În săptămâna 27 februarie – 5 martie Uniunea Artiștilor Plastici din România vă recomandă noi evenimente deosebite din lumea artelor plastice:
Luni 27 februarie, „PERIMETRU ICSICSUNU” – expoziția Grupului 21 – va fi vernisată la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva (Bulevardul Decebal 8), începând cu ora 17.00. Grupul 21 este reprezentat în cadrul expoziției de la Deva de: Adrian Sandu, Călin Lucaci, Iulian Matei, Diana Serghiuţă, Sofia Klemenco, Maria Furnea, Corina Stoica, Dana Todor, Ondina Turturică, Diana Lucaci Bota, Michael Wieczorek, Matei Păcurar, Ema Păvăloaia, Ema Hritcu, Cosmin Moldovan și Anamaria Şerban. „PERIMETRU ICSICSUNU” expoziție la care este parteneră Filiala Deva a Uniunii Artiștilor Plastici, va putea fi vizitată până pe 17 martie 2023.
La Muzeul Național al Literaturii Române din București (Calea Griviței nr.64-66) are loc marți, 28 februarie 2023, la ora 14.00, deschiderea expoziției „Pisici, pisicuţe şi pisiceli”, semnată de Marius Ghica. Invitați sunt: Ion Bogdan Lefter, Pavel Șușară și Ioan Groșan, iar amfitrion – Ioan Cristescu, directorul MNLR. Despre cum a pornit ideea expoziției Marius Ghica spunea: „Anul acesta, scorpionul din mine a ales să expună şaizeci şi opt de pisici, pisicuţe şi pisiceli. De ce pisici? Mi-a dat de gândit o observaţie a bunului meu prieten Mircea Dinescu: Gândeşte-te puţin şi la consoartele noastre şi la pisicelile lor. Explorează niţel şi universul femeiesc!”
Nu mai puțin de șase evenimente plastice vor fi deschise pentru iubitorii de frumos începând cu data de 1 martie:
Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava (Strada Ciprian Porumbescu Nr.1) găzduiește Salonul de primăvară în cadrul căruia expun 20 de artiști. Vernisajul va avea loc la ora 17.
Tot la Suceava, dar în spațiul expozițional al Teatrului “Matei Vișniec” din Suceava (Strada Dragoș Vodă 1), de la ora 14, în deschiderea evenimentului „Femei de succes”, va avea loc vernisajul expoziției „Noi” a pictoriței Marina Pișta, ale cărei opere vor fi prezentate de criticul de artă drd. Delia-Ioana Leizeriuc.
Pictorul acuarelist Eugen Măcinic vă invită pe 1 martie, la ora 16, la Muzeul de Artă din Ploiești (Bulevardul Independenței 1), unde va debuta vernisajul Expoziției „Preludii cromatice”. Manifestarea este organizată în colaborare cu ALZIAR, iar expoziția va putea fi vizitată pe tot parcursul lunii martie.
Tot pe 1 martie, la Roman, se deschide expoziția itinerantă „Shalimar The garden of love”, a pictoriței Carmen Poenaru, președinta Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici. Întâlnirea cu publicul va avea loc la RomanArt Galery (bd. Roman Musat bl.20), cu începere de la ora 17, iar în acestă expoziție artista se definește încă o dată prin jocurile de culoare și lumină, îngemănarea realului cu irealul, invitând privitorii în universul ei care îi cuprinde ca într-un basm.
Muzeul de Artă din Cluj Napoca (Piața Unirii 30) găzduiește în perioada 1 -19 martie expoziția de sticlă cu inserții metalifere „Reflexii în timp”. Autor Ioan Tămâian – unul dintre cei mai valoroși artiști sticlari din România. Vernisajul are loc pe 1 martie,la ora 18.
Eveniment pe 1 martie și la Muzeul Banatului Montan din Reșița (Bulevardul Republicii 10).La ora 17, scriitorul Robert Șerban va prezenta expoziția în care sunt protagoniști sculptorul modelator al oțelului Bogdan Nueleanu șipictorii Flora Răducan și Constantin Răducan, fiică și tată care vin cu abordarea și profilul propriu.
Vineri 3 martie, la Tulcea, sunteți invitați la ora 17, la vernisajul expoziției de pictură ”M(others)” a artistei Mioara Mitu. Creațiile vor putea fi admirate până pe 17 martie, în spațiul de la demisolul Casa Avramide (str.Progresului nr. 32). Despre arta Mioarei Mitu, artistul plastic Adrian Pal spunea: ”Ultimile creații ale Mioarei Mitu, din seria ”Maternitate” sunt provocatoare prin ținuta compozițională și modul de tratare al culorilor, prin desenul și expresivitatea acestor mame cu copii sau mame în devenire. Monumentale, aceste mame sunt asemenea unor îngeri care se detașează, de multe ori, prin contrastul din fundal, al unor scoarțe țărănești, tratate decorativ, în culori mai închise sau reci.”
La București, vineri 3 martie, la ora 18, în Sala Brâncuși a Parlamentului (Strada Izvor, nr. 2-4), va fi vernisată Expozitia “GOGESCU 70/45”. Evenimentul are caracter retrospectiv și reunește lucrări de pictură, tapiserie şi prototipuri de şah, fiind ocazionată de împlinirea a 70 ani de viață și 45 ani de profesie a artistului Gheorghe Gogescu, care își caracterizează opera astfel: „Lucrările mele etalează spaţii bogat ornamentate arhitectural, populate cu ogive, fântâni, plante exotice, cariatide, grifoni, himere, candelabre, gheridoane şi vase preţioase, ce alcătuiesc un univers împietrit in forme generoase, fascinant, metafizic. Opulenţa de motive este contrabalansată de geometria simplă, riguroasă a pavimentelor, ale căror elemente se dispersează în prim plan, sau converg poate spre vremuri demult apuse, realzând o punte între clasic si modern.”
Sâmbătă 4 martie debutează la Brăila cea de-a XXIV a ediție a Salonului Național de Pastică Mică, singura manifestare longevivă din România, axată exclusiv pe lucrări de artă plastică și decorativă de format mic. Până pe 19 aprilie pe simeze vor fi prezenți peste 400 de artiști cu lucrări de grafică, pictură, sculptură, arte decorative și fotografie din 34 județe, dar și din Republica Moldova. Reprezentarea a nouă universități din țară constituite elementul definitoriu. Coordonatorul acestei manifestări de tradiție este pictorul și scenograful Gheorghe Mosorescu, președintele Filialei Brăila a UAPR, iar evenimentul se va desfășura la Galeria de Artă a Centrului de Creație Brăila, din Piața Traian nr. 2.
Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News.