Tânărul artist fotograf Silviu Preda revine cu un nou solo show, în orașul său natal – Rm. Vâlcea, cel de-al patrulea în cariera sa promițătoare. Expoziția sa de autor ”DYSTOPIA” ce va fi găzduită în Galeria Artex a Uniunii Artiștilor Plastici din România aduce în atenția publicului un portofoliu de peste 100 de fresce fotografice, realizate în ultimii șase ani – o așa-zisă continuare a solo show-ului său „5 O’Clock Pandemic Tea”, ce a avut loc în luna aprilie a acestui an la Tiny Griffon Gallery din Nürnberg. Preda s-a făcut remarcat încă din perioada de studiu în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara, prin intermediul temelor asupra cărora reflecta în lucrările sale, stârnind astfel interesul publicului, al criticilor și al colecționarilor de artă. Laureat al unor distincții pentru fotografie, artistul a ajuns să expună în diverse galerii de prestigiu din Europa.
”DYSTOPIA” este o frescă ironică la adresa unor subiecte problematice în societatea contemporană, precum: pandemia, războiul, orientarea sexuală, credința și canoanele frumuseții impuse de era consumeristă.
În ciuda limitărilor impuse de economia mijloacelor, artistul tinde să realizeze în lucrările sale un așa-zis univers oniric, o hilară baladă pop, dominată de stilul baroc ce se împletește adesea cu elementele recognoscibile ale folclorului românesc.
Caracterizate drept juvenile, atipice și deranjante, lucrările lui Preda pot fi privite sub forma unei naratiuni imaginare – ”o radiografie a societății efemere” – unde culorile psihedelice și butaforia folosită conturează într-o notă satirică teme precum: viciile, valorile și stereotipurile secolului XXI. Amintind de serii precum ”Personal Impulses”, ce studiază influența impulsurilor interioare, asupra personalității, până la critica socială din noua serie ”Vaccinated – Unvaccinated”, prezente în cadrul solo show-ului ce se apropie.
Față de celelalte expoziții personale al artistului ”DYSTOPIA”, include atât serii fotografice de tip manifest, cât și lucrări din sfera experimentală, în care lumina, forma și mișcarea sunt elemente definitorii ale actului artistic.
Adept al experimentelor fotografice în studio, Preda valorifică dialectica dintre lumină, formă, culoare și mișcare.
Artistul folosește ca resort tehnic fotografia digitală, realizând un mix eclectic între pop art, kitsch și sfera artelor decorative. Lucrările sale sunt caracterizate de culorile vibrante, dominate de o reprezentare alegorică a simbolurilor sociale și personale.
Preda este membru al UAPR, Rm. Vâlcea, a fost bursier al Fundației Regale Margareta a României, câștigător al trofeului „Griselini Master” iar anul acesta a primit medalia de aur FCPA.
Începând cu anul 2016, a participat la 75 de expoziții naționale de grup, 11 expoziții internaționale de grup (Spania, Italia, Ungaria, Serbia și Germania), trei expoziții personale („5 O’Clock Pandemic Tea”, la Tiny Griffon Gallery din Nürnberg 2022, ”Autopsy of an Ephemeral Society”, Galeria Europa, în cadrul Bienalei Internaționale de Arte Vizuale Brașov 2021, și ”Twisted Mind”, Centrul Bastion Timișoara 2021), iar lucrările sale au fost publicate în 17 cataloage de artă.