O cronologie a perioadei 1990-2020, amplu ilustrată color, completată de un capitol intitulat „Oameni și fapte”, cu imagini punctuale, ale unor personalități reprezentative pentru pulsul societății românești în acești ani, oferă noul album semnat de neobositul colecționar de mărturii iconografice, Călin Hentea. Nu lipsesc, ca de obicei în albumele lui, chipuri ale unor personalități străine prezente în acești ani, dacă nu fizic, cel puțin în mentalul românesc.
Poate că niciodată nu rămâi cu o mai acută senzație de deznădejde ca acum, răsfoind acest album. Imaginile, toate în culori scânteietoare, spun parcă: Iată, așa se face manipularea, mai puternică astăzi ca oricând, prin orbirea privirii cu ajutorul nostru, noi vă împingem să vă faceți mereu și mereu iluzii, să tot sperați, să tot votați, să vă îndulciți cenușiul real al zilelor cu câte o victorie în sport sau în altă zonă, nobilă, dar, în fond, neesențială pentru drumul străbătut în acești ani.
În rest, ar fi o înșiruire de plăsmuiri prinse în tablouri intens colorate (fiecare, într-adevăr, făcând cât o mie de cuvinte), pe care nu le-am percepe astfel dacă nu ar fi însoțite de puținele cuvinte ale autorului, concise, tăioase, menite parcă să zguduie, cel mai multe, dezvăluind toată găunoșenia lumii multicolore în care trăim și parcă strigând: „Treziți-vă!”
Și de ce ne-am trezi? Nu ar fi și mai devastator totul?
Singura consolare; dacă poate fi numită așa: suntem în beznă „Nous tous” (cât de repede a trecut senzația de victorie asupra primejdiei dată de realegerea președintelui Franței – prezent în carte cu afișe electorale – Emmanuel Macron, mai neputincios astăzi decât oricând!).
Singurul balsam: că mai sunt unii împătimiți precum Călin Hentea care nu se lasă orbiți de multicolora și gălăgioasa noastră lume, mergând bezmetică spre nimeni nu știe astăzi ce, care, ca o bufniță, văd totul în jur și mai și strigă, semnalând prezența prădătorilor.
Călin Hentea, Album de istorie postdecembristă, 216 pag., Editura Mega, Cluj-Napoca, 2022
Jana MATEI