Joi, 2 februarie 2023, ora 15.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași, va avea loc întâlnirea cu prof. univ.dr.EUGEN TÂRCOVEANU. Evenimentul „Doctorul, dascălul și omul de cultură – Eugen Târcoveanu” este parte integrantă a proiectului „Salonul cu amintiri”, inițiat din anul 2022, de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în cadrul căruia au loc, lunar, întâlniri cu personalități culturale ieșene, care împărtășesc publicului, din amintirile și experiențele adunate de-a lungul anilor. În acest context, Tudor-Florin Moraru, de la clasa de pian prof. „Daniela Relea”, va susține un scurt recital. Proiectul „Salonul cu amintiri” este coordonat de Rodica Rodean, preşedintele Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi, gazda acestui eveniment fiind drd. muzeograf Mihaela Tudose. Organizatori: Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi în parteneriat cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Eugen Târcoveanu s-a născut în anul 1947, în localitatea Târcov, județul Buzău. A absolvit Facultatea de Medicină și doctoratul la Iași. Este professor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” Iaşi, șeful Clinicii I-a Chirurgie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și membru titular al Academiei de Științe medicale Iași. În cei peste 50 ani de activitate are peste 15000 intervenții chirurgicale, a publicat 12 cărți și peste 200 articole științifice, a îndrumat 35 serii de studenți și 32 doctoranzi, a ținut peste 50 cursuri postuniversitare, a organizat zeci de conferințe, congrese regionale, naționale, internaționale, a publicat numeroase materiale didactice, a avut funcții de conducere în rețeaua sanitară și în învățământul superior. Doctorul Eugen Târcoveanu este primul medic român care a folosit termonecroza ca metodă de tratare a cancerului şi al doilea din ţară care a operat laparoscopic.
Este redactorul șef al revistei culturale „Însemnări ieșene”, care apare sub egida „Uniunii Scriitorilor din România” și sub patronajul spiritual al scriitorilor M.Sadoveanu, G.Topârceanu, Gr.T.Popa și M.Codreanu. Prima apariție a revistei datează din 1936, cu unele întreruperi, dar din decembrie 2017 apare trimestrial păstrând formatul inițial.