spot_img

Imaginația și predicțiile unui curator

Dan Mircea Cipariu

Deseori termenul de curator pe care îl propun galeriile și muzeele românești e unul legat de o motivare conceptuală ori de un altfel de a promova opera și artistul. Sunt puține spre rare proiectele vizuale în care curatorul să aibă propria sa formulă de (re)construcție ori de (re)vizitare a unui spațiu.  Pentru mine a fi curator înseamnă mai mult decât a scrie un text curatorial. Eu aștept să mi se ofere propuneri de (re)contextualizare a spațiului de prezentare a operei vizuale într-o relație organică și autentică. Un astfel de curator al spațiului dat este Mihai Zgondoiu în proiectul său ”Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică”,  prezentat, între 2-25 noiembrie 2022, în saloanele aristocratice ale Institutului Cultural Român de la Londra. Cu atât mai mult cu cât Zgondy trebuia să rezolve mai multe provocări. Prima, cea legată de spațiul dat, Salonul Enescu, o sală de concerte de muzică clasică, cu un portret al lui Enescu realizat de Ion Irimescu ori cu o lucrare semnată de Iosif Iser, flancate de o tapiserie de Jan Cordijs și Hans Foppens după Jacques Jordaens, din anul 1660. A doua provocare a ținut de faptul că din proiectul inițial de la Muzeul Cotroceni a trebuit să facă o selecție de doar 15 artiști. Dar provocările sunt făcute pentru a stârni imaginația și predicțiile unui curator.

”How Dare You” – Mihai Zgondoiu

Zgondy a ”ascuns” cele 15 opere din ”Predicțiile Pământului”, găsindu-le o asociere ori chiar o rezonanță cu artefactele culturale și cu spațiul regal din Salonul Enescu din 1 Belgrave Square. Chiar propria sa intervenție, o lucrare creată din hârtie manuală, presată între două plăci de plastic, cu titlul ”How Dare You”, parafrază la strigătul Gretei Thunberg la Summitul Climatic ONU din 2019, de la Katowice, așteaptă să fie descoperită, ”strigată”, de pe o comodă barocă. Lucrarea sculptorului Bogdan Rața a fost gândită în relație cu spațiul interior și exterior al Salonului Enescu: o îmbrățișare în căușul căreia vibrează transparența apei, tensionată de frunzele culese de artist chiar din parcul ce se deschide în fața balconului Institutului Cultural Român de la Londra.

Îl (re)găsim, astfel, pe Mihai Zgondoiu și cu această expoziție într-o proteică și incitantă manifestare artistico-curatorială!

Dan Mircea CIPARIU

”Soul” – Bogdan Rața

„Expoziția Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică este un semn de conștientizare a principiilor ecologice de bază și punerea lor în practică, printr-o selecție de artiști români contemporani care vor rezona ecologic și responsabil prin lucrările lor de artă în medii vizuale diferite, de la desen, colaj fotografie, obiect, sculptură, video-art, instalații media, instalații de sunet, la intervenții site-specific.” Mihai Zgondoiu – artist/curator


Expoziţia de grup „Predicţiile Pământului – Despre gândirea și practica ecologică” are loc la ICR Londra în perioada 2 – 25 noiembrie 2022. O selecție de artiști români contemporani abordează, în viziune proprie și prin tehnici artistice diferite, provocările ecologice ale ultimelor decenii, temă majoră și de perpetuă actualitate.


Proiectul expozițional a fost inițiat de Muzeul Național Cotroceni, fiind prezentat în București în perioada 14 septembrie – 24 octombrie 2021. În 2022, Muzeul Național Cotroceni a itinerat, cu sprijinul ICR, expoziția în Paris și Luxembourg.


Curatorul expoziţiei, Mihai Zgondoiu, a reunit o serie de artişti români prezenți în spațiile ICR Londra cu ilustrarea propriilor perspective și reflecții asupra diverselor puncte fragile în context ecologic.

Expoziţia „Predicţiile Pământului – Despre gândirea și practica ecologică” cuprinde fotografii, video-art, instalaţii, sculptură-obiect și ilustrații, într-un demers estetic eclectic conceput ca un laborator de cunoştinţe şi interogări despre viitorul planetei.


Diferitele moduri de exprimare vizuală, care vor putea fi descifrate pe durata expunerii, aparțin artiștilor Elena Adorian, Cătălin Burcea, Sergiu Chihaia, Ciprian Ciuclea, Claudiu Cobilanschi, Ștefan Radu Crețu, Liviu Epuraș (EPV), Lazlo Forrai, Cosmin Paulescu, Dan-Raul Pintea, Bogdan Rața, Marilena Oprescu Singer (Saint Machine), Florin Stefan, Iulia Toma, Mihai Zgondoiu.

„Tema curatorială a expoziţiei „ Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică” aduce în prim plan un discurs angajat (şi asumat) prin care artiştii îşi prezintă vizual opiniile filozofice, spirituale, activiste sau estetice. Raportarea la timp şi spaţiu este necesară mai ales atunci când analizăm şi comparăm date. Modul în care si-au conceput lucrările a fost la fel de important precum lucrarea finală expusă. Aceste „forme de dialog” sunt prezentate într-un soi de laborator al cunoaşterii prin care privitorul relaţionează profund la nivel mental şi emoţional. Se fac dezvăluiri. Se ridică semne de întrebare. Predicţiile sunt şi ele parte din acest dialog non-verbal. ” Mihai Zgondoiu – artist/curator

Mai multe imagini din expoziție: https://propagarta.ro/imagini-video/expozitia-predictiile-pamantului-de-la-icr-londra/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508