Ansamblul Violoncellissimo, condus de Marin Cazacu, va încheia spectaculosul an 2022 cu un concert extraordinar de Crăciun susţinut la Praga pe 20 decembrie, concertul Violoncellissimo fiind adaptat în mod special perioadei sărbătorilor, programul obişnuit de turneu al ansamblului fiind completat de această dată de spectaculoase adaptări de colinde şi cântece de Crăciun, sub genericul ”Christmas Concert”. În 2021 şi 2022, Ansamblul Violoncellissimo a parcurs un traseu naţional şi internaţional, ajungând din săli prestigioase precum Sala UNESCO de la Paris sau Expo 2020 Dubai, în spaţii neconvenţionale în aer liber precum Parcul Coloanei Fără Sfârşit din Târgu Jiu şi nu numai, propunând de fiecare dată o incursiune sonoră surprinzătoare în lumea violoncelului prin intermediul unui repertoriu divers şi spectaculos, de la clasic la contemporan. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
Proiectul „Violoncellissimo”, pe care Marin Cazacu l-a început în urmă cu 30 de ani alături de studenții săi, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen. Proiectul este într-o continuă evoluție cu actuali și foști studenți ai maestrului. Violoncellissimo este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești, format la inițiativa violoncelistului Marin Cazacu, cu misiunea de a deschide noi drumuri pentru promovarea muzicii și a tinerelor talente din România. Ansamblul Violoncellissimo a susținut primul turneu național în 2019, iar în anii următori și-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată țara. În această perioadă, ansamblul a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate: la Marea Sală UNESCO Paris – aniversare 65 ani România la UNESCO, octombrie 2021; la Expo 2020 Dubai, decembrie 2021; cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, la Bruxelles; la Gala Premiilor UNITER, la Washington, Luxemburg, Istanbul etc. Marin Cazacu este directorul general al Filarmonicii George Enescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, iar în 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, prezent pe scenele portugheze în 2013, la CCB (Lisabona) și Casa da Música (Porto). Maestrul Marin Cazacu a cântat alături de Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Jeremy Menuhin și alții. De asemenea, a avut multiple apariții la festivaluri internaționale precum cele de la Berlin, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Seoul, Tokio.
În ultimul timp, Ansamblul Violoncellissimo a fost tot mai frecvent invitat să susţină concerte în diferite formule şi în diferite locuri. Iar aceste invitaţii au venit atât pentru faptul că de la concertele lor publicul pleacă entuziasmat, cât şi, mai ales, pentru faptul că sunt exemplul viu al succesului dat de combinația dintre profesionalism, prietenie, dialog între generații și multă veselie.
Publicul a avut ocazia de a aplauda pe unii dintre cei mai buni violonceliști din România, dar şi rezultatele extraordinare la care duce excelenta relație dintre Maestru și Discipoli. Marin Cazacu, Maestrul şi profesorul celorlalți membri ai minunatului Ansamblu Violoncellissimo a întemeiat această formație, care poate avea un număr variabil de instrumentiști. În această formulă flexibilă şi mereu surprinzătoare, familia “extinsă” Cazacu a cucerit scenele de la noi şi din afară cu apariţii notabile la Luxemburg, Bruxelles, Istanbul, Beijing, Washington, Paris şi nu numai, ajungând la sfârşitul acestui an la Oslo şi Praga.
Organizator : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”
Partener : Ambasada României la Praga, ICR Praga
Parteneri culturali si media: Fundaţia Prietenii muzicii Serafim Antropov, Pro Contemporania, The Culture Club, Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Liternet, Agenţia de carte.