La împlinirea a 75 de ani de la trecerea în eternitate a marelui pictor buzoian Ștefan Popescu, artist devenit membru al Academiei Române, Asociatia Pro Valores și Ovalsart organizează în parteneriat cu Primăria Râmnicu Sărat, Uniunea Artiștilor Plastici din România și Casa de Cultură “Florica Cristoforeanu” Râmnicu Sărat, prima ediție a Concursului Internațional de Arte Plastice “Ștefan Popescu”.Competiția se adresează talentelor îndrăgostite de universul culorilor, formelor și expresiilor plastice, iubitori ai libertății absolute reprezentată de imaginație.Concursul se va desfășura exclusiv on-line, iar participanții, împărțiți pe trei categorii de vârstă, vor putea trimite fotografiile lucrărilor (pictură, grafică, tehnici mixte) și documentele necesare înscrierii în perioada 10 martie – 15 mai 2023, pe adresa: concursulstefanpopescu@gmail.com. AgențiadecArte.ro este partener media al concursului.
Întrecerea artistică are trei perioade de înscriere (10 – 31 martie 2023, 1- 30 aprilie 2023 si 1 – 15 mai 2023. Amănunte despre conditiile de participare la acest concurs găsiți pe: https://ovalsart.ro/2023/03/10/concursul-stefan-popescu/
Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la trecerea în eternitate a lui Ștefan Popescu (1872-1948), personalitate de primă valoare a artei românești. S-a născut pe 20 ianuarie 1872 în satul Fințești, în comuna Năeni, în județul Buzău. În 1893, Ștefan Popescu a locuit în Munchen, unde, timp de trei ani, a studiat arta la Akademia der Bildenten Kunste la clasa profesorului Nikolaos Gyzis. Iar în 1900 a plecat la Paris unde a aprofundat noțiuni despre artă. Pe 3 decembrie 1901, împreună cu pictorul și academicianul român Gheorghe Pătrașcu, a format o comunitate a pictorilor români aflați la Paris, numită „Tinerimea artistică”. Câteva luni mai târziu, s-a întors la București, unde a debutat cu o expoziție de grup la Ateneul Român. În 1904, după mulți ani petrecuți la Paris, alături de oameni cunoscuți din lumea artei, printre care și Constantin Brâncuși, Ștefan Popescu a organizat în capitala Franței prima expoziție personală. Ulterior, a ajuns să aibă expoziții la Berlin, alături de Claude Monet și Edgar Degas.Tot în 1904, a participat la Expoziția Internațională Muncher Secession, unde a fost premiat cu medalia de aur. În 1905, Ștefan Popescu s-a întors la Paris și a devenit membru al grupului „Cercle des etudiants roumains”. Din grup mai făceau parte: Constantin Brâncuși, George Enescu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ion Pilla și mulți alții. El a participat la trei ediții ale Bienalei de la Veneția. În 1923, pentru activitatea sa culturală, statul român i-a acordat lui Ștefan, Coroana României, în grad de Comandor. Iar în 1925, Franța l-a decorat cu Legiunea de onoare în grad de Cavaler. În 1935 artistul a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Lucrările lui Ștefan Popescu se află în Colecția Casei Regale a României, la muzeul Peleș și în alte muzee din țară. De asemenea, lucrările sale sunt expuse în muzee din Franța, Germania, Austria, Algeria, Italia, Maroc și Tunisia.
Concurenții vor putea trimite lucrări inspirate de următoarele teme în care a excelat maestrul omagiat: natură statică, peisaj, nud, flori și portret.
Creațiile premiate în urma hotărârii unui juriul alcătuit din artiștii: Gheorghe Dican – vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Liviu Nedelcu – membru al Comitetului Director al Uniunii Artiștilor Plastici și Valeriu Șușnea – președinte al Filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici, vor putea fi admitrate în cadrul a trei expoziții itinerante.
Premiile care îi așteaptă pe artiști se ridică la valoarea de peste 10000 lei.
Co-organizatori: Asociaţia “Pro Valores”, Ovalsart
Parteneri: Primăria Râmnicu Sărat, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Casa de Cultură “Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Trinitas, Agerpres, AmosNews, Coolt Neamt, JurnalMM.ro, Agentia de carte.ro, Romania Pozitiva.ro, Bucuresteni.ro, Roportal.