spot_img

Zilele Ion Luca Caragiale la Chișinău sub genericul  „CARAGIALE SĂ NE JUDECE!”

Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale – unul dintre cei mai importanți dramaturgi români din toate timpurile. Cu această ocazie, mai multe trupe de teatru din România și Republica Moldova și-au dat întâlnire la Chișinău, unde, în perioada 10-20 octombrie 2022, vor participa la festivalul „Zilele Ion Luca Caragiale la Chișinău”, desfășurat sub genericul „Unire prin cultură – Caragiale să ne judece!”, inițiat de Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”. Pe parcursul celor 10 zile de festival, spectatorii din Chișinău vor avea ocazia să vadă mai multe versiuni ale pieselor și schițelor lui Caragiale în montarea Teatrului Evreiesc de Stat din București, Teatrului Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Teatrului Dramatic „I.D. Sârbu” din Petroșani, Teatrului de Artă din Deva, Teatrului „Principal” din București, Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău.

ICR Chișinău susține participarea Teatrului Evreiesc de Stat din București care va prezenta, în premieră absolută, spectacolul ...și simț monstruos – dramatizare după I.L.Caragiale semnată de Monica Stoica și Vlad Isăilă.

ȘI SIMȚ MONSTRUOS

dramatizare de Monica Stoica și Vlad Isăilă după I. L. Caragiale

În distribuție: Maia Morgenstern, Cristina Cârcei, Lorena Luchian, Natalie Ester, Marius Călugărița, Darius Daradici, Viorel Manole, Nicolae Botezatu, Nicolae Predica, Mircea Drâmbăreanu, Mircea Dragoman, George Remeș

și Orchestra TES: Bogdan Lifșin, Rodica Doija, Sergiu Marin, Mihai Murariu, Mihai Pintenaru, Feras Sarmini

Regia artistică: Monica Stoica și Vlad Isăilă 

Spectacolul pornește de la o dorință, nevoie de a-l cunoaște și înțelege pe Caragiale dincolo de textele consacrate. Vom avea surpriza de a întâlni o gândire critică pe cât de modernă, pe atât de obiectivă, o satiră socială obiectivă și sensibilă, emoționantă, dureroasă, sinceră. Pornind de la confesiunea lui Caragiale, definitorie pentru universul creației sale, pentru dimensiunea sa spirituală, pentru profilul său psihologic – „văz enorm și simț monstruos„ – am ales titlul unui spectacol ce propune publicului o întâlnire surprinzătoare cu un Caragiale necunoscut. Ca un duș rece, revigorant, spectacolul TES, ce cuprinde momente muzicale interpretate live de orchestra teatrului, sperăm că va provoca hohote de râs și cugetări profunde. Poate rămânem o clipă pe gânduri: Ah, nimic nou sub soare!

Două dintre teatrele românești prezente la Chișinău în această perioadă:- Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava și Teatrul de Artă din Deva – vor prezenta, cu această ocazie, și alte spectacole din repertoriul lor.

Programul detaliat:

Luni, 10 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău 

„D-ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale, Teatrul Dramatic „I.D.Sârbu” din Petroșani

Marți, 11 octombrie 2022 

ora 17.00, Sala Mică, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„Nu-i ușor să fii bogat” – adaptare după Gyorgy Spiro, Teatrul de Artă din Deva

ora 18.30, Sala Mare, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„…și simț monstrous” – dramatizare de Monica Stoica și Vlad Isăilă după Ion Luca Caragiale, Teatrul Evreiesc de Stat din București

Miercuri, 12 octombrie 2022 

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, Teatrul de Artă din Deva

Joi, 13 octombrie 2022 

ora 18.00, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

„Carnavalul” după I.L.Caragiale, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

ora 18.30, Sala Mare, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„O afacere de familie” după o idee de S.Bobrik și R. Clark, Teatrul de Artă din Deva

Vineri, 14 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„Un tramvai numit Dorință” de Tennesse Williams, Teatrul de Artă din Deva

Sâmbătă, 15 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„Păcală” – adaptare după Bogdan Radu Ghelu, Teatrul de Artă din Deva, România

Duminică, 16 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava

Luni, 17 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava

Marți, 18 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„Năpasta” de Ion Luca Caragiale, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

Miercuri, 19 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

Joi, 20 octombrie 2022

ora 18.30, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale” din Chișinău

„D-ale carnavalului” de Ion Luca Caragiale, Teatrul „Principal” din București

Festivalul este realizat de Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și al Primăriei municipiului Chișinău.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508