După succesul de la concertul inaugural din 29 octombrie de la Ateneul Român, turneul naţional aniversare al Corul de cameră ”Preludiu” al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română condus de Andrei Stănculescu, continua cu două concerte la Brașov (3 noiembrie, Sala Patria, ora 19.00, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Braşov – Concert vocal-simfonic “Preludiu – 50, Haydn – 290” ) și Iași (7 noiembrie, Sala Teatrului Național, în cadrul Festivalului Concurs “Gavriil Musicescu”, ora 19.30), publicul din întreaga ţară putând asculta această corală cu o activitate atât de importantă în viaţa muzicală românească. Turneul se va încheia cu alte două concerte, programate pe 19-20 noiembrie la Cernavodă, în Sala Casei de Cultură și Biserica ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Concert aniversar al Corului de Cameră Preludiu în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Corală “I.D.Chirescu” şi pe 25 noiembrie la Brăila – Sala mare a Teatrului ,,Maria Filotti” ora 19.15 Concert aniversar al Corului de Cameră Preludiu în cadrul Festivalului Coral Național ,,Armonifest”. AgențiadecArte.ro este partner media al evenimentului.
Corul de cameră Preludiu sărbătoreşte 50 de ani de activitate neîntreruptă pe scenele naționale și internationale atât prin concerte vocal-simfonice precum cel de la Braşov, precum şi printr-un repertoriu inspirat din programe de concerte din anii 1979,1980 și 1981 gândite și alese de fondatorul ansamblului, dirijorul Voicu Enăchescu, la care se adaugă și câteva lucrări în primă audiție, evoluând de la muzica renascentistă, la muzica religioasă şi laică românească şi universală pentru a se încheia cu muzică românească de inspiraţie folclorică.
Repertoriul pentru concertele a cappella ales de dirijorul Andrei Stănculescu pornește din Renaștere, și aduce în prim plan versiuni marcate de sound-ul unic “marca Preludiu” a celor mai iubite partituri din repertoriul de acest tip al corului Preludiu, integrând și o serie de prime audiții naționale din repertoriul universal, un program complex, armonios și extrem de atractiv pentru orice tip de public.
Andrei Stănculescu declara înainte de începerea turneului: “Sunt onorat să mă aflu la pupitrul acestui minunat ansamblu la aniversarea a 50 de ani de la fondare. Maestrul Enăchescu m-a invitat să dirijez acest cor acum 7 ani, m-a crescut și împlinit profesional în laboratorul de creație al Corului Preludiu, iar acum simt că este șansa mea să întorc o mică parte din ce am învățat către publicul care așteaptă cu nerăbdare fiecare apariție a acestui deja legendar ansamblu. Repertoriul este unul extrem de divers și captivant, conceptul vizual și scenic al acestui concert le aparține bunilor mei prieteni Ramona Iacob și Tom Brânduș, iar alături de noi pe scenă avem onoarea de a o avea ca invitată pe marea actriță Emilia Popescu.”
Program muzical concerte a cappella
Corul de cameră Preludiu
Dirijor ANDREI STĂNCULESCU
Pierre Passereau – Il est bel et bon
Luca Marenzio – Scherzando con diletto
Claudio Monteverdi – Io mi son giovinetta
Orlando di Lasso – Matona mia cara
Dimitrie Suceveanu – Doxa Patri
Nicolae Lungu – Doamne, auzi glasul meu
Gregorio Allegri – Miserere Mei, Deus
Felicia Donceanu – Tatăl nostru
Eric Whitacre – Leonardo dreams of his flying machine
James MacMillan – The gallant weaver
Benjamin Britten – Hymn to St. Cecilia
Maurice Ravel – Bolero (ar. Andrei Tănăsescu)
Marțian Negrea – Păstorița
Trio Grigoriu – Broscuța Oac (ar. Ioan Dobrinescu)
Vasile Spătărelu – Floare albastră
Dariu Pop – Suita din țara Oașului
Organizator : Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”
Partener : Filarmonica “George Enescu“, Filarmonica din Braşov, Festivalului Concurs “Gavriil Musicescu”
Parteneri media: TVR, Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Agenţia de carte, Q Magazine.
Pentru informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/
BIOGRAFII
CORUL DE CAMERĂ PRELUDIU
Corul de cameră Preludiu aniversează 50 de ani de când maestrul Voicu Enăchescu – părintele moral și spiritual al coralei, cel care a construit ani la rând cu multă migală și cu un talent de excepție acest ansamblu devenit un punct de reper pe axa valorilor românești.
Primul concert al formaţiei a avut loc la 1 noiembrie 1972, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti. Până anul trecut, Corul Preludiu a fost condus de maestrul Voicu Enăchescu, iar în toți acești ani, ansamblul și-a adus o deosebită contribuţie la transmiterea actului artistic în rândurile publicului meloman din România şi din străinătate, remarcându-se prin măiestria sa interpretativă, prin prospeţimea, şi, în acelaşi timp, prin maturitate, activitatea sa fiind încununată cu multe premii. În cei 50 de ani de activitate „Preludiu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D. – uri (Colinde şi cântece de Crăciun, Muzica bizantină în cultura românească, Maeștrii ai artei corale româneşti).
De la apariţia sa, formaţia a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureată la mai multe festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional „George Enescu” (1995), „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
Începând cu septembrie 2021, la conducerea Corului de Cameră Preludiu a venit Andrei Stănculescu – membru al ansamblului încă din 2016, atunci când maestrul Voicu Enăchescu, impresionat de activitatea dirijorală a tânărului muzician, l-a adus în familia Preludiu pentru a pregăti ansamblul pentru întâlnirea cu Orchestra Română de Tineret și cu dirijorul Cristian Măcelaru, care astăzi este directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței – o reuniune care s-a materializat într-un concert de excepție cu Oratoriul Messiah de Handel la Ateneul Român.
Cu studii muzicale realizate în România și Elveția și cu diverse participări la cursuri de măiestrie în România, Franța, Italia și Elveția, Andrei Stănculescu este muzicianul care, mereu preocupat de adevăratele intenții ale compozitorilor și de adevărul muzical, distinge, descurcă și redă colegilor din Preludiu problemele dificile ale unei partituri, mergând până la cele mai mici amănunte și cele mai fine trăsături imaginate de creatori.
Andrei Stănculescu
Născut la 8 decembrie 1995, în Râmnicu Vâlcea, la doar 26 de ani, Andrei Stănculescu are o bogată experiență dirijorală, realizând o serie de performanțe muzicale, dintre care se remarcă activitatea sa în calitate de dirijor al Corului de cameră Preludiu, dirijor invitat al orchestrelor naționale de tineret: Orchestra Națională de Tineret și Orchestra Junior, dirijor și fondator al Corului Rubato alături de care a efectuat turnee atât în țară, cât și în străinătate (Elveția, 2018).
În anul 2018 devine consultant artistic și dirijor coordonator în România al proiectului Playing for Philharmonie, desfășurat de BRD – Groupe Société Générale, iar alături de Corul BRD susține o serie de concerte pe scena Filarmonicii din Paris, Filarmonicii George Enescu, Filarmonicii din Pitești, Filarmonicii Ion Dumitrescu. De asemenea, a urmat recent stagii de perfecționare organizate în Franța de Fundația Royaumont și beneficiază de o bursă din partea Conservatorio della Svizzera italiana, unde studiază muzica Renașterii.
Acesta a colaborat și a studiat de-a lungul timpului cu personalități precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Tiberiu Soare, Voicu Enăchescu, Gabriel Popescu, Leo Warynski sau Francois Xavier-Roth. Din anul 2018, este dirijorul Corului Catedralei Sf. Iosif. Acesta a avut onoarea de a dirija slujba papală, cu ocazia vizitei Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, primind decorația Crucea Arhiepiscopală.
Pe 8 Decembrie 2021, își face debutul pe scena Ateneului Român, alături de Orchestra Română de Tineret și Corul de cameră Preludiu, devenind astfel unul dintre cei mai tineri dirijori care au pășit pe această scenă.