spot_img

„The woman who clicks the shutter”

2/3 galeria vă invită cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, în data de 8 martie 2023, începând cu ora 18:00 la vernisajul expoziției personale „The woman who clicks the shutter” a artistei Pixy Liao.  Fotografiile lui Pixy Liao vor fi expuse pentru prima dată în România, iar evenimentul de deschidere va avea loc în prezența artistei. Pixy Liao explorează o gamă de posibilități relaționale și ne propune o răsturnare a scenariului heteronormativ în care rolurile tradiționale de cuplu devin interschimbabile. Proiectul în desfășurare este o punere în scenă a relației ei cu Moro, prietenul acesteia, care se întinde acum de peste 12 ani, în care Liao creează diverse tablouri intime, jucăușe și pline de spirit care o plasează adesea într-o poziție de putere asupra lui Moro într-o inversare subtilă a rolurilor de gen.

 „Fiind o femeie crescută în China, obișnuiam să cred că nu pot iubi decât pe cineva care este mai în vârstă și mai matur decât mine, care poate fi protectorul și mentorul meu. Apoi l-am cunoscut pe actualul meu iubit, Moro. Din moment ce el este cu 5 ani mai mic decât mine, am simțit că întregul concept al relațiilor s-a schimbat, în jur. Am devenit persoana care are mai multă autoritate și putere. Fotografiile mele explorează posibilitățile alternative ale relațiilor heterosexuale. Ce se va întâmpla dacă bărbatul și femeia își schimbă rolurile de sex și rolurile de putere? Luând in considerare că iubitul meu este japonez, iar eu sunt de origine chineză, acest proiect descrie și o relație de dragoste și ură.” spune artista Pixy Liao

Expoziția „The woman who clicks the shutter” prezintă cea mai recentă iterație a seriei „relație experimentală” cu majoritatea fotografiilor fiind făcute după 2018, în timp ce cuplul călătorea prin țările lor natale, China și Japonia. 

Diversele ipostaze și fragmente ale imaginarului relației de cuplu cuprind tandrețea intimității în solitudinea naturii, ingenuitatea jocurilor din copilărie în care cei doi împart simultan aceeași haină sau Pixy asumându-și rolul de putere cărându-l pe Moro pe umăr ca pe un sac de cartofi. Artista ne prezintă un joc între doi îndrăgostiți, exploatând voaiorismul și curiozitatea privitorului prin acțiunile  aparent copilăroase. Inversarea rolurilor de putere si modul direct în care artista confruntă privirea spectatorului nu lasă nici o urmă de îndoială despre cine deține controlul. Răspunsul este simplu: PIXY.” Claudia Retegan – Fondator 2/3 galeria

Multe dintre fotografiile artistei Pixy Liao își au inspirația în imagini din cultura pop altele din picturi. Gesturile celor doi sunt atent regizate, impresia pe care ne-o conferă este una a intimității deși privitorul rămâne conștient că scenele fotografiate nu fac parte dint-un moment cotidian. Stereotipurile pot avea nuanțe diferite în locuri diferite iar Pixy ne reamintește subtil folosind un umor dezarmant cât este de important să conștientizam și chiar să chestionăm normativul cultural și social. 

Despre Pixy Liao

Născută și crescută în Shanghai, China, Pixy Liao este o artista care locuiește în prezent în Brooklyn, New York.

Liao a participat la numeroase expoziții internaționale, inclusiv Fotografiska, Rencontres d’Arles, Asia Society, National Gallery of Australia și este beneficiară a bursei NYFA în fotografie, a premiilor pentru artiști individuale ale Fundației Santo, a premiului Madame Figaro pentru femei fotografi, a bursei En Foco’s New Works, Universitatea de Arte din Londra, Școala de Arte Vizuale, Pioneer Works și Camera Club din New York. Liao deține un master în fotografie de la Universitatea din Memphis.

A expus în: SUA, Olanda, Franța, Italia, Danemarca, Estonia, Suedia, Germania, Austria, Elveția, Australia, China, Taiwan, Canada, Belgia, Norvegia, Spania sau Marea Britanie.

Pixy Liao-The woman who clicks the shutter

2/3 galeria | Strada Franceză nr 4

8 martie vernisaj | ora 18:00

8 martie – 23 aprilie | Mi-Du: 14:00 – 19.00

Intrarea este liberă

Despre 2/3 galeria:

2/3 galeria este o galerie tânără de artă fondată în București,

ce își propune să promoveze arta contemporană, punând accentul pe fotografie. Spațiul expozițional a fost deschis pe 10 iunie 2021 la București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508