Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București a trimis, pe adresa redacției Agenția decArte.ro, un comunicat de presă despre evenimentele care se vor desfășura pentru a celebra Ziua Culturii Maghiare în 2023, redăm textul integral:
Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București organizează an de an mai multe evenimente pentru a marca Ziua Culturii Maghiare. Anul acesta marcăm mai multe momente semnificative din istoria culturii maghiare: se împlinesc 200 de ani de la finalizarea, pe data de 22 ianuarie 1823, de către Kölcsey Ferenc a poeziei intitulate Hymnus care în anul 1844 a devenit textul imnului național al Ungariei, din anul 1989 în această zi fiind sărbătorită Ziua Culturii Maghiare. Anul acesta sărbătorim și bicentenarul nașterii unei personalități proeminente a literaturii și dramaturgiei maghiare: Madách Imre (21 ianuarie 1823 – 5 octombrie 1864). În spiritul acestor două bicentenare:
Miercuri, 18 ianuarie 2023, ora 19.00 vom vernisa în galeria institutului expoziția intitulată Madách Imre: Tragedia omului care cuprinde gravuri realizate de graficianul sibian Orth István, absolvent al Universității de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. Madách și opera sa de căpătâi – o capodoperă a literaturii maghiare tradusă în numeroase limbi și astfel prezentă frecvent pe scenele mondiale – i-a inspirat pe mulți artiști plastici, printre care și pe Zichy Mihály, pictorul curții țarilor, o figură proeminentă în ilustrație și în pictura romantică maghiară, care l-a inspirat la rândul său pe graficianul Orth István.
Expoziția va fi vernisată de Brendus Réka, director în Secretariatul de Stat pentru Politica Națională din cadrul Cancelariei Primului Ministru al Ungariei și e.s. Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la București.
Participă pianista Orth Enikő, care va interpreta lucrări de Domenico Scarlatti, Ludwig van Beethoven, Bartók Béla, Chilf Miklós.
Expoziția realizată în parteneriat cu Asociația Maghiarilor din Sibiu „HID” poate fi vizitată până pe data de 21 februarie 2023.
Joi, 19 ianuarie 2023, ora 19.00, în sala de concert a institutului va avea loc un Concert cameral In memoriam Ludovic Bács, dedicat memoriei acestui maestru desăvârșit al baghetei dirijorale care a stat în fruntea orchestrei radio pe tot parcursul vieții sale și a fost unul dintre fondatorii Festivalului Muzicii Maghiare organizate de institutul nostru din anul 2005.
Concertul cameral va fi susținut de soprana Borsos Edith și Tiberius Quartet, care vor interpreta un lied compus de Ludovic Bács pentru voce și cvartet de coarde pe versuri de Reményik Sándor într-un calup ce evocă și reflectă caracterul uman și personalitatea dirijorală a maestrului Bács, precum opusuri de Ioan Dobrinescu, Bartók Béla – Csíky Boldizsár, Kurtág György, Boros Csaba și o piesă în p.a.a. de Horváth Bálint, dar și curiozități muzicale: lieduri compuse de celebri reprezentanți al operei italiene.
***
Orth István s-a născut în localitatea Nagyszékely (Ungaria) în anul 1945. Copilăria și-a petrecut-o la parohia reformată din Episcopia Bihorului, începând să studieze ceramica la Liceul de Arte din Oradea. După bacalaureat a absolvit Teologia Protestantă la Cluj, obținând diplomă de preot în anul 1971. Apoi a fost admis la Universitatea de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde a studiat cu Kazár László, în paralel îndeplinindu-și menirea de a fi pastor asistent la Satu Mare și Arad. Începând cu anul 1976 timp de douăzeci și cinci de ani activând ca restaurator la Muzeul Brukenthal din Sibiu, apoi până în anul 2002, anul pensionării lucrând la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Este membru fondator al reînființatei Bresle Barabás Miklós și al Uniunii Artiștilor Plastici și Designeri din Ungaria. Este distins cu Premiul pentru întreaga activitate de către Asociaţia Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania (EMKE), iar din anul 2010 este cetățean de onoare al Sibiului, fiind singurul maghiar onorat cu acest titlu în Sibiu. În anul 2013 este distins și cu Medalia Crucea de Merit Maghiar în rang de cavaler. Este o personalitate determinantă a comunității maghiare din Sibiu. Lucrările sale se regăsesc în colecții private și muzee (Galeria Națională de Artă din Ungaria, Muzeul Vaticanului, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Tama Art Tokio). A avut expoziții individuale în 25 de metropole mondiale de la Samarcand până la San Francisco. Unele din creațiile sale se regăsesc și în București, în sala de consiliu a bisericii reformate Calvineum.
Născută la Tîrgu Mureş, soprana Borsos Edith s-a format în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, perfecţionându-se apoi la Studioul de Operă din Budapesta. Este câştigătoarea celei de-a doua ediţii a Concursului Internaţional de Canto Simándy József organizat în 2011 la Szeged în Ungaria, concurs prezidat de renumita cântăreaţă de operă Marton Éva. În palmaresul său artistic se înscriu şi alte distincţii precum Marele Premiu al Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila (2010), concurs fondat de artista Mariana Nicolesco, respectiv participarea, în același an, în finala Concursului Internaţional de Canto Moniusko din Varşovia. Borsos Edith se numără printre laureații Festivalului Muzicii Maghiare organizate de Institutul nostru. Printre altele, a apărut pe scena Operei Maghiare din Cluj, a Operei Naționale București, a Ateneului Român din Bucureşti, a Teatrului Erkel şi a Palatului Artelor din Budapesta, a Teatrului Csokonai din Debrecen și a Academiei Maghiare de Științe, interpretând roluri din opere de Mozart, Verdi, Mascagni, Wagner, Boito, Ceaikovski. Este o interpretă desăvârșită și a genurilor oratorice şi de lied. În decembrie 2022 a obținut un nou succes remarcabil la Academia Maghiară de Științe, interpretând un important rol feminin din opera Dragostea lui Toldi de Mihalovich Ödön, un opus cântat ultima dată cu 111 ani în urmă.
Tiberius Quartet a fost descoperit în anul 1994 de Devich Sándor la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Cu ajutorul lui, membrii cvartetului au participat, beneficiind de bursă, la importante cursuri de măiestrie precum: Seminarul Bartók din Szombathely (1995), Britten-Pears School for Advanced Musical Studies (1998-2000, Aldeburgh-Anglia), Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest (1996-97-98-2004, Reichenau-Austria), Orlando Festival (Olanda). Sistematic participau și la pregătire parțială la Academia de Muzică din Budapesta la clasa maeștrilor Devich Sándor, Mező László și Komlós Péter. Tiberius Quartet a absolvit și Academia de Cvartet Olandez, cu calificativ maxim. În anul 2004 a câștigat Erste Wiener Klassik Preist la Viena, apoi, în anul 2011 a avut ocazia să-și susțină primul turneu în America, respectiv în 2013 în Canada. În fiecare an în noiembrie cvartetul organizează la Târgu Mureș Festivalul Internațional de Muzică de Cameră intitulată Săptămâna Tiberius, un eveniment unic nu numai în România, ci și în Europa de Est, având în vedere că oferă posibilitate cvartetelor profesioniste, dar și celor amatoare să participe la cursuri de măiestrie. Din anul 2008 cvartetul are statut de Cvartet de Stat al Filarmonicii din Târgu Mureș, repertoriul său cuprinzând în principal lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven, Schubert și Brahms.
KÓSA András László
director