Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc ”CineMAiubit”, va fi deschisă marți 6 decembrie 2022 la Cinemateca EFORIE din București, la ora 19:00. În timp, ”CineMAiubit” a devenit un eveniment de tradiție a spațiului cultural și educațional românesc, fiind locul unde au debutat unele dintre cele mai cunoscute nume ale filmului românesc contemporan. Desfășurându-se într-un format hibrid, live la Cinemateca EFORIE și online-simultan pe CINEPUB.RO, festivalul aduce în fața publicului și criticilor de film producții studențești din mai multe țări de pe tot mapamondul. AgențiadecArte.ro este partener media al evenimentului.
În cele aproape două decenii și jumătate de existență, CineMAiubit a fost martorul distrugerii unei părți importante a patrimoniului cinematografic național, dar, totodată, a fost și garantul viitorului: noi generații de cineaști au debutat pe ecranele festivalului, voci promițătoare au fost remarcate – și, ulterior, au confirmat. De-a lungul timpului, CineMAiubit a premiat nume care ulterior au devenit pilonii de bază ai filmului românesc contemporan: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.
Festivalul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ‘’I.L.Caragiale’’ București (UNATC) și Fundația Cinemaiubit cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), DACIN SARA – Drepturi de autor în cinematografie și audiovizual și are ca parteneri principali Cinemateca EFORIE și platforma CINEPUB.RO,
CineMAiubit a luat ființă în 1996, la inițiativa Elisabetei Bostan, decanul de atunci al Facultății de film și președintele Fundației Cinemaiubit și este, încă de la debut, mai mult decât un festival, acționând ca o platformă educațională cu rol de catalizator în educația universitară cinematografică.
Juriul festivalului este compus din personalități recunoscute din țară și străinătate: – producătoarea de film Oana Iancu – președinta juriului;
– producătoarea, regizoarea și inițiatoarea de festivaluri Suzy Gillett (UK); – actrița Rodica Lazăr;
– monteurul de film Corina Stavilă;
– regizorul de teatru și film, dramaturg și profesor Dragan Milinkovic Fimon (Serbia);
– directorul de fotografie Marius Panduru;
– criticul de film Călin Boto.
În ultima zi de festival, CineMAiubit va prezenta o proiecție specială din ciclul Arhiva Activă, în care vor fi prezentate filme de patrimoniu din filmoteca UNATC, restaurate și redate publicului. Proiecția va fi urmată de o discuție cu autorii filmelor.
CineMAiubit își continuă programele educaționale, fiind organizat atelierul ScriptLAB, sub coordonarea regizorului maghiar Csaba Bollok și un atelier de modelare a personajelor 3D susținut de profesoara Mirela Vlad.
În paralel cu Festivalul, la UNATC va avea loc reuniunea SEECS (South-East European Cinema Schools), organizație care reunește școlile de film din regiune afiliate CILECT. Vor participa rectori, decani și directori de universități de teatru și film din: Bulgaria, Croația, Albania, Grecia, Turcia.
Programul festivalului poate fi consultat pe site-ul CINEMAIUBIT, precum și pe paginile de Facebook: CINEMAIUBIT, CINEPUB și UNATC.
Vă așteptăm cu drag, la CineMAiubit ISFF, între 6 şi 10 decembrie 2022, la CINEMATECA EFORIE și UNATC, precum și ONLINE (pentru competiție), pe CINEPUB.RO.