Editura Integral publică un nou microroman semnat de Stelian Țurlea, al cincisprezecelea apărut la această editură în ultimii doi ani. Un roman depre femei, iubire, eșecuri, renunțare, rezistență, tânjire, artă și moarte – și despre cât pierdem dacă nu le înțelegem pe toate. Eroinele sunt un grup de femei pe care le-a unit o dorință, neexprimată limpede vreodată, despre care e greu de spus dacă și-au dat seama sau vor fi vorbit vreodată între ele, o tânjire. Totul pornind de la un tablou celebru, conservat la Muzeul de Artă Modernă din New York, una dintre cele mai cunoscute picturi ale lumii, care a inspirat generații de artiști și a încântat milioane de vizitatori, a apărut în filme și cărți, e atârnată în cópii pe pereții caselor a milioane de americani anonimi: „o femeie care se târăște pe un câmp, spre vârful unui deal, culegând poate flori, nu înțelegi în prima clipă nici că se târăște, nici că ar culege flori, afli mai târziu că în vârful dealului e casa ei și că cere un ajutor, afli mai târziu cine este, afli mai târziu povestea ei cutremurătoare.”
Tabloul se cheamă „Lumea Christinei” (Christina’s World), iar pictorul, Andrew Wyeth, a realizat-o în anul 1948. Șaptezeci de ani mai târziu, Cristina Țurlea a pictat o tălmăcire după acest tablou, expusă în expoziția Tălmăciri, organizată în 2019 la Centrul de Cultură Arhitecturală a UAR. Se chema Tânjire.
Personajele microromanului se regăsesc, toate, dintr-un punct de vedere, în tabloul menționat.
Stelian Ţurlea este autor a treizeci și patru de romane, un volum de povestiri, unul de memorii (sau literatură non-ficțională), douăsprezece cărţi de publicistică, zece cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şapte albume. A primit mai multe premii pentru literatură și activitatea jurnalistică.
Stelian Țurlea – Lumea Cristinei. Roman. Editura Integral, Colecția Nod. 152 pag.