Luni, 6 februarie 2023, ora 19.00, va avea loc lansarea online a volumului de poeme ”Și Dumnezeu a fost țărână”, de Nichita Danilov, apărut la Editura Cartier, colecția ”Rotonda”. Vor participa : Simona Modreanu, Lucia Țurcanu, Bogdan Crețu și Șerban Axinte. Moderator: Emilian Galaicu-Păun. Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești. Înregistrare va fi disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.
„Nichita Danilov nu e doar unul dintre poeții de mare pondere ai „generației ’80“ (alături de Mircea Cărtărescu, Ion Mureșan și alți doi-trei), ci și singurul ei poet metafizic în toata puterea cuvântului. Poate ultimul, la acest început de mileniu, până la proba contrarie… Poemele lui nu sunt nici „moderne“, nici „postmoderne“: ele sunt simultan dincolo, nu dincoace de aceste concepte. Critică a subliniat îndeajuns insolitul acestei poezii „nocturne“, vizionare si fantastic, în care, dincolo de măștile grotești, expresioniste, romantice, absurde sau suprarealiste, transcendența exista. Senzația de univers puternic simbolizant – suficient sieși, paralel celui contingent, derizoriu și îngust-biografist al poeților actuali –, prin lentila caruia lumea exterioară, contingenta își străvede, ca prin vis, umbrele, e pregnantă, ca și legătura inima cu tradiția mistică a creștinismului răsăritean. Autorul nu joacă, precum majoritatea colegilor săi, la bursa realului contingent sau a transcendenței de hârtie (pentru el criza limbajului nu exista), ci la aceea a irealității si a transfigurării. Senzația de autenticitate e obținută prin conventionalizarea discursului simbolic despre transcendență. Cum? Prin situarea eului poetic într-un punct de fugă al perspectivei, unde contrariile fuzionează si de unde totul se vede per speculum in enigmate. Vocea lirică nu aluneca astfel nici în registrul solemn-liturgic post-gândirist ce exalta, vetust si emfatic, Divinitatea, nici în registrul plebeu al deriziunii care desacralizeaza grotesc, bufon și eventual parodic totul, ci se menține pe linia subțire dintre ele, ca un „martor neutru“, distanțat, privind „ca dintr-o camera ascunsa, prin ochelari fumurii“. Un stil alb, cu dicțiune grava, discret-incantatorie, colorat de mari metafore si imagerii surrealiste, pigmentat cu umor negru și mizând pe transcrierea cât mai fidelă a meditatiei si a viziunilor generează jocuri de umbre care devin amețitoare atunci când ispită conceptualismului (cu demonstrativismul aferent) este evitată.” (Paul Cernat)
Nichita DANILOV s-a născut la 4 aprilie 1952 în satul Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava, Este licențiat în științe economice, în 1977.
Debutează literar în 1976 în revistele „Convorbiri literare” și „Opinia studențească”. Primul volum, Fântâni carteziene, apărut în 1980, primește Premiul pentru debut al Asociației Scriitorilor din Iași, iar în 1982 primește Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor.
După absolvirea facultății este economist la B.J.A.T.M. Iași până în 1982, apoi, până în 1989, corector la revista „Convorbiri literare”. Între 1990-1991 este redactor la aceeași revistă, iar până în 1992 – director al Teatrului „Luceafărul”. În prezent este secretar al Teatrului Național din Iași și patron (împreună cu Dorin Spineanu) al Editurii Boema. Este deopotrivă publicist și prozator.
Simona MODREANU este traducătoare și eseistă. Cel mai recent volum publicat: Cioran ou la chance de l échec, Editions Unicité, 2021.
Lucia ȚURCANU este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Poezia Basa, Editura Arc, 2019.
Bogdan CREȚU este scriitor și critic literar. Cel mai recent volum publicat: Nichita. Poetul ca și soldatul, Editura Polirom, 2022.
Șerban AXINTE este poet și critic literar. Cel mai recent volum de poeme publicat: Scrâșnetul dinților, Editura Cartier, 2021.
Emilian GALAICU-PĂUN este scriitor și traducător, redactor-șef al Editurii Cartier. Cele mai recente cărți publicate: Cărțile pe care le-am citit, cărțile care m-au scris, Editura Junimea, 2020 și sanG d”encre, Editura Cartier, 2020.
Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.
Și Dumnezeu a fost țărână (poeme), de Nichita Danilov (Rotonda). Broșată, 80 pag. Preț: 29 RON/ 119 MDL
Cartea poate fi cumpărată în librăriile din România și Republica Moldova.
De asemenea, poate fi comandată și online:
https://carturesti.ro/carte/si-dumnezeu-a-fost-tarana-1962780225?p=2