spot_img

„Amphora cu ofrande” şi scrisul de mână

„Poezia nu se vinde”, mi-a spus directorul unei edituri importante, încercând să-mi sublinieze cât de mult s-a diminuat numărul cititorilor şi al cumpărătorilor de carte. Un adevăr perfect rotund al acestor vremuri. Mă gândesc, însă, ce preţ au şi cât cântăresc emoţia, rugăciunea, gingăşia, dorul, nostalgia, ce preţ au metafora, lirismul, meditația, reflecția şi nopţile nedormite? Şi ce facem cu aripile poeziei? Cât ar costa un vers şi un sentiment, şi o poezie întreagă? 

Supravieţuirea poeziei depinde doar de cititorii săi, de criticii care o fac cunoscută şi, desigur, de poeţii care se încăpăţânează să se joace cu „mărgelele de sticlă”, cu cuvintele limbii în care s-au născut, ridicând din ele o citadelă a spiritului. În numele acestei supravieţuri, UNESCO a declarat încă din 1999 Ziua Internațională a Poeziei, care se serbează în 21 martie, ziua echinocţiului de primăvară, când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ (ce simbol!). Această zi solemnă, spune UNESCO, este o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție însemnată la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Scopul marcării „Zilei internaționale a poeziei” este să atragă atenţia şi să susțină creația poetică, editarea și promovarea poeziei ca artă, să nască dialogul între oameni şi diferite genuri ale creației. 

Profesorul universitar Silviu Poenaru (1932-2012), în studiul “Psihologia spațiului și timpului”, vorbea despre sindromul ogarului. “Mulți dintre noi ne aflăm în această situație în viața cotidiană. Mereu suntem fugăriți, fugim după ceva care să ne asigure supraviețuirea. Nu mai reflectăm, nu mai medităm, nu mai citim poezie, nu ne mai rugăm”, spune Prof. Dr. Silviu Poenaru.

Şi astfel, îi putem răspunde oarecum, noi, dar mai ales UNESCO, întrebării lui Friedrich Hölderlin, de-acum un secol şi jumătate, “La ce bun poeţii în vremuri de răstrişte?”

Poeziile mele din “Amphora cu ofrande” sunt despre îngeri, timp, libertate, scaune goale, orologii, singurătate, copii, Dumnezeu, despre memorie, curcubeie, zei, rugăciune etc. Nu voi vorbi eu despre ele, nu ştiu, poate veţi dori dvs. să aflaţi care sunt ofrandele aşezate în această “Amphoră”, în care transcrierile cu litere de mână creează doruri şi nostalgii. 

Mihai Eminescu definește expresiv ce este poezia, în catrenul următor: 

Da, la voi se-ndreaptă cartea-mi
La voi, inimi cu arìpe.
Ah, lăsați ca să vă ducă
Pe-altă lume-n două clipe.

Şi încă ceva. Socrate, un apărător pătimaş al dialogului, al dialogului maieutic, se împotrivea scrisului de mână, deşi acesta fusese inventat în urmă cu 11 secole î. Hr. de către sumerieni, pentru că, spunea el, prin scriere se distruge dialogul. Iar  scrisul de mână care este un exerciţiu foarte bun pentru creier este înlocuit în zilele noastre, ceea ce e firesc, de scrierea mecanică pe telefon şi laptop. Dezvoltarea tehnologică, apariţia computerelor reprezintă un progres pentru umanitate, dar o pierdere pentru unele limbi care vor fi folosite din ce în ce mai puţin până la stingerea lor din viaţă. Un studiu unic la nivel mondial avertizează că 1.500 de limbi pe cale de dispariție nu vor mai fi vorbite până la sfârșitul acestui secol. 

Şi ca un corolar, Finlanda a renunţat la scrierea cu litere de mână.

Volumul „Amphora cu ofrande” este un proiect un pic mai special, deoarece acesta este editat cu paginile în oglindă: pagina din dreapta are poezia scrisă la computer, iar pagina din stânga, aceeaşi poezie, transcrisă cu litere de mână de diferiţi artişti, scriitori, muzicieni, actori, medici, copii, istorici etc., printre care, Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române. Este, printre altele, un omagiu adus scrisului de mână, scris despre care se va vorbi cândva, cine ştie, ca despre un artefact al unui muzeu, ca despre scrierea cuneiformă a sumerienilor.

Miaria Dobrescu

SaintSaëns 

îngerul meu

cu suflet de vioară

zburdă pe corzi în sus

și în jos

punând praf auriu

de pe aripi, de pe tălpi,

de pe buze

peste Rondo-ul lui SaintSaëns.

îngerul meu

cu suflet de vioară

îşi ascunde miracolele 

printre note şi partituri 

le-acoperă cu aripile 

pentru a fi găsite cu uimire   

de Mozart şi Paganini 

îngerul meu 

cu suflet de vioară

plin de emoţii şi simfonii

îşi pune papionul

pentru concertul de seară  

pentru a presăra praf auriu

de pe aripi, de pe tălpi,

de pe buze

pe scena pe care cântă

licuricii în frac 

Şi le-a spus Iisus… 

Şi le-a spus Iisus pilda aceasta: 

un om îşi căuta Fericirea,

era sigur c-o avusese la el,

poate a jucat-o „pe totul sau nimic”, 

i-o fi căzut din buzunarul de la piept

când a scos ultimele speranţe să plătească 

înfrângerile şi iubirile trupeşti, 

scotocea printre filele romanului de aventuri 

în care a aşezat-o ca pe un semn de carte 

să nu uite unde i-au rămas clipele de plăcere 

căuta sub cearşafurile albe  

ce miroseau a dragoste şi vin de Beaujolais 

cu mâinile scormonea printre pietre, 

printre scaieţi şi ciulini 

o fi găsit-o un păgân şi-a luat-o cu el 

poate c-a închis-o într-o ladă de fier 

ca pe o bijuterie de preţ…  

Fericirea ta nu este aici şi nici pierdută nu-i,   

a spus Iisus, este oriunde mergi şi respiri, 

oriunde unde eşti liber şi curat 

nu trebuie s-o cauţi frenetic

s-o ţii închisă în buzunarul de la piept  

trebuie să o dăruieşti în stare pură 

aşa cum ne cad fulgii de nea pe obraz 

cum Floarea Soarelui îşi arată dragostea ziua 

şi vei primi un zâmbet de copil şi o iubire   

fericirea ta este într-un cântec de liră şi un fir de iarbă 

într-un sărut, un răsărit şi un apus 

fericirea ta stă într-un surâs

Maria Dobrescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508