spot_img

Centenarul Preda, la Liceul ”Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc

În perioada 8 – 28 noiembrie 2022, Fundația Universitară „Carol I” a desfășurat, la Odorheiul Secuiesc, programul Mens Sana in Corpore Sano, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare.

La Liceul ”Marin Preda” și Așezământului Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc a fost prezentată o expoziție dedicată centenarului Marin Preda (100 de ani de la nașterea părintelui Moromeților), realizată în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, în cadrul căreia prof.univ.dr. Ioan Cristescu și scriitorul Dan Mircea Cipariu au punctat reperele bio-bibliografice semnificative ale scriitorului născut la Siliștea-Gumești.

Marți, 29 noiembrie 2022, în continuarea programului Mens Sana in Corpore Sano, celebrând Ziua României și Centenarul Preda, în sala de festivități a Liceului ”Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc, a fost prezentată o inedită paradă a celor mai importante panouri cu fotografii din viața și opera lui Marin Preda.

Pe parcursul a douăzeci de zile, prin programul Mens Sana in Corpore Sano , au fost oferite cu succes o serie inedită de ateliere. Plecând de la diversitatea nevoilor educaționale ale tinerilor participanți, organizatorii au acordat posibilitatea ca cei peste 170 de copii și tineri cu vârstele cuprinse între 3 și 18 ani din cadrul Așezământului Casa Sf. Iosif să își dezvolte creativitatea literară, exprimarea în arte plastice, talentul actoricesc și simțul muzical, prin cursuri și ateliere coordonate de personalități de referință precum: managerul Muzeului Național al Literaturii Române, prof. dr. Ioan Cristescu, scriitorul Dan Mircea Cipariu, academicianul Mircia Dumitrescu, cantautorul Nicu Alifantis, actrița Diana Mihăiță, scriitoarea și antrenoarea de creativitate Gabriela Toma și sportivul și campionul mondial Tudor Mihăiță. De asemenea, au fost derulate sesiuni de îngrijire și igienă personală în cadrul cărora toți cei prezenți au învățat cât de important este să avem grijă atât de sănătatea corpului nostru cât și de atenta stimulare a minții și cultivarea sufletului așa încât să avem o dezvoltare armonioasă.

În funcție de înclinații și pasiuni, cei mici și-au ales cu entuziasm activitatea la care au participat, dintre ei fiind premiați, inclusiv financiar, în funcție de performanțe. Vineri, 18 noiembrie 2022, președintele Fundației Universitare Carol I, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, le-a înmânat diplomele de participare tuturor celor care au urmat cursurile, 32 dintre aceștia fiind nominalizați pentru premiile I, II, III, respectiv mențiuni, ca urmare a lucrărilor și rezultatelor deosebite prin care s-au afirmat la următoarele secțiuni: scriere creativă, lectură creativă, artă plastică, muzică, actorie, educație fizică. Pe lângă premiile oferite, creatorii textelor câștigătoare din cadrul atelierelor de creație literară au beneficiat și de o vizibilitate mai mare, prin publicarea lor pe www.AgențiadeCarte.ro. Tot în cadrul proiectului, copiilor din casa Sf. Iosif le-au fost oferite echipamente sportive, treninguri și încălțări de sport, tablete, o gamă amplă de rechizite, precum și un număr impresionant de volume din literatura clasică și contemporană.

Dan Mircea Cipariu la Odorheiu Secuiesc

„Mens Sana in Corpore Sano este, înainte de toate, unproiect de suflet, construit din dorința de acontribui la îndeplinirea visurilor unei comunități care nu beneficiază de privilegiile de care cei mai mulți dintre noi se bucură. Astfel îndeplinim și misiunea afirmată la întemeierea Fundației, potrivit căreia avem onoarea și datoria de a le transmite tinerelor generații educație de calitate și de a le acorda un sprijin substanțial în drumul lor către cunoaștere, deoarece numai prin știință și cultură reușim să fortificăm o națiune, să creăm o identitate de valoare și să formăm caractere.” – a declarat managerul proiectului, Conf. univ. dr. Mireille Rădoi

Mens Sana in Corpore Sano reprezintă un proiect educativ, cultural, artistic care urmărește pregătirea participanților pentru o inserare lipsită de asperități în viața socială și profesională, prin identificarea și cultivarea vocației, consolidarea educației extracuriculare și a unei vaste culturi, prin acumularea de noi cunoștințe și stimularea curiozității, promovarea unui stil de viață activ și sănătos, construit pe valori și principii echitabile și, mai ales, încurajarea unei gândiri pozitive, centrate atât pe calitățile și aptitudinile participanților, cât și pe rezultatele obținute datorită eforturilor personale.

Casa „Sf. Iosif” din Odorheiul Secuiesc este un așezământ care îngrijește copii proveniți din cazuri sociale deosebite cu scopul de a-i ajuta să își finalizeze studiile, să își întemeieze o familie, ca într-un final să se integreze mai ușor în societate. A fost înființată în urmă cu 25 de ani, și se află sub coordonarea și îngrijirea a opt surori provenite din Congregația Inimi Neprihănite și își desfășoară activitatea sub coordonarea sorei Emilia.

Inițiativa continuă tradiția vechii Fundații Universitare Carol I, al cărei principiu de bază este, încă din 1891, egalitatea de șanse, asigurarea condițiilor optime de studiu și sprijinirea demersurilor educaționale pentru tineri, indiferent de situația materială și socială a acestora. Reînființată în anul 2012, Fundația a derulat mai multe proiecte de acest fel, printre care și acordarea unor burse de merit studenților cu rezultate deosebite și posibilități financiare limitate.

Partenerii media ai proiectului sunt Radio România Cultural, Cațavencii, Observator cultural și     AgențiadeCarte.ro.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508