Duminică, 26 februarie, de la ora 19:00, la Ateneul Român va avea loc un concert al corului Preludiu, dirijat de Andrei Stănculescu, prin care se va marca schimbarea denumirii formației în Corul de cameră Preludiu – Voicu Enăchescu. Programul ales cuprinde lucrări celebre din repertoriul românesc şi universal. Seara va debuta în sonorităţile unor spectaculoase prelucrări corale precum J. S. Bach – Boure, W. A. Mozart – Eine kleine Nachtmusik, F. Schubert – Păstrăvul, A. Dvorak – Humoresque, M. Ravel – Bolero, A. Piazzolla – Libertango. În centrul programul se vor afla o serie de celebre coruri românești de inspirație folclorică : T. Jarda – Mă luai, luai, A. Pop – Vine Hulpe, D. Pop -Mare hibă-i la Jibău, R. Paladi – Flăcăruia. Ultima parte a programul va reveni la gospel şi repertoriul internaţional prin Y. Falik – Neznakomka, A. Oehrwall – Joshua fit the battle, Bob Chilcott – Every time I feel the spirit, F. Davelaar – E mariposa, E. Murillo – La cabana. Diversitatea repertorială, una dintre mărcile distinctive ale Corul de cameră Preludiu – Voicu Enăchescu – formaţie care poartă de acum şi numele fondatorului său – este cea care a încântat dintotdeauna publicul şi care atrage în continuare în sălile de concert public de toate vârstele. Agențiadecarte.ro este partener media al eveneimentului.
Organizator : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”
Partener : Filarmonica “George Enescu”
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte.
Pentru informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/
BIOGRAFII
CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU
Primul concert al formației a avut loc la 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Bucureşti. Până acum doi ani, Corul de Cameră Preludiu a fost condus de creatorul său, maestrul Voicu Enăchescu, iar în toată această perioadă, ansamblul și-a adus contribuţia la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospeţimea, şi, în acelaşi timp, prin maturitate, activitatea sa fiind încununată cu multe premii.
În cei 50 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. – uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștrii ai artei corale româneşti).
De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
Începând cu septembrie 2021, la conducerea Corului de Cameră Preludiu a venit Andrei Stănculescu – membru al ansamblului încă din 2016, atunci când maestrul Voicu Enăchescu, impresionat de activitatea dirijorală a tânărului muzician, l-a adus în familia Preludiu pentru a pregăti ansamblul în vederea colaborării cu Orchestra Română de Tineret și cu dirijorul Cristian Măcelaru.
Din februarie 2023, poartă numele Corul de cameră PRELUDIU – Voicu Enăchescu.
Andrei Stănculescu
Născut la 8 decembrie 1995, în Râmnicu Vâlcea, Andrei Stănculescu are o bogată experiență dirijorală, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018).
În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD – Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont și beneficiază de o bursă din partea Conservatorio della Svizzera italiana, unde studiază muzica Renașterii.
Acesta a colaborat și a studiat de-a lungul timpului cu personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Voicu Enăchescu, Gabriel Popescu, Leo Warynski sau Francois Xavier-Roth. Din anul 2018, este dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif. Acesta a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.
Pe 8 Decembrie 2021, își face debutul pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Română de Tineret și Corul de cameră Preludiu, devenind astfel unul dintre cei mai tineri dirijori care au pășit pe această scenă.
Cu studii muzicale realizate în România și Elveția și cu diverse participări la cursuri de măiestrie în România, Franța, Italia și Elveția, Andrei Stănculescu este muzicianul care, mereu preocupat de adevăratele intenții ale compozitorilor și de adevărul muzical, distinge, descurcă și redă colegilor din Preludiu problemele dificile ale unei partituri, mergând până la cele mai mici amănunte și cele mai fine trăsături imaginate de creatori.