spot_img

Punte culturală între București și Chișinău. Expoziția „I Walk the Line. We Walk the Spiral”, la Galeria Galateca

În perioada 17 – 29 ianuarie 2023, Primăria Capitalei, prin CREART și Galeria de artă contemporană și design GALATECA invită publicul la expoziția „ I Walk the Line. We Walk the Spiral”, un eveniment care își propune să marcheze Ziua Culturii Naționale, printr-o întâlnire artistică între București și Chișinău. Vernisajul este programat în data de 17 ianuarie, de la ora 18.00, la Galeria Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4), bucurându-se, totodată, de prezența și muzica renumitului DJ din Republica Moldova – Sasha Lopez, cunoscut la nivel internațional. AgențiadecArte.ro este partner media al evenimentului. 

Patru artiste, membre ale colectivul InSpirArt din Republica Moldova – Cristina Balan (fostă Ambasadoare a Republicii Moldova în SUA și artist vizual), Daciana (artistăde origine română, stabilită în Franța), Olesea Muntean și Yuliana Kilchevski –își vor prezenta lucrările la Galeria Galateca,într-oexpoziţie gândită ca o punte între Bucureşti şi Chişinău. „I Walk the Line. We Walk the Spiral” devine astfel un eveniment despre puterea co-creaţiei, ideea fiind extinsă și la faptul că ceea ce înseamnă cultura română nu se limitează doar la graniţele țării.

În cadrul expoziției va avea loc și un silent auction (licitație silențioasă) pentru lucrarea „Madonna”, semnată de Cristina Balan și Olesea Muntean, toate fondurile colectate din vânzarea acestei lucrări vor fi virate direct organizației britanice de caritate Hospices of Hope Moldova pentru îngrijirea paliativă a persoanelor cu boli terminale și asistența refugiaților din Ucraina. 

„În lucrarea Madonna, anti-vorticismul Cristinei Balan – ca stil și formă de investigare a contemporaneității – se combină cu transluciditatea vibrantă a culorilor Olesei Muntean, dând naștere unei colaborări care probabil este menită să dureze.  […] Iluzia optică și circulară a acestei intense lucrări de artă ne învăluie și ne forțează mintea să se rotească într-o mișcare perenă și universală, generând, totodată, o mișcare centripetă care este tot o iluzie: o iluzie a realității,  a adevărului, a marii anxietăți nerezolvate a lumii contemporane.” – Francesco Capriolli, important consultant în zona artelor vizuale (Veneția, Italia)

Punctul de legătură al artiștilor reuniți în colectivul InSpirArt din Republica Moldova este spirala. Uneori cu semnificații simbolice puternice, alteori mai degrabă cu valențe estetice, în reprezentări abstracte, lucrările semnate de membrii colectivului creează un univers artistic în care spirala este omniprezentă, evocând ideea vieții și a evoluției în cele mai complexe sensuri: de la imaginea primordială – cea a divinității și a maternității, la universuri interioare și manifestări exterioare, dar și forme geometrice care se încarcă de semnificații printr-o repetiție evolutivă. Ideea dezvoltării nu se manifestă doar la nivelul reprezentării vizuale, ci și la nivelul colaborărilor artistice dintre membrii 

colectivului, acest proces de co-creație dând naștere unor lucrări care unesc estetici diferite, într-un tot unitar, mai complex.

„I Walk the Line” – este titlul unui celebru cântec scris și interpretat de Johnny Cash. Dar atunci când energiile creatoare converg, linia poate trece printr-un proces transformator, evoluând sub forma complexă a unei spirale, cu toate semnificațiile pe care aceasta le conține. Așadar, expoziția „I Walk the Line. We Walk the Spiral”, semnată de cele patru artiste din Republica Moldova și România- Cristina Balan, Daciana, Olesea Muntean și Yuliana Kilchevski (membre ale colectivului InSpirArt) – își așteaptă vizitatorii la Galeria Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4), în perioada 17 – 29 ianuarie 2023, în cadrul unui eveniment organizat de CREART în contextul Zilei Culturii Naționale.

Organizatori:

CREART- Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București

Piața Lahovari 7

www.creart.ro / https://www.facebook.com/creartpmb

Galeria GALATECA

Str. C.A. Rosetti 2-4

www.galateca.ro / https://www.facebook.com/GalerieGalateca

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508