spot_img

”Carantina” – Liviu Stoicoviciu, curator Călin Dan. O nouă expoziție la Galateca

Galateca deschide joi, 30 martie 2023, expoziția artistului Liviu Stoicoviciu cu cea mai recentă serie de lucrări realizate în perioada pandemică, perioadă de izolare și introspecție. Aflat la a doua expoziție personală în spațiul galeriei Galateca, după ”Pentagon/ Pentagramă” din 2018, în care a fost explorată dimensiunea geometrică a secțiunii de aur, Liviu Stoicoviciu revine cu lucrări realizate în ultimii trei ani, reunite într- o expoziție de pictură acrilic și marker pe pânză curatoriată de Călin Dan ”unde culorile oscilează cu dexteritate între paleta diafană a pictorilor italieni din proto-Renaștere și violența ironică a artei op și pop”. Expoziția este deschisă între 30 martie și 21 aprilie 2023. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Proiectul expozițional  CARANTINA este susținut de Institutul Cultural Român, coordonat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, și prezintă în premieră publicului o selecție de 35 de lucrări realizate în perioada de izolare generată de criza globală, într-o perioadă de carantină socială, dar și o auto-impusă carantină a artistului, ce tocmai trecuse printr-o firească criză identitară pentru cineva a cărei operă creată în decenii a devenit brusc extrem de publică în urma amplei expoziții retrospective de la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, dublată de monografia apărută la Editura MNAC în 2021 (Liviu Stoicoviciu, Lucrări / Works, 1960-2017).


”Readus la nivelul zero al picturii, Stoicoviciu a făcut ceea ce orice manual
de psihanaliză ne învață – s-a întors în starea de la începutul proceselor sale creatoare, când
culoarea era mobilul determinant al traiectoriei compoziționale.

După o perioadă anostă, în care preocupările de ordin compozițional-geometric dominau
pictura, Liviu Stoicoviciu s-a lăsat în ultimii trei ani dus de un instinct coloristic cu totul
special, instinct vizibil în creația sa majoră încă de la debut. Există o ruptură fascinantă între
motivația conceptuală și realitatea senzorială a imaginilor pe care artistul le poate genera,
uneori într-un flux practic neîntrerupt. Progresiile geometrice, șirurile lui Fibonacci,
structurile auto-similare din familia fractalilor sunt temele motivaționale și elementele
unificatoare ale unei opere pe care Liviu Stoicoviciu o concepe/percepe ca pe un continuum,
ca pe o totalitate fragmentară doar prin natura inevitabil limitatoare a realității picturale. ” spune Călin Dan, curatorul expoziției.

Expoziția este deschisă între 30 martie și 21 aprilie 2023 la Galateca, iar în Camera Neagră dedicată primei platforme naționale de artă și știință NEO ART CONNECT (www.neoartconnect.ro), publicul poate viziona o retrospectivă a lucrărilor artistului prezentate într-o proiecție multimedia. 

Succintă prezentare a expozițiilor personale ale artistului Liviu Stoicoviciu: 2018 – Pentagon/Pentagramă, Galeria Galateca, București, 2016 – Orașe imaginate, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, 2013 – Secțiunea de Aur. Pictură/Sculptură. Jecza Gallery, Timișoara,  2013 –  curator Ileana Pintilie (catalog), 2006 – expoziția retrospectivă Liviu Stoicoviciu, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca, organizată de Livia Drăgoi, 2005 – Galeria Simeza, București, 1992 – Galeria Simeza, București, 1980 – Galeria Căminul Artei – etaj, București, 1973 –        Expoziția de pictură Grupări geometrice, Galeria Simeza, București, 1970 – Expoziție de pictură Galeriile de Artă Amfora, București.

Proiect realizat de galeria Galateca, Asociația Neo Art România și susținută de Institutul cultural Cultural Român.  

Parteneri media: modernism.roBiz, Agenția C’Artedreamingof.netKreatoria, Propagarta, Aici a stat, Radio România Cultural Cultural, Metropola TV

Cu sprijinul  AQUA Carpatica, Sâmburești, Nespresso

www.galateca.ro / www.facebook.com/GalerieGalateca/ www.instagram.com/galateca/

CARANTINA / Liviu STOICOVICIU 

Curator: Călin DAN

30 martie – 21 aprilie 2023

Vernisaj joi 30 martie 2023, ora 19:00

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508