de conferințe lunare sub denumirea generică „o după-amiază la Fundație”, avându-l ca prim invitat pe Prof. J.J. Askenasy, neurolog, membru de onoare al Academiei Române.
În cadrul conferinței, profesorul Jean-Jacques Askenasy va expune esența neuro-științifică a imaginației. Plecând de la definirea ei ca o abilitate creativă a creierului lui Homo Sapiens, Profesorul Askenasy scoate în evidență diferența dintre mecanismul cerebral al imaginației în comparație cu cel al percepției. Utilizând etapele de evoluție ale creierului, explică ipoteza kantiană a ”paradigmei procesului prelucrativ” împărțind-o din punct de vedere neuro-științific într-o parte dovedită și una respinsă de ea. Utilizând cercetările lui Roger Sperry, laureat al Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 1981, și cercetările neuro-cognitive ale creierelor separate în două, Profesorul Askenasy explică mecanisme intime ale creierului imaginativ. În baza cercetărilor cu tehnica Imaginilor de Rezonanță Magnetică Funcțională ale creierului, vor fi arătate diferențele dintre creierele imaginative și neimaginative, dintre creierele cu imaginație bogată și săracă. Profesorul Askenasy descrie un capitol nou al patologiei imaginației, neintrodus încă în CV-ul facultăților de medicină. În încheiere, Profesorul Askenasy va descrie o pagină de futurologie: ”era dronelor”.
AgentiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.
Jean Jacques Askenasy (n. 1929) este profesor de Neurologie al Facultății de Medicină Sackler și al Facultății de Drept de la Universitatea din Tel Aviv. A fost elev la Paris și Craiova, a studiat Medicina la Timișoara și Cluj, și-a luat doctoratul la București. S-a perfecționat după emigrare în Israel, la New York și Paris. A părăsit România în 1972, dar revine frecvent aici din anii 1990. Este membru în (conducerea a) numeroase societăți internaționale, comitete editoriale și asociații de profil, a primit decorații, premii și distincții în mai multe state. Membru de onoare al Academiei Române. Specialist cu reputație internațională, cu o practică clinică vastă (pacienții săi de toate naționalitățile și confesiunile sunt și oameni săraci, și milionari; și militari răniți, și președinți de stat etc.) și o carieră savantă îndelungată, a publicat în cele mai importante reviste medicale, semnând și numeroase cărți de biosemiotică, despre somn, creier, violență și conștiință, teoria relației cunoaștere-conștiință, memorii, publicistică etc.
Cele mai recente două cărți apărute în România: un dialog cu Sorin Antohi (Oameni și patrii. Istoriile și geografiile identității, Polirom, 2021) și un manual de neurocriminologie (Handbook of Neurocriminology, RAO, 2022). Mai multe la www.Jean-Askenasy.com