Duminică, 15 ianuarie 2023, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei nr. 88), în cadrul unui eveniment multiart transmis în direct de Radio România Cultural, avându-i ca invitați speciali pe Mike Godoroja&Blue Spirit, au fost decernate Premiile Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2022. Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2022 au fost nominalizate cărți semnate de Mihnea Bâlici, Raluca Boantă, Gabriel Cărtărescu și Olga Ștefan. Pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2022 au fost nominalizate cărți semnate de Irina Anghel, Alexandru Bordian și Sașa Zare. Pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2022 au fost nominalizate cărți și articole semnate de Ruxandra Câmpeanu, Victor Cobuz și Călina Părău. Premiul Cartea de Poezie a anului 2022 i-a fost acordat volumului ”Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, apărut la editura Cartier. Ceilalți laureați sunt Raluca Boantă, Sașa Zare, Ruxandra Câmpeanu și Mihnea Bâlici.
Juriul Galei a fost format din trei critici literari: Bianca Burța-Cernat, Andreea Răsuceanu și Cosmin Ciotloș. Artistul vizual Mihai Zgondoiu a realizat afișul și diplomele Galei Tinerilor Scriitori. Producător: Anamaria Spătaru. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural.
Laureații de până acum ai Premiului Cartea de poezie a anului sunt Ion Mureșan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014), Octavian Soviany (2015), Teodor Dună (2016), Nora Iuga (2017), Dan Coman (2018), Romulus Bucur (2019), Angela Marinescu (2020), Ruxandra Novac (2021) și Simona Popescu (2022).
Organizatorii Galei au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București (director general: Ioan Cristescu), Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București (director general: Mireille Rădoi) și asociația EURO CULTURART (președinte: Dan Mircea Cipariu). Programul cultural Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2022 este finanțat de Ministerul Culturii. Partener: Opera Scrisă.ro-societate de gestiune a drepturilor de autor. Partener media: AgențiadeCarte.ro.
Nominalizări Gala Tinerilor Scriitori pentru anul editorial 2022
Tânărul poet al anului 2022
Mihnea Bâlici, Cazzo, Editura OMG;
Raluca Boantă, La marginea bună a corpului, Editura OMG;
Gabriel Cărtărescu, Mâine o să fiu fericit, Editura Charmides
Olga Ștefan, Resursa, Casa de Editură Max Blecher.
Tânărul prozator al anului 2022
Irina Anghel, Banchetul cerșetorilor, Editura Polirom;
Alexandru Bordian, Casa mai multor primăveri, Editura Cartier
Sașa Zare, Dezrădăcinare, Editura Fractalia.
Tânărul critic literar al anului 2022
Ruxandra Câmpeanu, Dincolo de regulile jocului, Editura Corint;
Victor Cobuz, pentru activitatea publicistică;
Călina Părău, Discursul incomplet: Uitare și rest, Editura Tracus Arte.
Cartea de poezie a anului 2022:
”Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, Editura Cartier
Alina Purcaru (n. 1982) este scriitoare și publicistă. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, are un masterat în Teorie literară și Literatură comparată, obținut la aceeași Universitate, a lucrat în presa cotidiană şi a publicat constant cronici de carte şi articole în reviste culturale prestigioase.
A debutat cu volumul de poeme rezistență (Editura Cartea Românească, 2016), urmat de al doilea volum de versuri, Indigo (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2018), este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008), traducătoare din limba engleză şi coordonatoare a mai multor volume colective: Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014), 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteros (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017) și Un secol de poezie română scrisă de femei (volumele I, II și III, împreună cu Paula Erizanu, Editura Cartier, 2019, 2020, respectiv 2021). A scris și două cărţi pentru copii, Catrina și marele Domn Somn şi Un unicorn în muzeul de oase (ambele cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, publicate la Editura Cartier, 2017, respectiv 2019).
Este prezentă cu poeme și eseuri critice în reviste literare și în mai multe volume colective, între care: Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste, coordonată de Cosmin Perța (Editura Paralela 45, 2018), Ea. Perspective feministe asupra societăţii româneşti (volum coordonat de Oana Zamfirache, Editura Curtea Veche Publishing, 2019), Arta revendicării. Antologie de poezie feministă (volum coordonat de Medeea Iancu, FrACTalia și LitFem, 2020), Generația de aur (volum coordonat de Vasile Leac și Cristina Ispas, FrACTalia, 2020), Izolare (volum coordonat de Alexandra Rusu, Nemira, 2020), Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului (volum coordonat de Vasile Leac, FraACTalia, 2021) și Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022) .
O selecție din poemele ei traduse în suedeză au apărut în revista Lirykvänen. Grupaje traduse în limba maghiară au apărut și în două publicații din Ungaria: ÚjNautilus și Prae. A participat la festivaluri și târguri de carte naționale și internaționale. Este membră PEN şi, în prezent, face parte din redacţia revistei Observator cultural, unde publică în mod susținut articole de critică literară și interviuri cu scriitori români și străini.
„Una dintre cele mai puternice și mai subversive forme de protest ale femeilor și persoanelor queer, care au căpătat din ce în ce mai multă relevanță și forță de-a lungul timpului, este reapropierea spațiului public interzis lor – un spațiu public care prin violență și teroare a rămas locul privilegiat al bărbatului alb cis-hetero. Aici, în acest loc de nelocuit, hoinărește și protagonista din Tot mai multă splendoare, articulând un discurs-revoltă, peste care proiectează imaginea atât de disprețuită și criticată a femeii-flâneur. Prin imaginar, vis și iubire, ea încearcă să lase în urmă frica imprimată în carne chiar din adolescență, să depășească trauma alungării din lume și a închiderii în privat. Încrezătoare, se aventurează să cucerească zone din ce în ce mai inaccesibile, precum sportul sau o comunitate-sanctuar, și dezvăluie în același timp modalitățile prin care aceste spații îi intimidează și îi supun pe cei mai vulnerabili. Permanent sunt suprapuse și spații salvatoare din care se recade însă, continuu, în coșmarul spațiului public. Finalul fericit nu poate însemna deocamdată victoria deplină a persecutaților, este prea devreme pentru asta, el se manifestă doar ca simplă tărie de-a te mai întoarce acasă.” (Iulia Militaru)
„Din poemele Alinei Purcaru răzbat vocile copiilor dintr-un timp salvat „în fiole sparte de algocalmin”, hipervigilența corpului „predispus să simtă frica”, vina și neputința, „sunetul oceanului” și efectul „anesteziant” al unor „boabe de rouă”, contrastul dintre deșeuri și munții „mereu cu zăpadă pe creste.” Tot mai multă splendoare compune o istorie fragilă și intimă a corpului condiționat, fragmentat, „desprins în alt fel”; o carte în care viața încolțește în pofida condițiilor, o carte a rememorării, a căutării de sine, a libertății și pasiunii. (Medeea Iancu)
Gala a fost deschisă de o prezentare făcută de Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă și o zi cu sănătate că-i mai bună decât toate” – vă spune Dan Mircea Cipariu din Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, transformată pentru următoarea oră în studioul Radio România Cultural. Pentru al treisprezecelea an consecutiv sunt bucuros să vă prezint în direct Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2022. Am deschis evenimentul nostru în ritm de jazz & blues, cu trupa lui Mike Godoroja & Blue Spirit: Ștefan Bocioc -clape, Romeo Bejan – bas, Alex Gavril – ghitară și Vali Vătuiu-percuție.
Suntem astăzi împreună cu echipajul Mike Godoroja & Blue Spirit pentru că de ani buni acești muzicieni și creatori de blues au fost și ne sunt alături la Gala Tinerilor Scriitori ori la Maratonul de Poezie și Jazz, două programe culturale devenite emblematice pentru lumea noastră culturală și artistică.
Așa cum cel mai probabil că știți, Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022 este un eveniment care celebrează Ziua Culturii Naţionale, conform unei legi votată de Parlamentul României şi aprobată de Președintele României. Organizatorii Galei sunt: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București și Asociaţia EURO CULTURART, un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. Coproducător: Radio România Cultural. Partener: Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor. Partener media: AgenţiadeCarte.ro.
În 2011, transmiteam în direct pe Radio România Cultural și decernam, atunci, premiul Cartea de poezie a anului 2010 poetului Ion Mureșan pentru volumul “Cartea alcool”, Editura Charmides. Juriul era prezidat, la prima sa ediție, acum 13 ani, de regretatul critic literar și Profesor Eugen Simion, personalitatea cu care am demarat acest proiect și cu care am stabilit formatul de jurizare prin care câștigători ori nominalizați ai Premiului tânărul critic literar alcătuiesc, în fiecare an, Juriul Galei.
Înainte de a afla cine sunt nominalizaţii acestor premii, am să vă prezint Juriul acestei ediţii: Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Ciotloș, critici literari care s-au remarcat, în ultimii ani, atât cu cronici literare la zi, cu cărți de teorie și istorie literară, cât şi ca importanţi cercetători literari şi universitari.
Dan Mircea Cipariu a vorbit despre Premiul Tânărul Poet al anului 2022: Raluca Boantă, La marginea bună a corpului, Editura OMG: ”Marketată cu termeni ce țin mai degrabă de ideologia literară, cartea de debut a Ralucăi Boantă – ”la marginea bună a corpului” – îi va dezamăgi pe toți cei care vor căuta o poetică viscerală, minimalistă ori a identității de gen. Iată o carte de poezie bine construită, fără cuvintele cheie ale feminismului și ale generației post-milenariste. Corpul devine pentru Raluca Boantă un pretext ori mai degrabă un declanșator pentru deformarea și reformarea unor imagini din memoria mereu versatilă ori rescrisă de o străină gură. ”Cu minime intervenții ale memoriei”, ”din imaginație și memorie”, ”pentru o memorie sabotată de gesturi salvatoare” se accesează o lume de sinestezii și de sensuri interioare pentru ”corpuri de veghe”, ”piedici din corp”, ”corpul în fază nouă”, ”corpul agitat în lume”, ”partea subțire a corpului”, până ”la marginea bună a corpului”. Morala: corpul din carne, din întuneric, din lumină ori din cuvinte e un carusel de amintiri, fotograme în gros-plan ori vagi memorii subiective și, mai cu seamă, posibile.”
Raluca Boantă (n. 1996, Bistrița) a urmat cursurile Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde locuiește în prezent. A debutat cu volumul „La marginea bună a corpului” (OMG Publishing, 2022) pentru care a primit Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei la categoria debut. Selecții din poemele ei au fost traduse în maghiară și ucraineană.
Mihnea Bâlici a transmis mesajul Ralucăi Boantă: ”Bună seara. Mă bucură și onorează premiul acesta. Mulțumesc mult juriului pentru încrederea pe care mi-a acordat-o și organizatorilor că au făcut posibilă o nouă ediție a Galei Tinerilor Scriitori, la care iată, eu nu reușesc să particip și regret. Mulțumesc editurii OMG Publishing, prietenilor și partenerului meu pentru susținere. E o păcăleală că tinerețea e curajoasă, comunitatea și sprijinul celorlalți contribuie, de fapt, cel mai mult la avânt. Tocmai de aceea cred că sunt importante astfel de contexte în care să ne pomenim unii pe alții și să ne felicităm pentru îndrăzneală. Mulțumesc pe această cale editurilor și platformelor online pentru eforturile lor de a face poezia vizibilă. Se pompează curaj și de aici. Felicitări celorlalți câștigători și câștigătoare și tuturor celor care și-au făcut curaj să împărtășească cu noi poezia lor în ultimii ani. Mulțumesc.”
A urmat un miment muzical susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit. Aceștia au interpretat melodia ”Caii din pădurea Letea”.
Dan Mircea Cipariu: ”Diplomele ca, de altfel, toate elementele vizuale ale acestei Gale sunt realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu, cu care voi realiza anul acesta două proiecte finanțate de AFCN: reCITEȘTE POEZIE și Aluniș Eco LiterArt, proiecte despre care veți afla noutăți urmărind programele Radio România Cultural și știrile agentiadecarte.ro. Cu Mihai Zgondoiu, cu Ioan Cristescu, cu Anamaria Spătaru, producătorul Galei Tinerilor Scriitori, lucrăm la realizarea Maratonului de Poezie şi Jazz, a XV-a ediție, unul dintre cele mai importante programe culturale din România, Maraton transmis în direct pe 31 august 2023, de Ziua Limbii Române.”
Premiul Tânărul prozator al anului 2022
Bianca Burța-Cernat a vorbit despre cartea ”Dezrădăcinare”, de Sașa Zare, Editura Fractalia: ”Bună seara, premiul merge către o scriitoare și romanul ei cu totul special. Dezrădăcinare este un roman despre granițe multiple – sociale, identitare, interioare, politice. Un roman care se ramifică și crește în jurul temei centrale care este relația cu mama. Prin problematica sa queer, romanul premiat mi-a evocat volumul Orașul și stâlpul, de Gore Vidal. Dezrădăcinare e o reflecție asupra literaturii contemporane și a literaturii în genere. O felicit pe Sașa Zare, lectura romanului ei a fost pentru mine o bucurie și un îndemn la reflecție.”
Sașa Zare este un alter ego de scriitoare. Iubește să stea aproape de ape curgătoare, cărți, persoane dragi, păduri, caiete și pisici. În proiectul său literar explorează, printre altele, tot ce e necuviincios / sentimental/ rușinos/ hibrid / ascuns/ straniu – (queer), de la afect până la limbaj. Scrie cum a învățat că n-are loc sau n-are voie în literatura română. ”Dezrădăcinare” este primul său roman, apărut în martie 2022, la Editura frACTalia.
Dan Mircea Cipariu a invitat-o pe Iulia Militaru, directorul editurii Fractalia și laureată a Galei Tinerilor Scriitori, unde a primit Premiul ”Tânărul poet al anului 2010” pentru volumul “Marea Pipeadă”, Editura Brumar.
Iulia Militaru a citit mesajul laureatei Sașa Zare: ”Vă mulțumesc mult pentru premiu, pentru recunoașterea muncii mele literare și, în mod special, pentru recunoașterea acestui tip de literatură: queer, hibridă, feministă, autoteoretică. Crescând în limba și literatura română, am căutat avid să citesc asemenea texte și le-am găsit doar în alte spații culturale. Între timp, există aici o întreagă mișcare literară alternativă, curajoasă și asumată, care transformă literatura. Mă bucur să fie recunoscută și prin acest premiu.
Totodată, accept acest premiu și cu inima strânsă, dintr-o rezistență personală și etică la toate mecanismele care pun în competiție, compară și ierarhizează expresiile noastre artistice.
În 2022 au apărut multe cărți ale unor autoare și autori cu adevărat excepționali și regret să nu le văd printre lista celor nominalizate. E însăși natura premiilor ca pentru fiecare scriitoare nominalizată sau câștigătoare, să existe alte zeci sau sute de voci la fel de puternice și mai puțin vizibile. Și pentru fiecare scriitor nominalizat sau câștigător, să existe zeci sau sute sau mii cu potențialul de a crea într-un mod similar, însă fără acces la resurse ca să se poată gândi la literatură sau să-și dezvolte proiectele.
Din păcate, toate sistemele premiilor ne compară și ne pun în opoziție, astfel pot avea un efect inhibant și pentru cine pierde, și pentru cine câștigă, și pentru cine aspiră să scrie.
Să faci muncă literară în economia capitalistă actuală este adesea un privilegiu, pentru că trebuie să o faci din resurse proprii. Și nu poți să scrii când nu știi ce vei mânca mâine sau unde vei locui peste o lună. Și nici când traumele produse de patriarhat/rasism/homofobie/clasism te-au condiționat să crezi că vocea ta nu contează, că nu ești capabilă, că nu ai tu nimic de zis, etc.
Poate că un efect echilibrant l-ar putea avea o contribuție mai largă a statului prin susținerea financiară a autoarelor prin burse de creație, indemnizații, ajutoare pentru chirie ș.a.
Cu cât mai multe persoane discriminate sistemic în societatea românească, cu cât mai multe femei, persoane LGBTQ+, persoane rome, persoane care cresc și trăiesc în sărăcie vor avea acces la resurse cât să ajungă să scrie ce își doresc, cu cât vor exista moduri mai egalitare și cuprinzătoare de susținere și recompensă a autoarelor și autorilor, cu atât lumea în care vom trăi se va îndepărta de conservatorism, naționalism, patriarhat, spre un viitor cu mai multă dreptate și posibilitate pentru toate.
Vă mulțumesc mult, din nou!”
Evenimentul a continuat cu un moment muzical marca Mike Godoroja & Blue Spirit.
Premiul Tânărul critic al anului 2022
Andreea Răsuceanu despre Dincolo de regulile jocului de Ruxandra Câmpeanu, Editura Corint: ”Iată că, după mai mulți ani în care critica literară tânără a părut, în ceea ce privește publicațiile, să intre într-o zonă de umbră, anul acesta am putut semnala contribuțiile semnificative a trei tineri autori. Cercetarea Ruxandrei Câmpeanu, la origine o teză de doctorat susținută sub îndrumarea profesorului Mircea Martin, e un studiu riguros, deopotrivă inovator și foarte bine documentat despre compromisul intelectual în istoria recentă, care adoptă un cadru sociologic, dar propune totodată exerciții de close reading, analize pe text care conduc la concluzii nuanțate, surprinzătoare. Recurgând deopotrivă la o bibliografie amplă, dar și la documente din arhiva CNSAS, autoarea abordează prob și curajos o problemă dificilă a istoriei criticii românești, punând întrebări și deschizând unghiuri importante de analiză, într-o cercetare ambițioasă.”
Ruxandra Câmpeanu (n. 1988) lucrează în domeniul editorial, ca traducător și redactor. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, a urmat un masterat în teoria literaturii și literatură comparată la aceeași facultate și un altul de traducere a textului literar contemporan la Facultatea de Limbi Străine. Din 2020, e doctor în filologie. Dincolo de regulile jocului (Editura Corint, 2022) este volumul său de debut.
Ruxandra Câmpeanu la microfonul RRC: ”Bună seara, mulțumesc! Cartea aceasta mi-a dat de furcă, nu am scris-o ușor. Au fost dificultățile inerente unui debut, apoi au fost dificultățile legate de temă, care a venit la pachet cu o bibliografie stufoasă. Cel mai greu mi-a fost să găsesc o voce și un ton potrivite pentru mine și pentru carte. Nu m-am gândit cum va fi receptată, dar de două luni, de când a apărut în librării, urmăresc cu interes ce se întâmplă cu ea. Premiul de azi mă bucură foarte mult, cu atât mai mult cu cât mă pune într-o companie care mă onorează. Mulțumesc!”
PREMIUL TÂNĂRUL SCRIITOR AL ANULUI 2022: Mihnea Bâlici, Cazzo, Editura OMG
Dan Mircea Cipariu: ”Am ajuns la momentul PREMIUL TÂNĂRUL SCRIITOR AL ANULUI 2022 care ne este anunțat de criticul literar Cosmin Ciotloș”.
Cosmin Ciotloș despre Mihnea Bâlici, Cazzo, Editura OMG:
”A fost destul de complicat drumul până aici, ceea ce spune ceva și despre complicațiile pe care noi înșine le-am avut în alegerea nominalizaților și a laureaților. Mi-a plăcut mult ceea ce a adăugat acestei Gale necesar Sașa Zare. Unul din locurile în care deliberarea noastră a fost fluidă, fără mari asperități sau semne de întrebare a ținut tocmai de această categorie – autorul unuia dintre cele mai bune, cele mai remarcabile volume de debut ale anului acesta, care se numește Cazzo. Mai mult de atât, avem de-a face cu o voce care și în critica literară, și în peisajul pur și simplu al câmpului literar tânăr de azi, a reușit să se configureze nu numai prin acuitate și probitate, dar și printr-o anumită colțoșenie. Îmi place să văd tineri critici care chiar se comportă ca niște tineri critici și care nu au în fața un pic mai vârstnicilor lor colegi acea smerenie, acea evlavie care se practică adeseori în literatura românească. Atunci când i-am citit primele cronici lui Mihnea Bâlici, căci despre el este vorba, m-am bucurat și am aplaudat în sinea mea faptul că, iată, există oameni în care să-mi pun speranța și pe care pot să-i citesc și cu distanță uneori, dar cu entuziasm de cele mai multe ori. Felicitări, Mihnea Bâlici, pentru acest premiu pe deplin meritat!”
Dan Mircea Cipariu: ”Așadar, PREMIUL TÂNĂRUL SCRIITOR AL ANULUI 2022: Mihnea Bâlici, Cazzo, Editura OMG.
Mihnea Bâlici (n. 1998) este din comuna Piatra Șoimului, Neamț. În prezent, este student la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca. Este redactor-șef al revistei Echinox, organizator al clubului de lectură „Nepotu’ lui Thoreau”, co-organizator al atelierului de poezie din cadrul festivalului Super și co-fondator al platformei culturale Mafia Sonetelor. Scrie cronică literară și poezie.”
Mihnea Bâlici: ”Vă mulțumesc foarte mult pentru premiu. Mi se pare un pic obscen să vin cu ceva după mesajul foarte bun pe care l-a adus Sașa Zare și sper ca mesajul ei să nu se disipe în aburii contextului de față. E un moment marcant pentru mine această Gală, mulțumesc mult!”
A urmat un moment muzical marca Mike Godoroja & Blue Spirit.
Dan Mircea Cipariu: ”Premiile Galei Tinerilor Scriitori sunt tot mai râvnite şi mai respectate. După Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Teodor Dună, Nora Iuga Dan Coman, Romulus Bucur, Angela Marinescu, Ruxandra Novac și Simona Popescu, câştigătorii primelor douăsprezece ediţii pentru cartea de poezie a anului, Alina Purcaru câştigă Premiul Cartea de Poezie a anului 2022 pentru ”Tot mai multă splendoare”, Editura Cartier.”
Alina Purcaru (n. 1982) este scriitoare și publicistă. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti, are un masterat în Teorie literară și Literatură comparată, obținut la aceeași Universitate, a lucrat în presa cotidiană şi a publicat constant cronici de carte şi articole în reviste culturale prestigioase.
Este membră PEN şi, în prezent, face parte din redacţia revistei Observator cultural, unde publică în mod susținut articole de critică literară și interviuri cu scriitori români și străini.
Cosmin Ciotloș despre Cartea de Poezie a anului 2022, ”Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru, Editura Cartier: ”La fel ca autoarea premiată în seara asta împărtășesc o inimă necâștigătoare, cum frumos spune ea, Rapid inimă necâștigătoare. Volumul conține și câteva poeme dedicate unui club de fotbal, ceea ce ar putea fi neobișnuit. Dar nu e vorba aici neapărat de un tip de atașament urban pe fiecare dintre noi și-l îngăduie, e vorba de un tip de fragilitate pe care Alina Purcaru nu-l pune pentru prima dată în pagină. Tot mai multă splendoare e cartea care câștigă, iată, anul acesta Premiul Cartea de Poezie a anului 2022, dar vine cărând în spate și restul poeziei Alinei Purcaru, care de câțiva ani buni reușește să-și creeze un drum al ei dintr-o foarte elegantă formă de împachetare a spaimelor, a fragilității, a momentelor de tonus sau retractilitate, pe care de data aceasta a pus-o splendid într-o carte, care pentru inima mea de critic literar înseamnă mult, și pentru inima mea de rapidist înseamnă la fel de mult. Felicitări, Alina Purcaru!”
Alina Purcaru: ”Bună ziua. Mulțumesc, Cosmin pentru prezentarea pe care mi-ai facut-o, vă mulțumesc dumneavoastră că sunteți aici! Vreau să felicit toți nominalizații, toți câștigătorii și toate câștigătoarele. Mulțumesc foarte mult juriului. Impulsul meu este să citesc din nou discursul Sașei Zare, dar mă voi rezum să-l completez. Mulțumesc juriului tocmai în contextul în care anul trecut a fost o avalanșă de cărți bune de poezie și foarte bune. Accept acest premiu cu bucurie, dar și cu o inevitabilă stinghereală, pentru că mă gândesc la toate poetele și poeții care în 2022 au scris aceste cărți admirabile, care merită la fel de multă atenție câtă i-a fost acordată cărții mele în acest moment. Vreau neapărat să mulțumesc Editurii Cartier pentru sprijin, tuturor prietenelor mele care au susținut cartea, vreau să mulțumesc literatură și feminism pentru tot ceea ce face și cât m-a ajutat și nu în ultimul rând micului grup de oameni pe care-i iubesc și care sunt alături de mine astăzi. Înainte de a citi un poem, aș vrea să împart măcar la modul simbolic premiul meu cu toate poetele și poeții care sunt la început de drum, care scriu acum primele lor cărți, poate în condiții teribile, în crize pe care numai ei le știu. Poate că unii dintre ei au debut, ori sunt sau nu pe liste de nominalizări. Ei și ele au nevoie în primul rând de sprijinul nostru material, colegial și afectiv și pentru a continua să creadă în propriul adevăr și poate această credință e mai importantă decât orice premiu. Mulțumesc foarte mult pentru premiu, am să citesc un poem”. Alina Purcaru a citit poemul ”Vedere din Templu”.
Evenimentul s-a încheiat pe ritmurile susținute de Mike Godoroja & Blue Spirit.
Tudor VOICU
Foto: Mihaela Petre, Cristian Sultana, Mihai Zgondoiu