Luni, 21 noiembrie 2022, ora 14.00, în comuna Miroslava din județul Iași (Sala ”Verdi”, Family Market), are loc Simpozionul aniversar Dimitrie Anghel (1872-2022), inițiat și moderat de scriitorul Liviu Pendefunda. Prezintă: prof. Diana Aurora Deliu, director Școala gimnazială ”Colonel Constantin Langa” din Miroslava, prof. Monica Manoilă, Școala gimnazială ”Dimitrie Anghel” din Cornești, prof. Carmen Oana Dumitriu, Școala gimnazială ”Colonel Constantin Langa” din Miroslava. Invitați: scriitorul Emilian Marcu, prof.univ.dr. Doru Scărlătescu, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și membrii Cenaclului ”Dimitrie Anghel”. Organizator: Primăria Comunei Miroslava.
Parteneri: Family Market, Tele Moldova+. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.
Dimitrie Anghel
1872-2022
Dimitrie Anghel s-a născut la Cornești, comuna Miroslava-Iași, unde se afla moșia și conacul familiei. A călătorit în Italia, Franța, unde a studiat literatura la Sorbona, Elveția și Spania, revenind în țară în 1902. A fost funcționar în Dobrogea (1906–1907), referent la Casa Școalelor și inspector al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice (din 1911). Dimitrie Anghel a debutat cu poezii în revista Contemporanul (1890), colaborând apoi, cu poezie și publicistică, la „Adevărul”, „Adevărul literar și artistic”, „Lumea nouă”, „Literatură și artă română”, „Pagini literare”, „Viața românească” etc. A făcut parte din redacția și din comitetul de direcție al revistei „Sămănătorul” (1906 – 1908). A editat revista „Cumpăna”, împreună cu Mihail Sadoveanu, Ștefan Octavian Iosif și Ilarie Chendi (1909 – 1910). Realizând necesitatea reamintirii pentru generația tânără a valorilor culturii românești, în arealul care a împodobit cu liniștea grădinilor pe cel care urma să devină Dimitrie Anghel un important reprezentant al simbolismului, un poet al florilor s-a inițiat un cenaclu și un simpozion care să-l omagieze. La 150 de ani de la nașterea sa i se conferă titlul de Cetățean de Onoare post-mortem al comunei Miroslava în spiritul creației sale și activității literare atât ca poet, prozator, dramaturg, publicist, cât și traducător. Profesori, elevi, scriitori evocă personalitatea lui Dimitrie Anghel, iar membrii Cenaclului care îi poartă numele recită versurile lui dar și din creațiile proprii inspirate de el la inițiativa și sub îndrumarea scriitorului Liviu Pendefunda.
Acad. Prof. Dr. Liviu Pendefunda, H.D.Litt., medic, profesor universitar, scriitor, filosof, esoterist din Iași, România este director general adjunct al Centrului Biografic Internațional Cambridge, secretar general al United Cultural Convention, membru al Comisiei de Antropologie a Academiei Române, vice-cancelar al World Academy of Letters, fondator al editurii și revistei Contact International și redactor șef al revistei internaționale de cultură Destine literare.
Autor a peste 800 de lucrări și 135 de cărți de ficțiune (poezie, proză, eseu, jurnal, traduceri), medicale și multe alte colaborări în volume colective din domeniul științific și literar publicate în multe țări de pe toate continentele lumii, cumulând numeroase premii și aprecieri din partea celor mai prestigioase personalități literare.
Este căsătorit cu Julieta Carmen și au împreună două fiice, mezina – Elleny – fiind membră a Societății Artiștior plastici din Florența.