spot_img

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” lansează programul aniversar MADRIGAL 60

Luni, 16 ianuarie 2023, în prezența Ministrului Culturii Lucian Romașcanu, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a lansat programul aniversar „MADRIGAL 60”. La conferința de presă organizată la sediul de pe Dealul Mitropoliei au participat Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”- Emil Pantelimon, precum și membrii Corului Madrigal împreună cu dirijorul principal, Anna Ungureanu și dirijorul secund, Cezar Verlan. Momentul a marcat debutul unui amplu calendar aniversar, care va puncta 6 decenii de activitate artistică neîntreruptă și de diplomației culturală. AgențiadecArte.ro este partener media al programului.

Anul acesta vom aniversa 60 de ani de Madrigal, așa că astăzi este o zi specială pentru noi, care vine după o altă zi specială – Ziua Culturii Naționale. Doresc să transmit Corului Madrigal felicitările mele și ale guvernului și să îi asigur de tot sprijinul Ministerului Culturii pentru implementarea acestui program. Madrigal este unul dintre cei mai puternici ambasadori culturali pe care îi are România. Felicitări pentru cele 6 decenii de activitate și pentru rezultatele importante de anul trecut, cu evenimentele în țară și străinătate. Urez întregii echipe mult succes în continuare!” – a declarat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

Programul MADRIGAL 60 este foarte important pentru noi și suntem bucuroși să îl anunțăm chiar acum, la început de an, când sărbătorim și cultura națională. „Din 1963, Madrigal schimbă România prin muzică” este sloganul nostru și prin acest program aniversar continuăm o tradiție de 6 decenii de transformare a României prin cultură. Sunt enorm de multe aspecte pentru care această aniversare este relevantă pentru România: Madrigal a readus colindele românilor în anii ’60, în plină  perioadă comunistă, iar pe plan internațional a adus un capital enorm de imagine țării noastre.  Programul MADRIGAL 60 va pune în valoare această moștenire uriașă printr-o serie de 6 mari programe naționale și internaționale” – Emil Pantelimon, Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

În 2023, Corul Madrigal împlinește 60 de ani de activitate neîntreruptă, aniversare care va fi marcată printr-o serie amplă de programe culturale, editoriale și educaționale, care se vor desfășura pe tot parcursul anului. 

Programul aniversar „MADRIGAL 60” este structurat în șase mari secțiuni: 

  1. EXCELENȚĂ ÎN MUZICĂ – CONCERTE, RECITALURI ȘI SPECTACOLE
  2. UNIM ROMÂNIA PRIN MUZICĂ – TURNEE NAȚIONALE 
  3. DIPLOMAȚIA MADRIGAL – TURNEE INTERNAȚIONALE
  4. INTEGRARE SOCIALĂ ȘI EDUCAȚIE CULTURALĂ – PROGRAMUL NAȚIONAL CANTUS MUNDI
  5. TEZAURUL MADRIGAL – EXPOZIȚII ȘI ALTE EVENIMENTE 
  6. ÎN CASELE ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI – LANSĂRI EDITORIALE, MULTIMEDIA, DISCOGRAFICE ȘI VINILURI

Excelența în muzică: Corul Madrigal a planificat 6 Concerte, Recitaluri și Spectacole pe tot parcursul anului, începând din 21 ianuarie – Concertul Extraordinar „Despre Cultură” la Ateneul Român, Gala „MADRIGAL 60” pe 28 februarie la TNB, Recitalul de pe 1 martie „Primăvara începe cu Madrigal” în Studioul LIVE Europa FM, participarea la Festivalul Internațional „George Enescu” din septembrie și Concertul Extraordinar de Crăciun oferit corpului diplomatic din București în luna decembrie.

Unim România prin muzică: Madrigal va călători în 9 orașe din țară în cadrul a 4 turnee naționale care includ cele 3 mari Spectacole Extraordinare tradiționale „Săptămâna Patimilor”, „Ave Maria” și „Pe drumul Crăciunului”, precum și un proiect special dedicat Timișoarei – Capitală Culturală Europeană.

Diplomația Madrigal: Cu sprijinul Institutului Cultural Român și a reperezentanțelor diplomatice ale României, ansamblul va susține 4 turnee internaționale: Concert „Imnurile Uniunii Europene” la Bruxelles, tripticul Istanbul – București – Berlin „Cantemir 350”, turneul „Antic și contemporan” în America de Sud, în Peru (Lima, Cusco, Machu Picchu) și turneul de Ziua Națională a României și Crăciun în Statele Unite ale Americii (New York, Washington, California).

Programul Național Cantus Mundi – Intergrare socială și educație culturală: Pe parcursul anului 2023, pe lângă participarea a peste 5.000 de copii din corurile programului în marile spectacole naționale ale Corului Madrigal, la Cantus Mundi vor fi derulate evenimentele consacrate ale programului: „Earth Hour cu Cantus Mundi”, „OPEN HOUSE Madrigal – Cantus Mundi” în Noaptea Muzeelor și Școala de Vară, multiplicată la nivel național. De asemenea, va fi dezvoltat proiectul de muzico-terapie „Madrigal cântă copiilor” pentru nou-născuți și viitoarele mame, precum și programul de cercetare „Cât de tare e prea tare?” – Studiu referitor la frecvența și volumul sunetelor pe care le aud copiii. O atenție specială va fi acordată și cunoscutelor programe educaționale ale Cantus Mundi – atelierele muzicale pentru copii și ateliere de dirijat coral pentru 1500 de profesori, dar și dezvoltării Direcției editoriale, prin lansări de noi volume și manuale. Nu în ultimul rând, corurile de copii vor fi implicate în noi producții muzicale în parteneriat cu Opera Comică pentru Copii, Târgurile de Crăciun și alte evenimente în parteneriat.

Tezaurul Madrigal: Programul „MADRIGAL 60” va fi marcat și prin 3 serii de expoziții de artă, fotografie și programe multimedia: „Galeria Madrigal” – expoziție de pictură a artiștilor contemporani la sediul ansamblului, pavilioane expoziționale Madrigal – Cantus Mundi la Art Safari, ediția a XIII-a, Sala „Madrigal 60” de la Aeroportul Henri Coandă București, seria de materiale audio-video „60 de ani în 60 de secunde” despre evenimentele marcante din istoria Madrigalului, dar și un Treasure Hunt „MADRIGAL 60” în București.

În casele românilor de pretutindeni: „MADRIGAL 60” aduce, totodată, nu mai puțin de 8 lansări naționale și internaționale: editoriale, discografice și multimedia – volumele  „Biografie MADRIGAL 60”  și „Madrigal, ambasador cultural”, CD-urile „Imnurile Uniunii Europene”, „Imnurile Americii Latine”, vinilurile „MADRIGAL 60” și Madrigal for Christmas / Madrigal de Crăciun”, Spectacolul Extraordinar „Pe drumul Crăciunului” pe VINIL, DVD și BLU-RAY, precum și un nou videoclip marca ansamblului, intitulat „Antic și contemporan – Madrigal la Machu Picchu”.

Corul Madrigal continuă o moștenire uriașă: șase decenii de excelență în muzică, diplomație culturală și încredere în schimbarea României prin muzică și cultură.

Parteneri media:AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Munteanu, PlayU.ro, Radio BUCUREȘTI, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RADOR, Revista Psychologies, spotmedia.ro, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți

**********

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal s-a impus ca un adevărat brand de țară. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. 

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate. 

După 60 de ani de activitate neîntreruptă, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, instituţie publică de concerte de importanță națională, aflată în subordinea Ministerului Culturii din România, își continuă parcursul său de diplomație culturală, fiind unul dintre cele mai longevive și apreciate ansambluri corale europene.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508