spot_img

Lansarea în premieră a cărţii „Două piese de teatru” de Corina Chiriac

Publicule este invitat  luni 28 noiembrie 2022, la lansarea volumului „Două piese de teatru” semnat de celebra artistă CORINA CHIRIAC, aflată de data aceasta într-o postură inedită, aceea de dramaturg. Evenimentul de lansare va avea loc la Teatrul ODEON (Calea Victoriei nr. 40 – 42), în foaier, începând cu orele 18:00. Vor lua cuvântul Vasile George Dâncu, Director Editura ”Şcoala Ardelelană”, actorul Florin Zamfirescu, fost coleg de generaţie, alături de care a jucat roluri frumoase în studenție, Prof. Dr. Stephan Poen, reputat scriitor, muzicolog, medic foniatru şi bariton, regizorul de teatru Şeban Puiu, Cristina Popescu, Director General ROMFILATELIA, Dr. Cristina Păiușan-Nuică (Muzeul Național de Istorie a României).

„Mi-e dor de Arta Spectacolului pe care am învățat-o și am admirat-o în studenție, deci rămân fidelă primei iubiri! Rămân fidelă marelui Creator de Artă, pentru că adevărata Artă a Spectacolului aparține Alpha și Omega, Bunului Dumnezeu, care este nemăsurat în Inventivitate, Diversitate și Splendoare! În fața acestui Spectacol Cosmic, ne regăsim copii și admirăm cu ochii larg deschiși tot ce ne înconjoară, pentru că întreg spectacolul din jur este spectaculos!” – Corina Chiriac

         Volumul „Două piese de teatru”, apărut la Editura  «Şcoala Ardelelană», cuprinde piesele de teatru „Amant de profesie” și „Serenadă pentru Carul Mare” scrise, prima, la începutul anilor ‘70 și cea de-a doua, la mijlocul anilor ’80. Textele spumoase, savuroase, jucabile şi astăzi redau situaţii diferite de viaţă care și-au păstrat trista sau suava actualitate

          Evenimentul de lansare se va încheia cu o sesiune de autografe oferite cu generozitate de către doamna Corina Chiriac.

Artista care a încântat generații întregi de români cu vocea sa inconfundabilă este absolventă a UNATC „I.L.Caragiale” București (promoția 1972, clasa Actorie, profesori Constantin Moruzan și Mihai Mereuță) și a debutat ca actriță, studentă fiind, pe scena Teatrului de Comedie.

            „Personal, am iubit încă de copil Spectacolul ca fenomen și Artiștii ca făuritori de fenomen. La 21 de ani, absolvisem Facultatea de Teatru, mă lansasem deja în industria muzicală și mă pregăteam de o carieră de solist vocal. Parcă înțelegând că s-ar putea să nu mai joc teatru, am scris, într-o vacanță de vară, prima mea piesă de teatru, De profesie amant. M-am jucat cu textul, cu rolurile și, după ce piesa a fost gata, am încuiat-o într-un sertar. Mă așteptau turnee, concerte, emisiuni de televiziune… Pe la 35 de ani, eram deja o interpretă de muzică ușoară consacrată. Într-o iarnă teribil de geroasă, când nu se țineau concerte și nu se pleca în turneu, mi s-a făcut dor de teatru și am scris o a doua piesă, Serenadă pentru Carul Mare. Textele reprezintă genul de teatru care se scria și se prezenta publicului până prin anii 1990, când, răsturnându-se întreaga arătură politico-socială, s-a crezut că este nevoie de o schimbare și în textul, și în forma de reprezentație a spectacolului de teatru clasic” – Corina Chiriac

         Autoarea dedică aceste Două piese de teatru tuturor marilor personalități ale culturii divertismentului românesc care au inspirat-o și, prin sfaturile lor, au ajutat-o să îşi modeleze pasiunea pentru Arta Spectacolului, dar şi artiștilor din lumea întreagă, actori, interpreţi, balerini, comedieni, regizori pe care i-a admirat de-a lungul vieții și care i-au fost inspirație pentru cariera sa artistică fabuloasă. 

La stand-ul Editurii «Şcoala Ardelelană», care va fi amplasat în foaierul Teatrului ODEON se va regăsi şi cartea „Minuni trăite”, volumul autobiografic publicat de marea artistă, care curpinde poveștile unei vieți pline de talent, muncă, întâlniri de suflet, pierderi și regăsiri, emigrare și întoarcere, o viață în care cumpenele i-au fost vegheate de intervenția divină. Despre acest proiect editorial de mare succes, reputatul Prof. Dr. Dumitru Constantin-Dulcan nota în prefaţă: „Cartea se citeşte ca un roman, cum se spune în popor, „cu sufletul la gură”, nedezminţind titlul său de „minuni trăite”, pe care le redă cu un farmec aparte, seducător şi cu mult umor. Este indiscutabil că valoarea cărţii este egală de la un capăt la celălalt. Când prezentul ne dezamăgeşte, refugiul în trecutul unei celebre artiste, păstrat într-o carte, poate fi un dar”.

Tot în foaier, ROMFILATELIA va prezenta ediția specială filatelică ”CORINA CHIRIAC, Stele ale scenei muzicale românești – Întreguri poștale cu timbru imprimat” lansată la Târgul de Carte GAUDEAMUS 2019, sub genericul”Timbrul călătoreşte pretutindeni şi odată cu el şi tezaurul ţării noastre”.

          În acest week-end, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” și Muzeul Național de Istorie a României au organizat la Muzeul de Istorie din Târgoviște vernisajul expoziției itinerante „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, alături de lansarea celor mai recente volume „Minuni trăite” și „Două piese de teatru”.  La expoziția care pune în valoare donația făcută de marea artistă  în septembrie anul trecut Muzeului Național de Istorie a României sunt expuse un număr semnificativ de piese de patrimoniu privind patru generații din familia Nestorescu – Calaigian – Chiriac: pașapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee și diplome, medalii, certificate de naștere și de studii, documente și fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale, trofeele primite de artistă de-a lungul carierei de aproape 6 decenii și alte obiecte personale. Adunate timp de o sută de ani de către tipograful și graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, căsătorită Chiriac), de compozitorul și profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) și de către fiica acestora, interpreta și compozitoarea Corina Chiriac, această donație documentează istoria a patru generații. O serie de portrete de familie completează expoziția găzduită de Muzeul de Istorie din Târgoviște (26 noiembrie 2022 – 31 ianuarie 2023), alături de portretele de atelier și rochiile purtate de către artistă de-a lungul unei cariere de peste cinci decenii de activitate artistică: de la rochia interbelică purtată la festivalurile de la Dresda, RDG, 1975 și „Bratislavska Lyra”, 1976 și în turneele din RDG, Polonia și Cehoslovacia, la rochia de paiete argintii sau rochia „cu harpă”,până la rochiile purtate în America în perioada 1988 – 1994 și cea purtată în 2019, la recitatul susținut la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brașov.

Vă doresc lectură plăcută! Iar ție, dragă cititorule, îți doresc o călătorie agreabilă prin gândurile mele!” – Corina Chiriac

         VĂ AŞTEPTĂM aşadar luni, 28 noiembrie 2022, ora 18.00, la Teatrul ODEON, la evenimentul de lansare a volumului DOUĂ PIESE DE TEATRU scris de CORINA CHIRIAC.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508