Administrația Fondului Cultural Național dorește să marcheze această sărbătoare istorică prin relansarea Premiilor AFCN, ajunse la cea de-a 8-a ediție, care aduc împreună operatorii culturali din toată țara. Premiile AFCN se adresează exclusiv organizațiilor neguvernamentale, care activează în sectorul cultural, sector grav afectat de lipsa de resurse declanșată de pandemie, și care a continuat să fie activ prin proiectele realizate și prin infrastructura culturală pe care a susținut-o. În 2022 s-au derulat cu co-finanțarea AFCN un număr de 390 de proiecte culturale, dintre care 87% (338 de proiecte) au fost propuse și realizate de organizații neguvernamentale.
„Această a 8-a ediție a Premiilor este un nou prilej de a face o evaluare reală a rezultatelor finanțărilor acordate, de a da ocazia fiecărei organizații să se prezinte în cea mai reprezentativă lumină și de a multiplica la nivelul publicului iubitor de cultură din toată țara rezultatele unor proiecte culturale remarcabile”, a declarat Irina Cios, directoarea AFCN și inițiatoarea proiectului.
Premiile AFCN au rolul de a aduce în atenția publicului și a comunității culturale exemple de bună practică în producția și promovarea culturii Române la nivel local și internațional.
Ca la ediția precedentă, nominalizările se vor face de către un juriu format din reprezentanții organizațiilor câștigătoare în anul anterior, pe baza candidaturii transmise de către fiecare organizație neguvernamentală interesată, care a derulat proiecte culturale co-finanțate de AFCN, încheiate cu succes și decontate în 2022 – anuale și/sau multianuale.
Înscrierea candidaturii, cuprinzând formularul completat și documentația vizuală, se transmite prin e-mail doar la adresa premiile.afcn2022@gmail.com până în data de 23 februarie 2022, ora 18:00. Mai multe informații sunt disponibile la: www.afcn.ro/afcn/premiile-afcn.html