spot_img

Imnul spiritual al Ucrainei și alte piese emoționante în recitalul “Viața într-o valiză” de la Sala Radio

Radio România Cultural și Orchestrele și Corurile Radio organizează, la Sala Radio, pe 25 februarie 2023, de la ora 19.00, un eveniment care marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina, dedicat celor care au trebuit să plece cu “Viața într-o valiză”. Acesta este și titlul recitalului ai cărui protagoniști vor fi violonistul Alexandru Tomescu, care cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, violoncelistul Răzvan Suma despre care, după o evoluție a sa, „Das Orchester” a scris că: “a fascinat publicul prin talent, sensibilitate și inteligență” și pianista Sînziana Mircea, un ”fenomen” al scenelor internaționale, care, în anul 2017, devenea prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.

Acestor artiști, binecunoscuți publicului din România, dar și celui din străinătate prin evoluțiile lor pe scenele din întreaga lume, li se va alătura tânăra flautistă ucraineancă Mariia Velia, studentă în anul al doilea la Universitatea Națională de Muzică din București.

Aceasta va interpreta “Melodie”, piesa compozitorului ucrainean Myroslav Skoryk, considerată un imn spiritual al Ucrainei. “Melodie”, cea mai populară operă a lui Skoryk, este interpretată deseori în concerte și este difuzată frecvent la radioul și televiziunea ucrainene, inclusiv ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei din 2022. De când a început aceasta, piesa a fost interpretată cu numeroase prilejuri, precum concerte caritabile internaționale, și a fost coloana sonoră a clipului prin care Volodimir Zelenski a prezentat distrugerile războiului din țara sa, Congresului Statelor Unite, în martie 2022.

Pentru că războiul a venit după alți ani dramatici, Alexandru Tomescu a inclus în programul recitalului piesa „A Cry for Solitude”, a compozitorului Dan Popescu, scrisă în perioada pandemiei. Strigătul și plânsul izolării se combină cu momente de reverență și de speranță datorate celor din prima linie care, în ciuda provocărilor, cu stoicism și curaj, ne-au arătat că avem puterea de a răzbate, fără însă a-i uita pe cei loviți de această pandemie dramatică.

„Anonimo Veneziano. Hommage to Benedetto Marcello”, o compoziție a Sînzianei Mircea, de asemenea inclusă în program, reprezintă variațiuni pentru pian pe teme de Benedetto Marcello, unul dintre cei mai importanți compozitori italieni si europeni ai epocii baroce. Printr-un proiect inovativ, axat pe redescoperirea creațiilor mai puțin cunoscute din barocul muzical italian, artista a avut șansa de a studia manuscrise rare, vechi de trei secole, de o valoare inestimabilă pentru istoria muzicii, care se regăsesc doar în arhivele Conservatorului din Veneția.

Despre concertul ”Viața într-o valiză” pianista a declarat la Radio România Cultural: „Este un moment foarte emoționant pentru că nimeni nu se aștepta ca după un an să fim tot acolo. Ca artiști trebuie să încurajăm oamenii. Este un repertoriu foarte special aș spune, melancolic, filosofic, cu o energie foarte diferită de un concert obișnuit. Piesele, în sine, au o anumită calmitate pe care dorim să o aducem. De exemplu, Serenada de Schubert sau Balada lui Porumbescu. Piese cu o anumită încărcătură emoțională care te îndeamnă la introspecție.”

Publicul va intra în atmosfera acestui eveniment încă din foaier, unde Fundația Arte și Artiști în Dialog, partener al evenimentului, a pregătit un performance cu statui vivante și valize, instalații de artă și o expoziție. 

Un artist plastic ucrainean de 86 de ani, cu o poveste tulburătoare, Strajeț Piotr Grigorovici va picta pe scena Sălii Radio în timpul concertului. Anul trecut, când și-a părăsit casa, Piotr a luat cu el doar o valiză cu pensule, tuburi de culoare și pânze pentru pictură, singura lui avere.

Programul complet al recitalului este următorul:

Răzvan Suma

J. S. Bach: Preludiul din Suita nr. 1

R. Schumann: Fantasiestücke, op. 73

Sînziana Mircea

Bach/Kempff: Siciliana în sol minor 

Schubert/Liszt: Serenada

Sînziana Mircea/Benedetto Marcello: Anonimo Veneziano, Homage to Benedetto Marcello

Mariia Velia

M. Skoryk: Melodie (compozitor ucrainean)

J. A. Stamitz: Rondo capriccioso

Alexandru Tomescu

Dan Popescu: A cry for Solitude

Ciprian Porumbescu: Balada

L. van Beethoven: Romanță în Fa major, op. 50

Biletele pot fi găsite pe site-ul iabilet.ro și la casieria Sălii Radio.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508