Vineri, 2 decembrie 2022, Ambasada României în Statele Unite și Institutul Cultural Român din New York organizează, împreună cu Muzeul Victimelor Comunismului din Washington, D.C., un eveniment special dedicat Revoluției din 1989, marele moment de cotitură al istoriei noastre recente, care a condus la transformarea României dintr-o dictatură neostalinistă, izolată, represivă și falită, într-un stat democratic, excelent conectat internațional și în plină dezvoltare, parte a NATO și a Uniunii Europene.
Intitulat „Libertatea în bătaia puștii: Revoluția română din 1989” și desfășurat sub patronajul ambasadorului României în Statele Unite Andrei Muraru, care va susține un cuvânt de deschidere împreună cu ambasadorul Andrew Bremberg, directorul Muzeului Victimelor Comunismului, evenimentul îi reunește pe câțiva dintre cei mai importanți istorici și analiști ai fenomenului comunist în România și Europa Răsăriteană: profesorul Dennis Deletant, autorul monumentalei România sub regimul comunist, în prezent Policy Fellow al influentului think tank Woodrow Wilson Center din Washington; poetul, eseistul și jurnalistul Dorin Tudoran, unul dintre cei mai cunoscuți disidenți anticomuniști; și profesoara Melissa Feinberg, autoarea cărții Communism in Eastern Europe (Comunism în Europa de Est) și șefă a catedrei de istorie a Universității Rutgers. Panelul va fi moderat de directorul ICR New York, Dorian Branea.
Seara se va încheia cu proiecția documentarului regretatului fotograf și cineast german de origine română Dobrivoie Kerpenisan, Rebels with a Cause (Rebeli cu o cauză), care prezintă modul în care s-a schimbat viața unora dintre protagoniștii Revoluției de la Timișoara, 25 de ani după istoricul eveniment. Ambasada României va oferi și un vin d’honneur.
Muzeul Victimelor Comunismului, deschis anul acesta în centrul capitalei americane, este primul muzeu din lume dedicat atât istoriei comunismului, cât și statelor care încă se mai revendică de la ideologia comunistă, prezentate prin expoziții tematice, filme, dezbateri și publicații. Instituția funcționează și ca un memorial al celor și-au pierdut viața sau au suferit sub aceste regimuri devastatoare, cărora li se datorează oribile crime în masă, persecuții și politici aberante, care au generat distrugeri sociale, economice și culturale aproape ireparabile.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR New York pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-ul Institutului:
Facebook: https://www.facebook.com/RCINY/
Website: https://www.rciusa.info/
Instagram: https://www.instagram.com/romanianculturalinstituteusa/
Twitter: https://twitter.com/RomanianY
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCVC1AC-TWeHLtaFjVXOlOtw