În perioada 31 martie – 21 aprilie 2023, ICR New York, în parteneriat cu Muzeul Textilelor din Băița, prezintă publicului new-yorkez expoziția „Din Paradisul Pământesc”/ “From the Earthly Paradise”, care propune un dialog inedit între o suită de remarcabile obiecte de broderie românească, selectate de marea curatoare Florica Zaharia, și creațiile artistei Rodica-Ioana Ghilea, inspirate de aceste obiecte de patrimoniu unice și spectaculoase.
„Din Paradisul Pământesc”/ “From the Earthly Paradise”, rezultat al colaborării dintre Florica Zaharia și Rodica-Ioana Ghilea, îmbină mijloace artistice aparținând creației populare și celei culte, într-o relație care accentuează legăturile subtile dintre vechi și nou.
Vernisajul va avea loc vineri, 31 martie, în Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român din New York, și va fi urmat de o discuție cu Florica Zaharia și Rodica-Ioana Ghilea despre arta textilă tradițională și contemporană. Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 aprilie – 21 aprilie 2023.
Curatoarea expoziției, Florica Zaharia, fostă șefă a departamentului textile al celebrului Metropolitan Museum of Art din New York și director-fondator al Muzeului Textilelor din Băița (jud. Hunedoara), a selectat pentru a fi expuse cu această ocazie câteva dintre cele mai impresionante piese din colecția muzeului pe care l-a înființat după reîntoarcerea în România, în special basmale și prosoape, pe care le-a completat cu broderii de mână și podoabe realizate de artista Rodica-Ioana Ghilea. Astfel gândită, expoziția urmărește să ofere o imagine a bogatei tradiții românești în domeniul textilelor și obiectelor decorative, nu numai pentru a pune în evidență un patrimoniu excepțional, ci și pentru a reconfirma posibilitățile artistice actuale ale acestui tip de meșteșug. Concentrându-se pe tema naturii și a organicului, proiectul subliniază deci relevanța actuală a unor obiecte lucrate manual la începutul secolului al XX-lea, în sudul României.
Rodica-Ioana Ghilea a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, București, la clasa profesorului Eugen Popa în 1982, Catedra Grafică. Din 1989 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a avut numeroase expoziții de grup și personale. Între 1996 – 2016, a lucrat ca designer ambiental pentru instituții de prestigiu din România, precum Palatul Parlamentului, Camera Deputaților și Curtea Constituțională; de asemenea, a organizat expoziţii de artă pentru Sala de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului. Rodica-Ioana Ghilea se raportează la propriile creații cu introspecție și grijă, reușind oricând să practice un proces alchimic pentru a transforma, redirecționa și sublima materia brută.
Dr. Florica Zaharia este conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă și director-fondator și co-proprietar al Muzeului Textilelor din Băița și Hărțăgani, în județul Hunedoara. Timp de douăzeci și opt de ani, Florica Zaharia a fost membru al Departamentului de Conservare a Textilelor de la Metropolitan Museum of Art (Met), pe care l-a și condus timp de treisprezece ani, lucrând cu cele mai mari nume din domeniu și dobândind o reputație neegalată până acum de nici un muzeograf și curator român din Statele Unite. După ce s-a retras de la Met în 2016, s-a întors în România și a creat Muzeul Textilelor, o instituție unică în peisajul muzeal românesc, dedicată textilelor, având o colecție de aproximativ 12.000 de piese din România și din întreaga lume. Timp de decenii, Florica Zaharia a fost unul dintre cei mai influenți cercetători în domeniul textilelor cercetat, autor al unor studii de referință, curator al numeroase expoziții și titular al unor cursuri pe teme legate de textile și conservarea acestora.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw