Expoziția de fotografie „SHAME – European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie 2023 în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de Justice Initiative și aflată sub patronajul Consiliului Europei, expoziția adună laolaltă zeci de portrete și povești ale celor care au supraviețuit abuzurilor trăite în copilărie. În discursurile lor de deschidere, politicieni și experți români au subliniat importanța de a înțelege și preveni abuzul asupra copiilor – în Europa, dar, mai ales, în România. Frica și rușinea nu cunosc granițe. Din România până în Franța, din nordul îndepărtat al Scandinaviei până în Italia, trecând prin Spania, Elveția, Belgia, Austria și multe alte țări. Realități diferite, alte abuzuri, alți autori, dar mereu aceleași victime: copiii. Adopții forțate, abuzuri sexuale, copii îndepărtați cu forța de familii, victime ale traficului de persoane, copii supuși experimentelor sociale și copii abuzați în cadrul familiei. Expoziția „SHAME – European Stories” încearcă să contureze un fenomen care iese din umbra trecutului pentru a preveni ca aceste crime să cadă în uitare fără a se face dreptate.
România poate face o schimbare
Lansarea expoziției din București a avut loc în prezența lui Guido Fluri (fondatorul Justice Initiative), Dumitrița Solomon (Secretar de Stat la Cancelaria Prim-ministrul României), Daniel Șandru (Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), Daniela Boșca (Director Executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil), Vișinel Bălan (Vicepreședinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție), Samantha Fréchin, Ataşat Diplomatic la Ambasada Elveţiei în România, ambasadori ai celor 17 țări participante la inițiativă, reprezentanți guvernamentali, oameni politici, reprezentanți ai ONG-urilor și jurnaliști. La inaugurare au fost prezenți și cei patru români ale căror povești – care vorbesc despre ce a însemnat abuzul în instituțiile de protecție a copilului din România – sunt prezentate în expoziție.
Fiecare din acești invitați și-a asumat, simbolic, printr-o semnătură a uneia dintre exponatele proiectului, că va duce mai departe aceste povești și că pentru România oprirea abuzului asupra copiilor este un subiect care contează.
Expoziția a fost inaugurată de Cor cu Dor, un ansamblu coral de copii, sub îndrumarea caldă a dirijoarei Teodora Jaworski. Cei 15 copii au vorbit, prin intermediul muzicii, în numele tuturor copiilor care nu și-au putut striga durerile, suferințele și abuzurile.
Sprijin pentru supraviețuitori – în Europa și, în special, în România
În discursul său din deschidere, Guido Fluri a mulțumit celor de la Metrorex pentru găzduirea acestei expoziții, care aduce vizibilitate cauzei Justice Initiative în România. „Zeci de mii de victime ale abuzurilor din toată Europa trăiesc printre noi. Până în prezent, aceste victime suferă din cauza abuzurilor care s-au întâmplat în trecut. În majoritatea țărilor, nu a avut loc o confruntare serioasă cu abuzul. România nu este o excepție. România are șansa de a acționa proactiv. România poate deveni un model de abordare a istoriei și de a aduce dreptate victimelor”, a spus domnul Fluri.
„Traumele profunde din timpul copilăriei vin cu efecte multiple pe termen lung, nu doar pentru cei care le-au suferit, dar și pentru societate. Abuzul este ca o celulă canceroasă, ea se va multiplica incontrolabil, va afecta țesuturile din jur, va ajunge în final să sufoce întregul organism social. Din toate aceste motive, personale și profesionale, cred că proiectul Justice Initiative este extrem de necesar pentru România.”– Daniela Boșca, Directorul Executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil.
„Acum, la aproape 33 de ani de la Revoluția Română și de la momentul în care supraviețuitorii Căminelor-spital au fost eliberați din tenebroasele ziduri ale morții, avem datoria morală, chiar și tardiv, să le recunoaștem statutul de victimă a regimului comunist și să le oferim sprijin în vindecarea traumelor trăite. Să răspundem răului cu bine, să facem poveștile lor cunoscute, să ne unim eforturile pentru repararea trecutului injust” – Daniel Șandru, Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Expoziția itinerantă „SHAME – European Stories” a debutat anul trecut, în cadrul Bienalei de la Veneția, și a fost expusă în octombrie 2022 în clădirea Consiliului Europei din Strasbourg. În București, expoziția va fi activă timp de o lună, în perioada 15 februarie – 15 martie, în zona pasajului Piața Unirii 1, într-un proiect desfășurat alături de Metrorex.
Campania de strângere de semnături #SafeForKids
Justice Initiative este o mișcare europeană ce are ca scop oprirea, recunoașterea și prevenirea abuzurilor asupra copiilor Europei. Acest proiect aduce victimele abuzului în centrul atenției și vizează o acțiune comună la nivel european, astfel încât statele și guvernele să ia problema în dezbatere și să prezinte soluții concrete și fezabile care să permită miilor de cetățeni să depășească un trecut dramatic și traumatizant.
Abuzul asupra copiilor continuă și în prezent. Amploarea problemei este în creștere, deoarece acum agresorii pot să valorifice puterea internetului, iar copiii sunt expuși riscului de abuz chiar în casele și comunitățile lor. Pentru protecția acestora, Justice Initiative lansează o campanie de strângere de semnături la nivelul Uniunii Europene, prin care supraviețuitori, părinți, profesori, guverne și sectorul privat se unesc pentru a pentru a-i determina pe liderii noștri să facă Europa #SafeForKids. Petiția poate fi semnată aici: http://justice-initiative.eu/ro/petition. Sute de mii de semnături urmează să fie strânse în următoarele luni în România și alte țări ale Europei.
Expoziție „SHAME – European Stories” este organizată de Justice Initiative și Fundația Guido Fluri sub patronajul Consiliului Europei.
Parteneri: Metrorex, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Asociația Phoneo, Muzeul Abandonului,Cor cu Dor, Backstage Production Group.
Parteneri media: Agerpres, RFI, Spot Media, Gala Societății Civile, Ediția de dimineață, Pagina de psihologie.