spot_img

Concursul Naţional de Poezie „Lidia Vianu Translates” și-a anunțat câștigătorii

De curând, au fost anunțate rezultatele ediției din anul 2022 a Concursului Naţional de Poezie „Lidia Vianu Translates”. În urma competiției, la care s-au înscris 300 de candidaţi, 78 de poeme au fost selectate pentru a fi traduse în limba engleză și publicate într-o antologie bilingvă.

„Pentru ceea ce pare unora dintre dumneavoastră eroare de alegere sau judecată incorectă: vă rog daţi vina cu încredere pe traducător, care a decis să aleagă cu sufletul, pentru că altfel nu se pricepe. În mod sigur, un profesionist al literaturii v-ar fi ales şi, prin urmare, nu vă necăjiţi. Nu a fost scopul meu să descurajez absolut pe nimeni. Pot doar să spun că am avut marea bucurie să descopăr câţiva poeţi adevăraţi, de care nu ştiam, şi era păcat. Ajunge un singur poem minunat într-o viaţă ca să fii poet mare. Lucrând la acest volum, am trăit bucuria autentică a unui traducător atunci când se întâlneşte cu ceea ce a spus şi el în sufletul lui, dar nu a pus încă în cuvinte. […]. Poezia nu trăieşte cu onoruri. Un poem adevărat este răstignirea unui suflet. Traducătorul este cel care simte chemarea să spună: «Lăsaţi poeţii să vină la mine»”, a punctat prof. univ. dr. Lidia Vianu.

„Din 1.500 pagini de poezie, am selectat 78 de poeme / pagini / candidaţi, pe care le-am tradus în engleză, au fost stilizate de agenta literară Anne Stewart din Marea Britanie şi vor fi în curând gata de publicare bilingvă. Volumul rezultat este de foarte bună calitate, poezie adevărată. La fel ca toate volumele din cadrul acestui concurs, ele sunt traduse şi vor fi şi publicate online gratuit”, arată prof. univ. dr. Lidia Vianu, cadru didactic la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a UB și director al editurii Contemporary Literature Press și al revistei online Translation Café.

Lista integrală a câștigătorilor :

1.     Laura-Isabela Aivăncesei

2.     Luminița Aldea

3.     Adrian Alui Gheorghe

4.     Vasile Andreică

5.     Angela Baciu

6.     Liliana Badea-Cârstea

7.     Nelu Pascu Balaci

8.     Veronica Balaj

9.     Elisabeta Banea

10.  Mihaela Băbușanu

11.  Andrei-Cristian Bădescu

12.  Cornel Bălan

13.  Anca Beidac

14.  Etgard Bitel

15.  Iulian Boldea

16.  Lucian-Victor Bota

17.  Elisabeta Boţan

18.  Cristina Botîlcă

19.  Ioan-Vasile Bulgărean

20.  Mihaela Caciandone

21.  Maria Calciu

22.  Maria Ceauș

23.  Octavian Cocoș

24.  Mariana Codrean

25.  Issabela Cotelin

26.  Nicolae Crepcia

27.  Cristina Crețu

28.  Florentina Loredana Dalian

29.  Virgil Diaconu

30.  Simona-Grazia Dima

31.  Gabriel Dinu

32.  Ioana Mirela Dobre

33.  Maria Dobrescu

34.  Ion Dogioiu

35.  Răzvan Ducan

36.  Carmen Duvalma

37.  Gela Enea

38.  Mihai Firică

39.  Șerban Foarță

40.  Radu Găvan

41.  Ioana Geacăr

42.  Toni Constantin Georgescu

43.  Toma Grigorie

44.  Cătălina Hașotti

45.  Florina Hălălău

46.  Tincuța Horonceanu Bernevic

47.  Adriana Lăpădătescu

48.  Dumitru Manolache

49.  Monica Manolachi

50.  Vasile Dan Marchiș

51.  Ioan Mărginean

52.  Iulia Micu

53.  Cristina Mihăilescu

54.  Victoria Milescu

55.  Mona Motorga

56.  Cristi Nedelcu

57.  Rodica Oniga

58.  Tani Paraschiv

59.  Adrian Păpăruz

60.  Ella Poenaru

61.  Savu Popa

62.  George V. Precup

63.  Marin Rada

64.  Daniela Rațiu

65.  Ion Rășinaru

66.  Cristina Rhea

67.  Constantin Rupa

68.  Costel Simedrea

69.  Cătălin Stanciu

70.  Costel Stancu

71.  Dorina Stoica

72.  Lorena Stuparu

73.  Robert Șerban

74.  Leynard Ella

75.  Adina-Marina Tabacu

76.  Călin Torsan

77.  Lucian Vasiliu

78.  Dragoș Voicu

Parteneri în cadrul proiectului sunt Universitatea din Bucureşti, Editura Contemporary Literature Press, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Uniunea Scriitorilor din România, Institutul Cultural Român, British Council, Editura MNLR, Headsome Communication și Societatea Muzicală.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508